رشته بهداشت عمومی در جهان تاریخچه چندهزارساله دارد که درحقیقت میتوان تاریخچه بهداشت عمومی در ایران را با افتتاح دارالفنون توسط میرزا تقیخان امیرکبیر آغاز نمود. رشته بهداشت عمومی شاخهای از علوم بهداشت است که در آن در راستای پزشکی پیشگیری فعالیت میکنند. این رشته در زیرگروه دوم زیرگروههای تجربی قرار دارد. امروزه توانستند پزشکی پیشگیری را از پزشکی درمان جدا کنند.
معرفی رشته بهداشت عمومی
در ادامه به معرفی رشته بهداشت عمومی میپردازیم. این رشته شامل مجموعه کارهایی است که برای حفظ سلامتی انجام میشود و وظیفه این رشته حفظ سلامت کل جامعه است. کسانی که در بهداشت عمومی تحصیل میکنند، سلامت افراد جامعه را تضمین مینمایند و متعهد میشوند که از بروز هرگونه اتفاقی که منجر به تهدید سلامت و بهداشت افراد جامعه میشود پیشگیری کنند. متخصصان بهداشت عمومی با اجرای برنامههای آموزشی و انجام تحقیقات و پژوهشهای مرتبط از بروز مشکلات مکرر جلوگیری میکنند و همچنین تلاش میکنند تاحدامکان برابریهای دسترسی به امکانات بهداشتی را میسر کنند و باعث کیفیت و ارتقا دسترسی به خدمات بهداشتی شوند.
مهارت های لازم برای رشته بهداشت عمومی
در ادامه مقاله به شرح مهارت های لازم برای رشته بهداشت عمومی می پردازیم. ادامه تحصیل در هر رشته و شاخه ای نیاز به بعضی مهارت ها دارد. از مهارت ها و توانایی های لازم برای این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسلط در دروس ریاضی، شیمی، فیزیک و زیست
- حس کمک به مردم و انساندوستی
- مهارت ارتباطی موفق و مسئولیتپذیری
- توانایی تصمیمگیری درست و بهموقع
- دقت و توجه به جزئیات و مهارت تحقیق و پژوهش
- توانایی آموزش موارد بهداشتی به افراد
- روحیه قوی در مقابل مواجه با مشکلات
- مهارت انجام کار گروهی و کنترل و ارائه راحلهای مناسب
دروس رشته بهداشت عمومی
در ادامه مقاله به برسی دروس رشته بهداشت عمومی این رشته میپردازیم. همچنین به شرح واحدهای درسی دوره کاردانی و کارشناسی می پردازیم.
دوره کاردانی:
تعداد واحدهای دوره کاردانی 71 واحد است و در دو گرایش بهداشت خانواده و مبارزه با بیماریها ارائه میشود.
- دروس پایه: 10 واحد
- دروس اصلی: 14 واحد بهداشت خانواده،16 واحد مبارزه با بیماریها
- دروس اختصاصی: 20 واحد
- بهداشت خانواده: 18 واحد مبارزه با بیماریها
- دروس کارآموزی در عرصه: 12 واحد
دروس پایه دوره کاردانی: فیزیک عمومی، شیمی عمومی، تشریح و فیزیولوژی، اصول و مبانی جامعهشناسی، روانشناسی و بهداشت روان، آمار حیاتی و مقدماتی.
دروس اصلی دوره کاردانی: کلیات پزشکی و بهداشت، کمکهای اولیه، اصول تغذیه، فارماکولوژی، مصونسازی، اصول و کلیات خدمات بهداشتی، میکروبیولوژی.
دروس تخصصی دوره کاردانی رشته بهداشت عمومی: اصول و کلیات اپیدمیولوژی، اصول بهداشت محیط، آموزش بهداشت و ارتباطات، برنامه ملی مبارزه با بیماریها، اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری، مدیریت و نظارت مراکز بهداشتی، تکنولوژی آموزشی، اپیدمیولوژی بیماریهای شایع در ایران، حشرهشناسی پزشکی، بهداشت مواد غذایی، بهداشت حرفهای.
کارشناسی رشته بهداشت عمومی
دوره کارشناسی رشته بهداشت عمومی شامل 132 واحد درسی است و این دوره بدون گرایش میباشد.
- دروس عمومی: 24 واحد
- دروس پایه و اصلی: 32 واحد
- دروس تخصصی: 60 واحد
- دروس کارآموزی در عرصه: 16واحد
دروس پایه و اصلی دوره کارشناسی رشته بهداشت عمومی: بیوفیزیک، بیوشیمی، تشریح و فیزیولوژی، اصول و مبانی جامعهشناسی، آمار حیاتی (1 و 2)، اصول و کلیات اپیدمیولوژی، اکولوژی انسانی و بهداشت بینالملل، توانبخشی و رفاه اجتماعی، کلیات پزشکی و بهداشت، اصول تغذیه، فارماکولوژی، مصونسازی فعال و انفعالی، اصول و کلیات خدمات بهداشتی، میکروبشناسی 1 (قارچشناسی و انگلشناسی)، میکروبشناسی 2 (باکتریشناسی و ویروسشناسی).
دروس تخصصی دوره کارشناسی رشته بهداشت عمومی: روانشناسی و بهداشت روان، بهداشت دهان و دندان، اقتصاد بهداشت، بهداشت دانشآموزان و مدارس، کاربرد کامپیوتر در تجزیهوتحلیلهای دادههای بهداشتی، نظامهای سلامتی در ایران و جهان، بهداشت سالمندان، مدیریت و نظارت در مراکز بهداشتی درمانی، تکنولوژی آموزشی، اپیدمیولوژی بیماریهای شایع در ایران، حشرهشناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین سموم آفتکشها و کاربرد آن ها، برنامههای ملی مبارزه با بیماریهای واگیر، بیماریهای شایع کودکان و طرق پیشگیری از آن، برنامه ملی مبارزه با بیماریهای غیرواگیر و اپیدمیولوژی آن ها، بهداشت محیط 1 (آب)، بهداشت محیط 2 (فاضلاب و زباله)، بهداشت محیط 3 (مواد غذایی، مسکن، هوا و پرتوها)، بهداشت حرفهای، اصول مدیریت در خدمات بهداشتی، بهداشت روانی و اعتیاد، تغذیه کاربردی، بهداشت مادران و کودکان، بهداشت باروری، اصول برنامهریزی بهداشتی، آموزش بهداشت و ارتباطات، بیماریهای ارثی و مشاوره ژنتیکی، پاتولوژی جغرافیایی ایران (معرفی بیماریهای شایع)، روش تحقیق در علوم بهداشتی، زبان تخصصی، بهداشت مواد غذایی، اقدامات بهداشتی و کمکهای اولیه در شرایط اضطراری.
تمامی دروس در این رشته به شیوه عملی و نظری ارائه میشود و دانشجویان برای گرفتن مدرک کارشناسی حتما باید در آزمون کاردانی به کارشناسی شرکت کنند.
کارنامه قبولی رشته بهداشت عمومی
در ادامه مقاله معرفی رشته بهداشت عمومی به شرح کارنامه قبولی رشته بهداشت عمومی و دانشگاه های برتر رشته بهداشت عمومی می پردازیم.. رشته بهداشت عمومی در بیشتر دانشگاههای سراسری دانشجو میپذیرد اما به چند تا از دانشگاههای برتر پذیرنده رشته بهداشت عمومی اشاره میکنیم:
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
همچنین پذیرش رشته بهداشت عمومی در بعضی از دانشگاه های آزاد نیز صورت می گیرد.

بازار کار رشته بهداشت
در ادامه مقاله به شرح بازار کار رشته بهداشت میپردازیم. درآمد در رشته بهداشت مانند بسیاری از رشتههای علوم پزشکی به عوامل زیادی نظیر شهر، مهارت فردی، سابقه کاری و … بستگی دارد. اما متخصصین بهداشت بهطورکلی از درآمد خوبی برخوردار هستند. یک کارشناس بهداشت بسته به علاقه خود میتواند در 4 نقش انجاموظیفه کند که در ادامه هر 4 مورد را برسی میکنیم.
کارشناس بهداشت در نقش پژوهشی:
- ارائه طرحهای پژوهشی در زمینه پژوهشهای کاربردی،
- کمک به پژوهشهای کاربردی در عرصه بهداشتی کشور
- آموزش پرسشگران طرحهای پژوهشی
- کمک در مصاحبههای پژوهشی و تجزیهوتحلیل دادهها و نتایج آن ها
کارشناس بهداشت در نقش آموزشی:
- آموزش و مشاوره پیش از ازدواج
- آموزش به مادران در دوران بارداری، یائسگی، شیردهی
- آموزش بهداشت به پرسنل مراکز درمانی و بهداشتی
کارشناس بهداشت در نقش اجرائی:
- شرکت در برنامههای بهداشت مدارس و نظارت بر اجرای ارجاع موارد
- ارائه خدمات تنظیم خانواده به افراد تحت پوشش
- برسی و نظارت بر نیازهای تدارکاتی مراکز ارائه خدمات
- نظارت بر چگونگی تشکیل و تکمیل پرونده برای خانوادههای تحت پوشش
- کمک به انجام سایر واحدهای مراکز بهداشتی و درمانی در موارد ضروری
کارشناس بهداشت در نقش مراقبتی:
- مراقبت قبل و بعد از زایمان مادران
- مراقبت از کودکان در دوران نوزادی، شیرخواری و قبل از مدرسه
- پایش سلامت کودکان مدرسهای برحسب لزوم
- کمک و نظارت در اجرای برنامه EPI, CDD, ARI, MANA
گرایش های رشته بهداشت عمومی
در ادامه به شرح گرایش های رشته بهداشت عمومی میپردازیم. برای ادامه تحصیل از مقطع کارشناسی به کارشناسی ارشد در صورت قبولی در آزمون، میتوانید در گرایش های زیر ادامه تحصیل دهید:
آموزش بهداشت، آمار زیستی، اپیدمیولوژی، ارزیابی فناوری سلامت، اقتصاد بهداشت، رفاه اجتماعی، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، زیستفناوری پزشکی، سمشناسی، سلامت سالمندی، فیزیولوژی، کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، فناوری اطلاعات سلامت، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مهندسی بهداشت محیط، مدیریت توانبخشی، مهندسی پزشکی، نانوتکنولوژی پزشکی، علوم تغذیه، علوم بهداشتی در تغذیه، برنامهریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، حشرهشناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، آموزش پزشکی، اکولوژی انسانی، تاریخ علوم پزشکی، علوم تغذیه در بحران و حوادث.
شرایط ادامه تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران وجود دارد.
تغییر رشته از بهداشت عمومی به پزشکی
تغییر رشته از بهداشت به پزشکی دارای شرایط زیر است:
برای تغییر رشته از رشته بهداشت عمومی به رشته پزشکی ابتدا باید در آزمونی شرکت کنید. این آزمون بهصورت دومرحلهای برگزار میشود که مرحله اول بهصورت کتبی و از دروس مشخصی است و مرحله دوم بهصورت شفاهی است وشما در صورت قبولی به مصاحبه دعوت میشوید. کسانی که در آزمون قبول شوند با تطابق دروس از ترم 4 مقطع پزشکی به دانشجویان این رشته ملحق میشوند و همچنین مانند سایر دانشجویان باید در آزمون علوم پایه نیز شرکت کنند که برای آن ها با وجود آزمون کارشناسی به پزشکی آزمون علوم پایه قطعا آسان است یکی از شرایط مهم دیگر آن دارابودن معدل لیسانس بالای 16 و معدل دیپلم بالای 18 است و همچنین محدودیت سنی دارد که تا سقف 25 سال است.
تحصیل رشته بهداشت عمومی در خارج از کشور
در ادامه مقاله به شرح تحصیل رشته بهداشت عمومی در خارج از کشور میپردازیم. در خارج از کشور از این رشته بهعنوان هنر و علم پیشگیری از بیماری یاد میکنند و از اهمیت زیادی برخوردار است. برای تحصیل در خارج با توجه به دانشگاهی که قصد ثبت نام در آن را دارید باید در ازمون BMAT یا UKCAT شرکت کنید و شرایط پذیرش بستگی به انتخاب دانشگاه مورد نظر دارد یکی از بهترین دانشگاهها برای تحصیل در این رشته در خارج دانشگاه تورنتو در کشور کانادا است. دانشگاه بعدی که جزو دومین دانشگاه برتر در جهان در این رشته است دانشگاه اتاوا نام دارد.
حال به 4 تا از دانشگاههای برتر جهان در زمینه رشتههای پزشکی اشاره میکنیم:
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه جانز هاپکینز
تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم
در مقاله معرفی رشته بهداشت عمومی سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.