آسیبهای بومیگزینی
طرح بومیگزینی باعث شده است تا دانشگاههای کشور از دانشجویان بومی و محلی همان استان و استانهای همجوار تکمیل شود. به شکلی که گاه بیش از ۷۵ درصد و حتی در برخی از دانشگاهها تا ۹۰ درصد دانشجویان پذیرفته شده از داوطلبان هم بوم است.
یکی از آسیبهای بومیگزینی، بازماندن دانشآموزان مستعد مناطق کمتر برخوردار از تحصیل در دانشگاهها برتر کشور که عمدتاً در شهر تهران مستقر هستند، است. این موضوع به تشدید نابرابری آموزشی و نابرابری توسعهای میانجامد.
مهمترین هدف این سیاست
در اسناد و قوانین مربوط به بومیگزینی، مهمترین هدف این سیاست، کاهش مشکلات اقامتی و معیشتی دانشجویان بیان شده است. در صورتی که پذیرفته شدن داوطلب در رشته بومی لزوما به معنای عدم نیاز به خوابگاه و سایر امکانات رفاهی دانشگاه نیست. چون اکثر رشتههای بومی از نوع قطبی و ناحیهای بوده و هر ناحیه یا قطب شامل چند استان است. مثلاً داوطلب استان یزد، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، خوزستان و ایلام در یک قرار میگیرند.
لذا قبولی آنها در رشتههای پذیرش بومی قطبی یکسان است. بنابراین مشاهده میشود؛ چنانچه یک داوطلب در استان ایلام در دانشگاه یزد پذیرفته شود. نیازمند خوابگاه و سایر امکانات رفاهی است و با بقیه دانشجویان خارج از قطب خود که در دانشگاه یزد پذیرفته شدهاند. از حیث نیازمندی رفاهی و دوری از خانواده و … تفاوت ندارد؛ همچنین گزینش بومی در کوچکترین محدوده جغرافیایی خود، دارای پذیرش بومی استانی است.
در حالی که استانهای کشور بهگونهای هستند که همه دانشجویان آن نمیتوانند بین محل سکونت و دانشگاه تردد روزانه داشته باشند. در نتیجه این دانشجویان متقاضی خوابگاه و سایر امکانات رفاهی هستند. به طور مثال دانشجوی ساکن شهر کاشان که در دانشگاه اصفهان پذیرفته میشود. نمیتواند هر روز بین کاشان و اصفهان تردد داشته باشد و قطعا نیازمند امکانات رفاهی است.
برخی از دانشگاههای کشور به دلیل جنبه علمی و اعتبار اجتماعی، طرفداران زیادی دارد و داوطلبان میکوشند تا حد امکان وارد این دانشگاهها شوند. پذیرش بومی به خصوص در مورد شهر تهران که بسیاری از دانشگاههای برتر در آن واقع است. موجب شانس قبولی پایینتر داوطلبان سایر استانهاست.
لزوم بازنگری سهمیه بومیگزینی
شورای عالی انقلاب فرهنگی مدتی است که روی موضوع کنکور ورود کرده است؛
محمدعلی کینژاد عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه سیصد و چهل و چهارم شورای اسلامی بومی شدن دانشگاهها با تأکید بر اینکه مصوبه بومیگزینی برای یک دوره خاص به تصویب رسیده است. گفت: به جای حذف کامل این سهمیه ضرورت دارد بازنگری و اصلاح شود.
وی به لزوم تصمیمگیری سریع در مورد سهمیههای کنکور سراسری تأکید کرد و افزود: در صورت حذف کامل سهمیه بومیگزینی، مشکلاتی نظیر تأمین خوابگاه، بالا رفتن سن ازدواج و… به وجود میآید.
جبارعلی ذاکری رئیس دانشگاه علم و صنعت به ضرورت اعمال سهمیه بومیگزینی در دانشگاههای محلی و منطقهای تأکید کرد. گفت: در راستای عدالت آموزشی سهمیه بومیگزینی برای دانشگاههای سطح یک نباید اعمال شود. همچنین محمدمهدی غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به تفاوت شرایط تعداد مراکز آموزشی زمان تصویب مصوبه سهمیه بومیگزینی با حال حاضر اشاره کرد. و گفت: در زمان تصویب مصوبه سهمیه بومی گزینی در کل کشور ۴۴۵ مؤسسه آموزشی فعال بوده است . در سال ۱۳۹۶ تعداد مؤسسه آموزشی ۲۶۴۵ است.
به نظر می آید در موضوع بومیگزینی باید بازنگری صورت گیرد. نهادهای مربوطه در این خصوص ورود کنند تا حق افراد دارای علاقه و استعداد برای تحصیلات عالیه در دانشگاههای خوب از بین نرود.