رشته اقیانوس شناسی از زیرگروه های 3 رشته تجربی در کنکور سراسری است. بدون شک اسم این رشته را کم شنیدهاید، ما در این مقاله سعی میکنیم شمارا با این رشته نوپا آشنا کنیم و به معرفی رشته اقیانوس شناسی می پردازیم. بجز دروس رشته اقیانوس شناسی، دانستن بازار کار رشته و درآمد آن در ایران و خارج از کشور اهمیت زیادی دارد. مرکز مشاوره تخصصی انتخاب رشته کنکور سراسری آکو
رشته اقیانوسشناسی شامل مجموعهای از فعالیت های آموزشی و پژوهشی در زمینه مسائل مربوط به اقیانوس ها است. هر کشوری نیاز به شناخت دقیقی از دریاها دارد تا بتواند منافع ملی و حیاتی خود را در دریای خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوس هند و دریای خزر حفظ کند.
گرایش های رشته اقیانوس شناسی در مقطع کارشناسی شامل چهار گزینه است: فیزیک دریا، شیمی دریا، زمین شناسی دریا و زیست شناسی دریا میشود که در ادامه مشاوره انتخاب رشته کنکور رایگان آکو هر چهار گرایش را برسی میکنیم.
تمام گرایش های رشته اقیانوس شناسی برای خانم ها و آقایان شرایط یکسانی دارند. اما شاید بعضی فرصت های شغلی در این رشته به روحیات آقایان نزدیک تر باشد.
دروس رشته اقیانوس شناسی
در ادامه دروس رشته اقیانوس شناسی را ذکر میکنیم. در این رشته درسهای عمومی و پایه بین گرایشهای مختلف یکسان میباشند. دروس تخصصی بسته با طول دوره کارشناسی رشته اقیانوسشناسی 4 سال است. داوطلبان رشته اقیانوس شناسی میتوانند هم با آزمون هم بدون آزمون در این رشته تحصیل کنند.
دروس پایه و اصلی رشته اقیانوس شناسی: ریاضی، شیمی عمومی، مبانی کامپیوتر و برنامهنویسی، زمینشناسی عمومی، فیزیک پایه، کارگاه عمومی، زیستشناسی عمومی.
مبانی فیزیک دریا، مبانی شیمی دریا، مبانی زیست دریا (جانوران دریایی)، مبانی زیست دریا (گیاهان دریایی)، مبانی زمین شناسی فیزیکی دریا، هواشناسی عمومی، هواشناسی دریایی، ابزار شناسی و عملیات میدانی در دریا، اصول ناوبری و ایمنی در دریا، مبانی اکولوژی دریایی، آمار مقدماتی، آشنایی با ویژگیهای زیستی آب های ایران، آشنایی با ویژگیهای غیرزیستی آبهای ایران، دورسنجی و سامانههای اطلاعات جغرافیایی، حقوق دریاها، آلاینده های دریایی و روشهای کنترل آن، زبان تخصصی، رسوب شناسی، محیط زیست سواحل، اقتصاد، تجزیه و تحلیل داده های اقیانوسی، روش تحقیق، پروژه.
گرایش های کارشناسی رشته اقیانوس شناسی
در ادامه به ذکر گرایش های کارشناسی و ارشد رشته اقیانوس شناسی میپردازیم.
گرایش فیزیک دریا رشته اقیانوس شناسی: در گرایش فیزیک دریا به شناخت پدیدهها و رویدادهای درون دریا و محیط اطراف آن میپردازند. دانشجویان پس از تحصیل در این گرایش با امواج دریا و جذر و مد، جریان های دریایی، جریان های ساحلی، گرفتن انرژی از دریا و مواردی ازاینقبیل آشنا میشوند.
گرایش اقیانوس شناسی شیمی دریا: در گرایش شیمی دریا با شیمی آب، معادن و کانیها، نفت و گاز، شیمی مناطق فرا جوش، شیمی آلاینده ها و مبحث خوردگی سازه آشنا میشوید. همچنین در گرایش شیمی دریا ترکیبات شیمیایی آب دریا و رسوبات و مولفه های آلی و معدنی، نمک زدایی و تاثیر آلودگی ها و ارگانیسم های موجود مطالعه میشود و عوامل کنترل کننده توزیع مواد شیمیایی از طریق فرآیند های بیولوژی شناخته میشود.
اقیانوس شناسی گرایش زیست دریا: در گرایش زیست دریا، خواص محیط آبی بیولوژی آبزیان و فعالیت های آبزی پروری مطالعه و برسی میشود. همچنین دانشجویان اکولوژی دریا، یعنی برسی آلودگی آب دریا و تاثیر آن بر محیط دریا را نیز مطالعه میکنند.
گرایش زمین دریا رشته اقیانوس شناسی: در گرایش زمین دریا دانشجویان با رسوبگذاری دریایی، دیرینه شناسی دریایی، چینه شناسی دریایی، کواترنری و فرآیند های اقیانوسی آشنا میشوند.

دروس رشته اقیانوس شناسی به تفکیک گرایش
دروس تخصصی گرایش فیزیک دریا: مبانی دینامیک اقیانوسها، معادلات دیفرانسیل و کاربرد آن، مکانیک سیالات، مبانی تئوری امواج و جزرومد، روشهای عددی و مدلسازی، سمینار.
دروس تخصصی رشته اقیانوس شناسی گرایش شیمی دریا: شیمی آلی دریا، شیمی معدنی دریا، شیمی تجزیه دریا، بیوشیمی، ژئوشیمی دریا، سمینار.
دروس تخصصی اقیانوس شناسی گرایش زیست دریا: بیوشیمی، ژنتیک آبزیان، فیزیولوژی آبزیان دریا، میکروبیولوژی آبزیان دریا، میکروبیولوژی دریا، بیو تکنولوژی و اصلاح نژاد آبزیان، سمینار.
دروس رشته اقیانوس شناسی گرایش زمین شناسی دریا: ژئوفیزیک دریایی، محیط های رسوبی، ژئومورفولوژی سواحل، زمین شناسی ساختمانی، فرسایش و انتقال رسوب، سمینار.
گرایش های رشته اقیانوس شناسی در مقطع ارشد و دکتری
در ادامه مقاله معرفی رشته اقیانوس شناسی به شرح گرایش های رشته اقیانوس شناسی در مقطع ارشد و دکتری می پردازیم. بیشتر افراد در گرایش فیزیک دریا تحصیل میکنند که میتوانند تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز ادامه تحصیل دهند. رشته اقیانوس شناسی در مقطع کارشناسی ارشد شامل دو گرایش دینامیک اقیانوسی و هواشناسی دریا است که با توجه به امکانات و تخصص استاد ها هریک از گروه ها به سمت یکی از گرایشها میروند.
البته دانشجویان کارشناسی با توجه به توانایی هایی که کسب میکنند میتوانند در رشته هایی مثل محیط زیست، آب و هوا شناسی، آلودگی دریا، مدیریت دریانوردی و … در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند. همچنین دانشگاههایی که شرایط ادامه تحصیل در رشته اقیانوس شناسی را فراهم میکنند عبارتاند از
- دانشگاه هرمزگان
- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
- دانشگاه علوم دریایی چابهار
- دانشگاه بابلسر
- دانشگاه تربیتمدرس
- دانشگاه اصفهان
از بین دانشگاه های دارای رشته اقیانوس شناسی، دانشگاه هرمزگان در زمینه ارائه مقطع ارشد در رشته اقیانوسشناسی قویتر است.
دانشگاه های دارای رشته اقیانوس شناسی
رشته اقیانوس شناسی تنها در سه دانشگاه دولتی دانشجو میپذیرد. دانشگاه های اراپه دهنده رشته اقیانوس شناسی عبارتاند از:
- دانشگاه هرمزگان (بندرعباس)
- دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
- دانشگاه مازندران
پذیرش رشته اقیانوس شناسی در دانشگاه های آزاد نیز صورت میگیرد.
کارنامه قبولی رشته اقیانوس شناسی
رتبه قبولی رشته اقیانوس شناسی در هر یک از دانشگاه ها متفاوت است. جدول زیر نمونه کارنامه قبولی رشته اقیانوس شناسی در سال 97 است. با مشاهده این جدول می توانید به طور حدودی تخمین بزنید که در کدام دانشگاه ها میتوانید قبول شوید.

بازار کار و درآمد رشته اقیانوس شناسی
در ادامه مقاله معرفی رشته اقیانوس شناسی به شرح بازار کار و درآمد رشته اقیانوس شناسی می پردازیم. فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در مراکز و ارگانهایی مانند مرکز ملی اقیانوس شناسی، اداره کشتیرانی، اداره سواحل و بنادر، سازمان محیط زیست، سازمان شیلات، وزارت راه و ترابری، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت دفاع، سازمان هواشناسی، شرکتهای خدمات مهندسین مشاور مشغول به کار شوند.
همچنین فارغ التحصیلان رشته اقیانوس شناسی میتوانند بعد از ادامه تحصیل دروس فیزیک دریا را در مقطع کارشناسی تدریس کنند و در پروژههای مربوط به فیزیک دریا فعالیت کنند و مقاله و کتاب منتشر کنند.
تحصیل رشته اقیانوس شناسی در خارج از کشور
تحصیل رشته اقیانوس شناسی در خارج از کشور به دلیل نوپا بودن آن نسبت به رشته های دیگر راحت تر است. با داشتن یک رزومه خوب شرایط تحصیل و ادامه تحصیل در این رشته در دانشگاه های مطرح برای شما فراهم است. نکته بعدی این است که فارق التحصیلان تکمیلی در رشته اقیانوس شناسی نسبت به رشته های دیگر کم است و این موضوع میتواند فرصت بهتری را برای ادامه تحصیل رشته اقیانوس شناسی در خارج از کشور ایجاد کند.
همچنین برای بورسیه تحصیلی نیز در این رشته بیشتر متمرکز در مقطع دکتری هستند که حتی دانشگاه تربیت مدرس و بابلسر اقدام به اعزام دانشجو در قالب بورسیه کردند.
مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری آکو
در مقاله معرفی رشته اقیانوس شناسی سعی کردیم دید جامع و کاملی از بازار کار و درآمد رشته اقیانوس شناسی را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود.
ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات اینستاگرام مشاوره کنکور آکو با ما در میان بگذارید.