معرفی شغل تکنسین برق
در این مقاله شما را با یکی از مشاغل مهم جهان یعنی تکنسین برق آشنا خواهیم کرد. تکنسین برق یکی از مشاغل مربوط به رشته مهندسی برق است و همانطور که می دانید رشته مهندسی برق یک رشته بسیار وسیع و گسترده ای است که تخصصی در هر بخش آن نیاز به مطالعه و تلاش و علاقه دارد. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با رشته مهندسی برق مقاله مربوط به آن را حتما مطالعه کنید و در ادامه نیز همراه مشاوره تحصیلی آکو باشید تا به معرفی شغل تکنسین برق بپردازیم.
فهرست مطالب
شما می توانید از طریق شماره تلفن ۰۲۶۳۳۴۰۸۹۴۴ با تیم آکو در ارتباط باشید و وقت مشاوره رزرو کنید.
معرفی شغل تکنسین برق
همانطور که در بخش قبلی گفتیم تکنسین برق یکی از شاخه های رشته مهندسی برق است که به صورت تخصصی به تعمیر و نگهداری و ساختن ماشین آلات و تجهیزاتی می پردازند که برای استفاده از برق لازم است. علاوه بر آن تکنسین برق به نصب و عیب یابی سیستم های الکتریکی و تجهیزات برقی که در ساختمان ها و کارخانه ها و یا مکان های صنعتی وجود دارد نیز می پردازند.
آخرین رتبه قبولی مهندسی برق ۱۴۰۳ + کارنامه
افرادی که در این شغل مشغول به کار هستند مهارت های فنی زیادی در زمینه الکتریسیته دارند و علاوه بر آن دانش عمیقی هم در مورد مدار های الکتریکی و تجهیزات برقی دارند. شاغلان وظایف مختلفی از جمله نصب تجهیزات برقی و الکتریکی و تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی را بر عهده دارند. در ادامه بطور کامل وظلیف تکنسین برق را بررسی می کنیم.
وظایف تکنسین برق
از وظایف اصلی و مهم یک تکنسین برق نصب تجهیزات برقی است. ین تجهیزات شامل سیم کشی برق ساختمان ها، کلید و پریزها و حتی نصب تابلوهای برق می شود. تکنسین برق علاوه بر نصب باید مهارت و دانش لازم را داشته باشد تا بتواند قطعات فرسوده را تعویض کند و یا تجهیزات برقی را به صورت دوره ای چک کرده و سرویس کند.
بیش تر بخوانید: معرفی شغل مدیر فروش و بازاریاب
کار با برق بسیار مهم و در مواقعی می تواند خطرناک باشد. تکنسین برق وظیفه دارد مشکلاتی که در مدارها و سیستم های الکتریکی قرار دارد را شناسایی کند و نکات ایمنی لازم را به طور جدی رعایت کند. همچنین برخی از دستگاه های صنعتی برای بهنیه سازی عملکرد به تنظیم شدن مجدد نیاز دارند. در ادامه سایر وظایف یک تکنسین برق را مشاهده م کنید:
- طراحی و اجرای سیم کشی داخلی و خارجی.
- راه اندازی موتورهای الکتریکی.
- نصب دستگاه های حفاظتی مثل رله های حفاظتی.
- شناسایی و بررسی نوسانات ولتاژ، اتصالات کوتاه و افت ولتاژ.
- نصب و راه اندازی سیستم های هوشمند و اتوماسیون صنعتی.
- نگهداری و نصب سیستم های پشتیبان برق برای جلوگیری از قطعی برق.
- نصب تجهیرات تولید برق از منابع تجدید پذیر.
- استفاده از روش سیتم های ارتینگ برای محافظت از افراد و تجهیزات.
- رعایت استانداردهایی مثل IEC و NEC.
- توانایی خواندن نقشه های الکتریکی.
- آشنایی با انواع مدارها مثل مدار سه فاز، مدارهای سری و … .
- توانایی کار با ابزارهایی مثل تستر مدار، دستگاه های ترموگرافی، ابزارهای سیم کشی و … .
- آشنایی با قطعاتی مثل خازن، مدارهای چاپی و مقاومت.
محیط کاری تکنسین برق
محیط کاری مشاغل نکته مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. چون اگر نتوانید با محیط کاری شغل خود ارتباط بگیرید دچار مشکلات زیادی که مهم ترین آن عدم رضایت از شغل است خواهید داشت. بنابراین بیایید بررسی کنیم که محیط کاری dک تکنسین برق چگونه است؟
محیط کاری این شغل شامل ساختمان های مسکونی و تجاری، کارخانه های صنعتی و کارگاه ها، فضاهای باز و خطوط انتقال برق و مراکز داده و IT می شود.
چگونه یک تکنسین برق شویم؟
حالا که این شغل و وظایف آن را به خوبی بررسی کدیم، بیاید نگاهی بی اندازیم ببینیم چگونه می شود یک تکنسین برق شویم؟ برای این کار هم روش تجربی وجود دارد و هم روش آموزشی و تحصیلی که طبق هدف، شرایط زندگی و سن و … می توانید یکی از این روش ها و یا هر دو آن را انتخاب کنید. در ادامه روش تحصیلی و دوره های آزاد و روش تجربی را بررسی می کنیم.
۱- تحصیلات دانشگاهی و یا فنی حرفه ای: در این روش شما می توانید در مراکز آموزش فنی و حرفه ای دوره های کوتاه مدت و بلند مدت برق صنعتی و یا برق ساختمان و برق اتومبیل را مطالعه کنید. از خوبی های تحصیل در مراکز آموزشی این است که می توانید سریع وارد بازار کار شوید و آموزش های کاربردی و عملی که و ضروری را در زمان کم تری یاد بگیرید. همچنین مدرک معتبر برای ارائه در بازار کار خواهند داشت.
۲-مطالعه دوره های آزاد و خصوصی: در این روش می توانید در دوره های خصوصی که توسط آموزشگاه ها برگزار می شود شرکت کنید. این دوره ها شامل دوره های برق اتوماسیون، برق ساختمان، اتوماسیون PLC. از مزایای شرکت در این دوره ها ین است که تمرکز زیادی بر یادگیری مهارت های عملی وجود دارد و دوره ها معمولا فشرده و کوتاه مدت هستند.
۳-یادگیری تجربی و خودآموز: در این روش میتوانید به عنوان کارآموز در کنار یک تکنسین باتجربه مشغول به کار شوید. در این روش مستقیما در محیط کار قرار می گیرید و به خوبی با مهارت های عملی آشنا می شوید. از مزایای این روش هم این است که نیازی به تحصیلات ندارد و با قرار گرفتن در محیط کار تجربه خوبی بدست می آورید.
در ادامه سایر روش های یادگیری و تبدیل شدن به یک تکنسین برق را مشاهده می کنید:
- استخدام در شرکت ها به عنوان کارآموز.
- ورود به تیم های ساخت و ساز.
- دریافت گواهینامه های تخصصی.
بررسی بازار کار تکنسین برق
از آنجایی که تقریبا نیاز مداومی به خدمات برقی در ساختمان ها و صنایع و … وجود دارد و تقاضا برای این حوزه زیاد است بازار کار خوبی برای علاقمندان وجود دارد. ساختمان های تجاری و مسکونی و اداری همیشه به یک تکنسین برق برای نصب و نگهداری سیستم های الکتریکی نیاز دارند و از آن جایی که سیم کشی و نصب تابلوهای برقی هم در بسیاری از پروژه های ساختمانی وجود دارد تقریبا می توان گفت یک تکنسین برق خوب و ماهر همیشه پروژه های جدید خواهد داشت.
همچنین در محیط های صنعتی، تکنسین برق می تواند نقش بسیار مهمی در تعمیر و نگهداری ماشین آلات داشته باشد و به نصب و تغمیر سیستم های برق سه فاز پرداخته و ماشین آلات الکتریکی را نگهداری کند. از دیگر فرصت هایی که برای یک تکنسین برق وجود دارد، کار در شرکت های توزیع برق و نگهداری خطوط انتقال برق فشار قوی و تعمیر و نصب تجهیزات حفاظتی و کنترلی است. در ادامه سایر فرصت ها را مشاهده می کنید:
- تعمیر و نصب پنل های خورشیدی.
- اشتغال در نیروگاه های تجدید پذیر.
- نصب اینورترها و سیستم های ذخیره سازی انرژی.
- نصب سیستم های خانه هوشمند.
- اشتغال در راه اندازی و نگهداری سیستم های هوشمند صنعتی.
درآمد تکنسین برق در ایران
درآمد هر شغل اهمیت بسیار زیادی در انتخاب و یا عدم انتخاب آن شغل می تواند داشته باشد. باید به این نکته اشاره کنیم که معمولا کارهای فنی به دلیل نیاز به مهارت و حساسیت بالایی که در کنار دانش تخصصی دارند درآمد نسبتا خوبی هم می توانند داشته باشند. در ادامه درآمد یک تکنسین برق را در ایران مشاهده می کنید. البته توجه داشته باشید که تمامی ارقامی که آورده شده کاملا تقریبی است.
- درآمد تکنسین برق در شهرهای بزرگ مانند تهران بطور میانگین می تواند حدود ۱۶.۹ میلیون تومان در ماه باشد. اما در مناطق و شهرهای کوچک تر این مبلغ به ۱۵.۴ میلیون تومان در ماه می رسد. تفاوت شهرهای بزرگ و کوچک در میزان حقوق به این دلیل است که فرصت ها و هزیه های زندگی و میزا تقاضا در هر یک متفاوت با دیگری است.
- تکنسین هایی که تجربه کاری کمتر از 3 سال دارند میانگین حقوق آن ها تقریبا 11.7 میلیون تومان در ماه است و تکنسین هایی که تجبه 3 تا 7 سال دارند بطور میانگیم حدود 16 میلیون تومان در ماه حقوق دارند. و تکنسین های باتجربه تر که بیش از 7 سال سابقه کار دارند می توانند تا 36 میلیون تومان در ماه حقوق داشته باشند.
- شاغلانی که در صنایع نفت و گاز مثل عسلویه کار می کنند حقوقشان تقریبا به 50 میلیون تومان در ماه می رسد. و یکی از دلایل این که حقوق بیش تری می گیرند به دلیل کار در محیط و شرایط سخت کاری است که به تخصص بیش تری هم نیاز دارد. شاغلانی که در بخش ها خدماتی و ساختمانی کار می کنند حقوقشان تقریبا بین 15 تا 20 میلیون تومان در ماه می باشد.
- تکنسین هایی که مدرک دیپلم دارند میانگین حقوقشان 12 میلیون تومان در ماه است و تکنسین هایی که مدرک کاردانی و یا کارشناسی دارند میانگین حقوقشان تا 20 میلیون تومان در ماه می رسد. و در نهایت تکنسین هایی که گواهینامه های تخصصی دارند میانگین حقوقشان تا 30 میلیون تومان در ماه می رسد.
درآمد تکنسین برق در جهان
همانطور که در بخش قبلی درآمد تکنسین برق را در ایران طبق عوامل مختلف بررسی کردیم، باید اشاره کنیم که درآمد تکنسین برق در جهان هم به همان عوامل یعنی محیط جغرافیایی، مهارت و تجربه و نوع صنعت و … بستگی دارد. در ادامه این بخش می خواهیم درآمد یک تکنسین برق را در تعدادی از کشورهای جهان بررسی کنیم:
- آمریکا:میانگین درآمد سالانه در این کشور و در این شغل حدود 75.000 دلار است.
- کانادا: میانگین درآمد سالانه در این کشور و در این شغل حدود 64.000 دلار کانادا است.
- آلمان: حدود 55.000 یورو است.
- استرالیا: حدود 91.000 دلار استرالیا است.
- ترکیه: حدود 116.000 لیر ترکیه است.
بررسی نهایی شغل تکنسین برق
در این بخش یک بررسی نهایی انجام داده و بطور خلاصه این شغل را از نظر ویژگی های مثبت و منفی بررسی می کنیم. بصورت کلی این شغل برای افرادی مناسب است که به کار با ابزارهای پیشرفته علاقه دارند و به حل مسائل فنی می پردازند.
بسیاری از تکنسین هایی که علاقه زیادی به کار و حرفه خود دارند هم در دوره های آموزشی شرکت می کنند و هم به صورت کارآموزی مهارت های لازم را در این حرفه یاد می گیرند. افرادی که در شهرهای بزرگ تر زندگی می کنند بهتر است که مهارت و دانش خودشان را بالاتر ببرند چون رقابت در شهرهای بزرگ زیاد است.
همچنین شاغلان این رشته باید توجه داشته باشند که همیشه احتمال برق گرفتگی وجود دارد و باید در رعایت نکات ایمنی بسیار حساس و دقیق بوده و به صورت مداوم به یادگیری بپردازند. اما بطور کلی فرصت های شغلی بسیاری برای این افراد وجود دارد و امکان تبدیل شدن به مشاور و یا پیمانکار مستقل نیز وجود دارد.
مشاوره تحصیلی آکو
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردی که مسیر تحصیلی و برنامه ریزی درسی چقدر می تونه در موفقیت و آینده ات تاثیر بگذاره؟ تیم مشاوره تحصیلی آکو اینجاست تا با کمک تجربه و تخصصی که داره بهت کمک کنه تا راه درست و پیدا کنی و در طول مسیر با اطمینان بیش تری قدم بگذاری.
فرقی نمی کنه که در چه مقطعی هستی و یا با چه چالش هایی رو به رو هستی، تیم مشاوره آکو در کنارته و با برنامه ریزی های شخصی سازی شده و روش های مطالعه و مشاوره هایی که به موفقیتت سرعت میده سعی داره تا مسیر تحصیلی رو برات هموارتر کنه.
پس اگه حس می کنی به کمی راهنمایی و همراهی نیاز داری از مشاوره ها تیم آکو استفاده کن. همچنین می تونی از طریق اینستاگرام آکو و یا تلگرام آکو با ما در ارتباط باشی و جدیدترین خبرهای تحصیلی رو دنبال کنی.