پایه های نهم (تیزهوشان)، دهم، یازدهم و دوازدهم جهت دریافت برنامه ی 2 هفته ای رایگان مشخصات خود را به شماره ی 09025646234 پیامک کنید.

مشاور من

عجایب عناصر جدول مندلیف 

تماس با ما مشاوره تحصیلی رایگان
4/5 - (4 امتیاز)

همانطور که میدانید جدول تناوبی اولین بار توسط شیمی دان معروف دمیتری مندلیف نوشته شد. دمیتری مندلیف سعی داشت که عناصر کشف شده را به صورت علمی و براساس دانسته های خود دسته بندی کند. مندلیف آنقدر به کار خود مطمئن بود که حتی در ابتدایی ترین نمونه جدول تناوبی میدانست چه عناصری قرار است بعدا مشف شوند و جای آنها را در جدول خالی گذاشت. اولین نمونه از عجایب جدول مندلیف یا همان جدول تناوبی عناصر همین است! خالی بودن جای عناصری که قرن ها بعد توسط انسان کشف شدند! اما این پایان کار نیست و جدول تناوبی از زمان مندلیف تا به امروز پیشرفت های بسیاری داشته است. در این مقاله درباره جدول تناوبی جرم اتمی و عناصر آن اطلاعات بیشتری کسب میکنیم . با مرکز فوق تخصصی کنکور آکو همراه باش. 

درباره جدول تناوبی عناصر یا جدول مندلیف 

جدول تناوبی عناصر مندلیف در سال 1869 توسط دمیتری مندلیف نوشته شد. او که در تلاش بود عناصر مختلف شیمیایی را با توجه به جرم اتمی و رفتار هایی که هنگام واکنش از خود نشان میدهند دسته بندی کند، او متوجه شد که برخی از عناصر با وجود قرار گرفتن در یک ستون ، رفتار متفاوتی از دیگر عناصر هم گروه خود نشان میدهند. او همچنین از این شرایط خاص نتیجه گرفت که باید عناصر دیگری نیز با رفتار های مشابه و جرم اتمی سبک تر یا سنگین تر نیز در جدول تناوبی حضور داشته باشند.  

عجایب جدول مندلیف عجایب جدول تناوبی جدول تناوبی عناصر جدول تناوبی جرم اتمی عناصر جدول مندلیف
جدول دست نویس عناصر که توسط مندلیف نوشته شد

اما عجایب جدول تناوبی عناصر شیمیایی مندلیف به همینجا ختم نشد. یکی از نکات حائز اهمیت در این جدول وزن اتمی عناصر میباشد. که برای عناصر شماره 93 تا 118 در جدول مندلیف به طور ویژه ای متفاوت است. درباره عجایب وزن اتمی عناصر 93 تا 118 جدول تناوبی یا جدول مندلیف در ادامه بخوانید. 

وزن اتمی عناصر در جدول مندلیف

وزن اتمی  درواقع به میانگین جرم یک عنصر براساس واحد جرم اتمی آن گفته میشود. جرم اتمی هر عنصر همیشه بزرگتر یا مساوی صفر و یکی از اعداد صحیح میباشد. اما با این حال همیشه به صورت اعشاری مثلا 3.1 گفته میشود. یکی از عجایب جدول مندلیف همین وزن اتمی عناصر است. با وجود اینکه وزن اتمی یک عدد میانگین از جرم است اما به طرز عجیبی با تعداد پروتون ها و نوترون های موجود در عنصر مورد نظر مرتبط است. به طوری که اگر تعداد پروتون ها یا همان عدد اتمی را از وزن اتمی کم کنیم ، میتوان تعداد متوسط نوترون ها را در عنصر بدست آورد!  

فورمول بدست آوردن وزن اتمی میانگین برای عناصر جدول تناوبی بر اساس فراوانی هر ایزوتوپ در طبیعت و جرم اتمی عناصر در جدول مندلیف است به همین دلیل است که این مورد از عجایب جدول تناوبی در عناصر 93 تا 118 متفاوت است. چون عناصر 93 تا 118 در جدول مندلیف به صورت دست ساز و آزمایشگاهی تولید شده اند. 

فورمول بدست آوردن وزن اتمی عناصر
فورمول بدست آوردن وزن اتمی عناصر

وزن اتمی عناصر 93 تا 118 جدول تناوبی

به عناصر 93 تا 118 جدول تناوبی عناصر آزمایشگاهی یا عناصر ترانس اورانیوم میگویند.به همین دلیل است که وزن اتمی در نظر گرفته شده برای این عناصر وزن میانگین عنصری که نیمه عمر طولانی تری دارد در نظر گرفته میشود. اما فراموش نکنید که این فقط یک قرارداد میان نسل بشر برای دسته بندی عناصر شناخته شده است و نمیتوان آن را یک حقیقت علمی در نظر گرفت. البته این ناپایداری که از عجایب عناصر جدول تناوبی است ، در عناصری با عدد اتمی 104 و بالاتر بیشتر نیز میشود.  

بیشتر بخوانید: روش انجام محاسبات سریع شیمی برای کنکور

عناصر فوق سنگین جدول تناوبی یعنی عناصر 104 به بالا به علت پایداری خیلی کوتاه و کمتر از میلی ثانیه برای تعیین وزن و جرم اتمی میانگین عناصر نا پایداری بوده اند و وزن آنها در جدول تناوبی ثبت نشده است. و هر روز امکان دارد ایزوتوپی پایدار تر برای این عناصر در جدول مندلیف کشف شود پس عناصر 93 تا 118 جدول مندلیف یکی دیگر از عجایب این جدول تناوبی جرم اتمی عناصر هستند. 

عناصر در جدول تناوبی موفقیت

میدانید که هر دوره به یک ردیف افقی از جدول آقای مندلیف گفته میشود و گروه یک ستون عمودی از جدول تناوبی عناصر میباشد.  هر دوره از جدول تناوبی بر اساس تعداد لایه های الکترونی هر اتم چیده شده است. مثلا دوره اول فقط یک لایه الکترون دارند و گروه دوم دو لایه الکترون دارند و به همین ترتیب به دوره های بالاتر میرسیم. گروه ها بر اساس آرایش لایه آخر الکترون ها در اتم منظم شده اند. البته که اینها نکات ابتدایی شناخت جدول مندلیف است. اما آنچه میخواهیم درباره آن صحبت کنیم، عناصر شانس در جدول مندلیف است! تعجب کردید؟ بله عناصر شانس یکی دیگر از عجایب موجود در جدول تناوبی جرم اتمی آقای مندلیف است  که توجه بسیاری از علاقه مندان را به خود جلب کرده! 

محققان بر این باورند که میتوان بر اساس عناصر جدول تناوبی داشتن زندگی ایده آل را تضمین کرد. هر عنصر مربوط به داشتن یکی از ویژگی های موفقیت در زندگی است. به تفکیک هر گروه باید برای پیدا کردن آنها در زندگی تلاش کنیم. به تصویر زیر نگاه کنید و این عناصر موفقیت را در خود پیدا کنید. در ادامه بیشتر درباره این جدول بخوانید. 

همانطور که میبینید هر گروه از عناصر جدول تناوبی موفقیت رفتارهایی است در لایه آخر رفتاری شبیه به هم دارند و در هر ردیف یا ستون افقی رفتارهایی است که باید از پایه تا رسیدن به موفقیت داشته باشید. درست مثل جدول تناوبی عناصر که بر اساس جرم اتمی و اهمیت و پایداری آنها در طبیعت دسته بندی شده است. 

عجایب جدول مندلیف عجایب جدول تناوبی جدول تناوبی عناصر جدول تناوبی جرم اتمی عناصر جدول مندلیف

عجایب گروه های جدول تناوبی موفقیت 

خوب نگاه کنید. اولین عنصر در جدول تناوبی موفقیت اقدام است! تا وقتی اقدام نکنید هیچ واکنش شیمیایی در بدن شما رخ نمیدهد که منجر به موفقیت و رسیدن به هدف هایتان شود. عنصر بعدی که چینش مشابه ای در لایه آخر دارد و برای موفقیت لازم است نیز تلاش است. پس تا اینجا فهمیدیم که اقدام کردن برای موفقیت باید همراه با تلاش باشد و بدون سختی هیچ واکنش عمیق و عجیبی بوجود نمیاید.  

اما عنصر سوم جدول تناوبی فقط نوشته شده مشخص! یعنی چه؟ مشخص یعنی هدف داشتن و مستقیما به سمت هدف تلاش کردن. یعنی مشخص بودن هدف از اقدام و تلاش و همانطور که پیش از این نیز در مقاله های مشاوره تخصصی کنکور گفته ایم ، بدون کمک یک متخصص نمیتوانید مسیر درست را مشخص کنید. چون جو کنکور آنقدر شما را تحت تاثیر قرار میدهد که احتمالا فقط به پزشکی فکر میکنید. اما بعد کنکور حتی اگر به علت عدم موفقیت سرخورده نشوید ممکن است متوجه شوید که خواسته و علاقه واقعی شما به چیز دیگری بوده است! پس راهنمایی و مشاوره عنصر بعدی خواهد بود.  

بررسی ردیف های جدول عناصر موفقیت 

خب اولین عنصر که همیشه اقدام است اما نگاه کنید کدام عنصر هم ردیف اقدام است ؟ یکی از عجایب جدول تناوبی موفقیت همینجاست! آراستگی!! شاید فک کنید خب آراستگی چه ربطی به موفقیت دارد؟ بیایید کمی بیشتر درباره آراستگی فکر کنیم. درست است که اولین چیزی که به ذهنمان می آید آراستگی لباس و ظاهر است. اما آراستگی تنها بعد فیزیکی بدن و محیط اطراف ما را شامل نمیشود.  در کنارآراستگی لباس ، آراستگی فیزیکی و رسیدگی و توجه به خودمان و سلامت جسمی و روحیمان نیز آراستگی محسوب میشود. 

بیایید فرض کنیم که من یک داوطلب کنکور هستم که عنصر اقدام را در واکنش شیمیایی کنکورم وارد کرده ام و دارم برای کنکور درس میخوانم. اما من به زیبایی و تمیزی بدنم اهمیت نمیدهم و هرروز با موهای ژولیده و کثیف شروع به درس خواندن میکنم. شک نکنید که روحیه من بعد از مدتی آنقدر خراب میشود که دیگر حتی نمیتوانم درس بخوانم و احتمالا دچار افسردگی یا انزوا شوم! 

در مثال دیگر فرض کنیم من یک دانش آموز هستم که به محیط درس خواندنم و تغذیه ام هنگام درس خواندن اهمیت نمیدهم! احتمالا عواقب عدم وجود عنصر آراستگی در واکنش شیمیایی کنکور من را حدس میزنید! تاثیر فضای مطالعه بهم ریخته روی درس خواندنم و تغذیه نا مناسب روی بدنم ، همین روهاست که مرا از پا در بیاورد و راهی بیمارستان شوم. راستی محیط نامناسبی که برای درس خواندنم انتخاب کرده بودم هم احتمالا از یادگیری صحیح من جلوگیری کرده و من فقط مدتی از عمر خود را هدر داده ام چون هیچ مطلبی را کامل و کنکوری یاد نگرفته ام.  

جدول تناوبی موفقیت فقط برای کنکوری ها نیست ، همه انسان ها نیاز دارند تا ترکیب صحیح عناصر موفقیت را برای رسیدن به این واکنش شیمیایی دلچسب در کنار هم بچینند. پس تو هم همراه مرکز مشاوره آکو باش تا واکنش موفقیتت کامل شه! 

 هر عنصر جدول تناوبی در کدام کشور کشف شده است

به عنوان یک دانشجو یا دانش آموز علاقه مند به شیمی و جدول تناوبی احتمالا برایتان جالب است که بدانید هر عنصر در چه کشوری و در چه سالی کشف شده است. خب دو تصویر زیر را نگاه کنید تا در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید.

هر عنصر از جدول تناوبی جرم اتمی مندلیف در کدام کشور
کشور های کاشف هر عنصر
سال کشف عناصر جدول تناوبی
سال حدودی کشف هر عنصر از جدول تناوبی مندلیف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا