رشته فناوری اطلاعات سلامت را میتوان جز رشتههای میانرشتهای دستهبندی کرد، چراکه این رشته هم بر پایه علوم پزشکی و هم بر پایه فناوری اطلاعات و مدیریت اطلاعات بنا شده است. این رشته میتواند برای افرادی که علاقهمند به کار در مراکز درمانی و فعالیتهای فناوری اطلاعات هستند مناسب باشد. تا حدودی میتوان گفت این رشته امروزه جایگزین رشته مدارک پزشکی شده است و تغییراتی اساسی در این رشته منجر به ایجاد رشته فناوری اطلاعات در مقطع کارشناسی شده است. در ادامه این مقاله به معرفی رشته فناوری اطلاعات سلامت میپردازیم.
معرفی رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته فناوری اطلاعات مبادلهٔ اطلاعات بین مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را فراهم میسازد. فرد تحصیلکرده در این رشته میتواند در جهت اثربخشی بیشتر نظام سلامت کمککننده باشد و ابزار مهمی نیز در این زمینه بهحساب میآید. همانطور که قبلاً اشاره کردیم این رشته درگذشته با عنوان مدارک پزشکی در دانشگاهها تدریس میشد که اکنون باتوجهبه تغییرات پیشآمده به طور کاملتر و جامعتر با عنوان فناوری اطلاعات سلامت ارائه میشود. از وظایف افراد تحصیلکرده در این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه اطلاعات پزشکی با رعایت موازین قانون به کاربر
- تحلیل و سازماندهی اطلاعات
- کدگذاری اطلاعات پزشکی بیماران در مراکز مختلف
- ارائه شاخصهای آمار بیمارستانی
- طراحی فرمهای اطلاعات سلامت
- همکاری در امور مربوط به خدمات ماشینی
توانایی های لازم برای رشته فناوری اطلاعات سلامت
ورود به این رشته از طریق کنکور سراسری تجربی صورتپذیر است. اما از قضا این رشته در میان داوطلبان طرفدار چندانی ندارد و اکثر افراد به دنبال قبولی در رشتههایی چون پزشکی و دندانپزشکی هستند. دراینبین افرادی که علاقهمند به فناوری اطلاعات و تکنولوژی هستند میتوانند رشته فناوری اطلاعات سلامت را در میان انتخابهای خود قرار دهند. افرادی که به کار با کامپیوتر علاقه دارند نیز میتوانند این رشته را برای تحصیل انتخاب کنند و باید گفت جذابیت این رشته از رشته کامپیوتر نیز میتواند برای فرد بیشتر باشد چراکه با برخی دروس مربوط به پزشکی نیز آشنا میشود. بنابراین افراد علاقهمند به کار با کامپیوتر و کسانی که علاقه به کار در مراکز درمانی دارند میتوانند این رشته را جز اولویتهای خود قرار دهند.
اهمیت رشته فناوری اطلاعات سلامت در جوامع امروزی
امروزه شاهد پیشرفت سریع فناوری و تکنولوژی در سراسر دنیا هستیم. فناوری اطلاعات در حیطه درمان و تحقیقات پزشکی نیز روزبهروز در حال پیشرفت میباشد. بیماران با استفاده از سیستمهای اطلاعاتی و تکنولوژی روز میتوانند در کمترین زمان ممکن از بهترین خدمات موجود استفاده کنند. برای مثال وجود پرونده الکترونیک در جوامع امروزی باعث بالارفتن سرعت عمل متصدی و بیماران شده و تنها با یک شماره پرونده بیمار میتواند اطلاعات پزشکی خود را پیدا کند. ازاینرو وجود رشته فناوری اطلاعات سلامت حائز اهمیت است چراکه خدمات درمانی نیازمند افرادی هستند که مهارت کافی برای کار با کامپیوتر و تکنولوژی را داشته باشند.
دروس رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته فناوری اطلاعات سلامت در مقطع کارشناسی دارای یک دوره 4 ساله میباشد و دانشجو در این مقطع تحصیلی موظف به گذراندن 128 واحد درسی با تقسیمبندی زیر میباشد:
- دروس عمومی: 20 واحد
- دروس اختصاصی: 92 واحد
- دروس کارآموزی: 16 واحد
در حالت کلی میتوان گفت دروس این رشته در بخشهای دروس کامپیوتری، پزشکی، کدگذاری، بیمه، فناوری اطلاعات سلامت، مدیریتی، آماری و زبان انگلیسی ارائه میشود. در ادامه به بررسی دروس مختلف و عناوین آنها میپردازیم.
درس عمومی
دو درس از دروس مبانی نظری اسلام، یک درس از دروس اخلاق اسلامی، یک درس از دروس انقلاب اسلامی، یک درس از دروس تاریخ و تمدن اسلامی، یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی، تربیتبدنی 1 و 2، زبان عمومی، ادبیات فارسی.
دروس اختصاصی
فیزیولوژی، آناتومی، اصطلاحات پزشکی، عوامل بیماریزا و بیماریهای عفونی، بیماریشناسی اختصاصی 1، ریاضیات، مبانی اپیدمیولوژی، شاخصها و تحلیل دادههای بهداشت، مدیریت اطلاعات سلامت 1 و 2، مدیریت فناوری در حوزه سلامت 2، سیستمهای رایج طبقهبندی بیماریها و اقدامات پزشکی 1 و 2، زبان اختصاصی (IT) 1و2، آشنایی با سیستمهای عامل و برنامه های کاربردی، ساختمان داده ها و برنامه نویسی کامپیوتر، اصول مدیریت، اصول مدیریت فردی و محیط کار، داروشناسی، آمار حیاتی توصیفی، آمار حیاتی استنباطی، روش تحقیق، بیماریشناسی اختصاصی 2و3، شبکه کامپیوتر و امنیت سیستمها، فناوری اطلاعات سلامت 1و2و3،زبان اختصاصی (HIM) ، بیمه و نطامهای پرداخت در نظام سلامت، مدیریت منابع اطلاعاتی سلامت، مدیریت اطلاعات سلامت در بحران، سیستمهای طبقه بندی تخصصی و نامگذاری بین المللی، کدگذاری مرگ و میرها، کیفیت داده ها و سیستم اطلاعات سلامت، پرونده الکترونیک سلامت، پروژه تحقیق، مدیریت بخش فناوری اطلاعات سلامت، انفورماتیک سلامت 1و2، کمکهای اولیه، مبانی حسابداری و اقتصاد سلامت، آشنایی با ساختار و برنامه های نظام سلامت در ایران
دروس کارآموزی
دروس کارآموزی در عرصه 1 ، 2 ، 3 و 4.
دانشگاه های ارائه دهنده رشته فناوری اطلاعات سلامت
دانشگاه علوم پزشکی کاشان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشکده علوم پزشکی آبادان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی زابل، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور.
کارنامه قبولی رشته فناوری اطلاعات سلامت
در این قسمت به ارائه چند کارنامه از قبولی سالهای گذشته میپردازیم. شما میتوانید با استفاده از این کارنامهها بهصورت حدودی متوجه شوید برای قبولی در این رشته به چه رتبه و درصدهایی نیاز دارید.

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
علاقهمندان به تحصیل در رشته فناوری اطلاعات سلامت میتوانند تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکتری نیز ادامه دهند. برای تحصیل در مقاطع بالاتر افراد موظف به انتخاب گرایش موردنظر خود هستند. این گرایشها عبارتاند از:
آمار زیستی، آموزش پزشکی، برنامهریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، ژورنالیسم پزشکی، تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی، فناوری اطلاعات سلامت، ارزیابی فناوری سلامت، مهندسی پزشکی (بیوالکتریک، زیست مواد)، زیستفناوری پزشکی، اپیدمیولوژی، نانوتکنولوژی پزشکی، رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی، اقتصاد بهداشت، انفورماتیک پزشکی، آموزش بهداشت، کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
بازار کار رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته فناوری اطلاعات سلامت رشتهای نوپا بهحساب میآید ولی به علت اهمیت و نیاز جامعه به این رشته، بهخوبی توانسته جایگاه خود را در میان مشاغل و رشتههای دیگر پیدا کند. همچنین بازار کار خوبی برای این رشته در ایران وجود دارد. پیشبینی میشود بازار کار این رشته در سالهای آینده در ایران افزایش پیدا کند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در بخشهای مختلف شغلی مشغول به کار شوند. برخی از این مشاغل عبارتاند از:
- کارشناس فنی و مدیر پایگاهدادههای سلامت
- مدیر امنیت اطلاعات سلامت
- تحلیلگر نرمافزارهای مرتبط سلامت
- کارشناس فنی امنیت اطلاعات سلامت
- طراح و مدیر وبسایتهای حوزه سلامت
- کارشناس فناوری سلامت در مراکز بهداشتی
- مدیریت فناوری سلامت در مراکز بهداشتی درمانی
به لحاظ درآمدی نیز بسته به سابقه کار و یا کارکردن در مراکز دولتی یا خصوصی حقوق دریافتی افراد متفاوت میباشد.
تحصیل رشته فناوری اطلاعات سلامت در خارج از کشور
امروزه در سراسر دنیا شاهد پیشرفته شدن سیستمهای کاری و پیچیدگی آنها هستیم؛ بنابراین برای کار با این سیستمها نیاز به نیرویی متخصص و کارآمد هست تا با سرعت عمل بالا بتواند به انجام کارهای بپردازد در نتیجه یکی از رشتههای محبوب در کشورهای دیگر رشته فناوری اطلاعات سلامت میباشد تا نیرویی ماهر در زمینه فناوری اطلاعات سلامت تربیت کنند. همچنین این رشته در کشورهای دیگر نیز از بازار کار خوبی برخوردار است و فارغالتحصیلان میتوانند در مراکز مختلف مشغول به کار شوند.
تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم
در مقاله معرفی رشته فناوری اطلاعات سلامت سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سؤالات شما باشند. همچنین میتوانید سؤالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.