

انتخاب رشته صحیح و اصولی باعث میشود تا افراد به تحصیل در رشته موردعلاقه خود بپردازند و بتوانند در جهت علایق و توانمندیهای خود در زندگی حرکت کنند و شغل خود را باتوجهبه استعداد و مهارتی که دارند انتخاب کنند. اما متأسفانه برخی از افراد بدون درنظرگرفتن استعداد و علاقه شخصی خود رشته دانشگاهی خود را انتخاب میکنند. و همین انتخاب اشتباه نیاز به تغییر رشته دانشگاه را ایجاد میکند.
البته نکته قابلتوجه این است که برخی از افراد باتوجهبه علاقه شخصی رشته خود را انتخاب میکنند؛ اما به علت نبودن بازار کار کافی برای آن رشد تصمیم به تغییر رشته در دانشگاه برای مقطع ارشد یا کارشناسی میگیرند. اما تغییر رشته در مقطع کارشناسی شامل قوانین میشود که در این مقاله به توضیح در مورد آنها میپردازیم. با مشاوره انتخاب رشته کنکور آکو همراه باشید.

شرایط تغییر رشته دانشگاه برای مقطع کارشناسی
آن دسته از افرادی که به علت نداشتن اطلاعات کافی در رابطه با رشته انتخابی خود تصمیم به تغییر رشته دانشگاه در مقطع کارشناسی گرفتند با داشتن شرایطی میتوانند این کار را انجام دهند. در ابتدا بهتر است دانشجو برای تغییر رشته دانشگاه آزاد به آموزش دانشگاه مراجعه کند و فرم مربوط به تغییر رشته را از امور آموزشی دانشگاه دریافت کنند.
توجه داشته باشید که معمولاً در دانشگاهها تغییر رشته باید دو ماه(6هفته) قبل از شروع ترم جدید انجام شود. از طرفی اگر دانشجو بخواهد برای رشته دیگر در دانشگاه دیگر اقدام بکند باید شرایط دانشگاه مقصد را نیز بررسی کند. با استفاده از نرم افزار های انتخاب رشته میتوان انتخاب رشته بهتری داشت و درصورت نیاز به تغییر رشته، کد رشته محل های ممکن برای انتقالی را در میان رشته های باکنکور و بدون کنکور راحت تر پیدا کرد.
البته قوانین تغییر رشته در دانشگاه های سراسری و آزاد متفاوت است. مثلا دانشگاه آزاد به صورت کاملا گسترده ای در انتخاب رشته بهمن اجازه تغییر رشته یا انتخاب رشته بدون کنکور را میدهد. این درحالی است که دانشگاه های سراسری در این زمینه خیلی منعطف عمل نمیکنند و داوطلبان ثبت نام ترم بهمن از همان زمان انتخاب رشته کنکور سراسری در مرداد ماه باید اقدام کنید.
تغییر رشته دانشگاه آزاد
تغییر رشته در دانشگاه های آزاد به طور کلی راحت تر و کم محدودیت تر است اما به هرحال تغییر رشته در دانشگاه قوانین خاص خود را دارد. تغییر رشته دانشگاه آزاد به ازای هر مقطع فقط یکبار انجام میشود مثلا در مقطع کاردانی فقط یک بار میتوانید تغییر رشته دهید که آن هم دارای شرایط ویژه است. این شرایط برای مقطع کارشناسی و کاردانی متفاوت است. برا تغییر محل دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی داشتن شرایط زیر و ثبت نام در سایت منادا دانشگاه آزاد ضروری است.
- در هنگام اقدام به تغییر رشته (بدون انصراف و شروع مجدد) باید حداقل 24 واحد و حداکثر 70 واحد از واحد های درسی کد رشته مبدا را گذرانده باشد.(یعنی حداقل یک ششم و حداکثر نصف دروس)
- معدل داوطلب تغییر رشته دانشگاه باید بالا تر از 12 باشد تا بتواند تغییر رشته درون دانشگاهی و یا میان دانشگاهی داشته باشد.
- تغییر رشته میان دانشگاهی( یعنی تغییر همزمان رشته و دانشگاه) مستلزم داشتن شرایط نقل و انتقال و شرایط تغییر رشته دانشگاه است.
- برای تغییر رشته در دانشگاه و کد رشته محل های با کنکور، رتبه قبولی باید از آخرین نفری که همان سال در کد رشته محل مقصد قبول شده است بالا تر باشد.
البته این شرایط برای داوطلبان تغییر رشته دانشگاه های سراسری و آزاد یکسان است اما دانشگاه های سراسری و به ویژه برای رشته های پر طرفداری مثل پرستاری یا فیزیوتراپی در دانشگاه های سراسری که اصلا ارائه بدون کنکور و با سوابق تحصیلی ندارند، شرایط تکمیلی نیز دارند.

تغییر رشته دانشگاه سراسری
برای تغییر رشته در دانشگاه های سراسری حتی درون دانشکده ای(مثلا از رشته مامایی به پرستاری که در یک دانشکده ارائه میشوند) نیاز به جلب رزایت مدیر گروه رشته مبدا و مقصد و موافقت آموزش دانشگاه است. این موافقت همانطور که گفته شد بر اساس رتبه کنکور، میزان واحد های گذرانده شده، معدل دانشجو و حتی خود رشته های مبدا و مقصد صورت میگیرد.
مثلا انتقال از رشته شنوایی شناسی به پرستاری از انتقال مامایی به پرستاری سخت تر است چون رتبه قبولی داوطلب و دروس گذرانده شده و حتی بازار کار آینده این دو رشته بسیار متفاوت است. به هرحال بعد از اطمینان از موافقت عوامل موثر در دانشگاه(آموزش و مدیران گروه های مربوطه) داوطلب باید حداقل شش هفته قبل از شروع ترم اول هر سال اقدام به ارائه مدارک و ثبت درخواست تغییر رشته دانشگاه کند. (یعنی تقریبا اواسط مرداد و همزمان با انتخاب رشته کنکور)
درهنگام اقدام باید به خاطر داشته باشید که عدم ثبتنام در نیمسال اول چه در دانشگاه آزاد و چه در تغییر رشته دانشگاه سراسری، به منزله انصراف او تلقی میشود و تا پایان دوره تحصیلی مجاز به تغییر رشته مجدد و تقاضای مجدد نخواهد بود.(مگر انصراف و شروع مجدد را انتخاب کند.
بعد از تغییر رشته واحدهای گذرانده شده دانشجو توسط دانشگاه مورد بررسی قرار میگیرد و سپس دروس مشترک معادلسازی میشود.
پس از تغییر رشته امکان بازگشت به رشته قبلی وجود ندارد و اگر میانگین نمره دانشجو بعد از تغییر رشته از 12 کمتر باشد در صورتپذیرش در رشته موردنظر یک ترم مشروطی برای وی در نظر گرفته میشود.
چنانچه دانشجو نمره لازم بهمنظور تحصیل در رشتههای دوره روزانه را نداشته باشد میتواند جهت تحصیل در رشتههای نوبت دوم در همان دانشگاه اقدام کند. یکی از مهمترین اقداماتی که در حین تغییر رشته دانشگاهی صورت میگیرد معادلسازی دروس است که در ادامه به آن میپردازیم.

معادل سازی دروس مشترک در هنگام تغییر رشته دانشگاه
پس از اینکه با تغییر رشته دانشجو موافقت حاصل شد قطعاً نیازی نیست که دانشجو دروس مشترکی را که قبلاً با موفقیت پشت سر گذاشته است را مجدداً بخواند؛ بنابراین درصورتیکه شرایط لازم وجود داشته باشد نیازی نیست دانشجو مجدداً دوره این دروس را پشت سر بگذارد. این شرایط عبارتاند از:
- تأیید این موضوع توسط گروه آموزشی (اشتراک محتوایی دروس)
- اخذ نمره حداقل 12 از درس
- ارائه درخواست معادلسازی به دانشگاه مقصد
- با معادلسازی هر 12 تا 20 واحد، یک نیمسال تحصیلی از مدت مجاز تحصیل فرد کم میشود.
- دانشگاه و همچنین مدارک قبلی دانشجو باید مورد تأیید قرار گیرد.
مشاوره انتخاب رشته دانشگاه برای کنکور 1401
نکات و قوانین ارائه شده در این مقاله مربوط به تغییر گرایش در یک رشته و یا تغییر رشته کلی در مقطع کارشناسی میباشد. در انتها باید گفت که دانشجویانی که مشغول به تحصیل در دانشگاههای آزاد هستند باید حداقل 6 هفته قبل از شروع ترم به آموزش دانشگاه خود مراجعه کنند و درخواست خود را عنوان کنند. بهصورت کلی بهتر است این تغییر رشته بادقت حداکثری انجام شود تا پس از آن منجر به پشیمانی نشود!