"دو هفته خدمات برنامه ریزی و مشاوره تحصیلی رایگان برای تمام پایه ها از هفتم تا کنکور" تنها کافی ست عدد  2 را به 09025646234 ارسال کنید.

اطلاعات بیشتر
علمی کاربردی

تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد

شرایط ثبت نام و شهریه ، رشته های ارائه شده و بازار کار بعد از فراغت از تحصیل

1/5 - (1 امتیاز)

تحصیل در دانشگاه و تحصیلات عالیه این روزها مثل مدرسه رفتن عادی و البته لازم است. در این میان داوطلبانی هستند که خود را با برنامه ریزی صحیح و پشتکار آماده میکنند و در یکی از گروه های پنجگانه ریاضی ، تجربی ، انسانی، هنر و زبان آزمون میدهند. این داوطلبان میتوانند در بین دانشگاه های دولتی ، آزاد یا پیام نور و غیر انتفاعی انتخاب رشته کنند و به تحصیل بپردازند.

در این میان برخی از داوطلبان ترجیح میدهند که بدون کنکور و با تاثیر سوابق تحصیلی وارد اولین مقطع آموزش عالی یعنی مقطع کاردانی یا کارشناسی شوند. به این منظور انتخاب دانشگاه علمی کاربردی یا رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد بهترین گزینه میتواند باشد. اما تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد چیست؟ ثبت نام دانشگاه آزاد انتخاب بهتری است یا دانشگاه علمی کاربردی با درس های عملی میتواند گزینه بهتری باشد؟ از نظر شهریه دانشگاه آزاد و شهریه دانشگاه علمی کاربردی باهم چه تفاوت هایی دارند؟

با تیم مشاوره کنکور آکو همراه باش تا علاوه بر اطلاع کافی از شرایط ثبت نام رشته های بدون کنکور آزاد و علمی کاربردی، مشاوره تخصصی برای انتخاب رشته دانشگاه نیز دریافت کنی.

مشاوره تحصیلی و انتخاب رشته دانشگاه

تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد

دانشگاه های علمی کاربردی جزو دانشگاه های نیمه دولتی به حساب می آیند و مدرک آن مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد. مجموعه دانشگاه علمی کاربردی در دو مقطع کاردانی ناپیوسته و پیوسته و کارشناسی ناپیوسته به صورت بدون آزمون پذیرش دارد. این پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی دانشجو انجام می شود و مدارک تحصیلی دیپلم نظری و فنی حرفه ای و کار و دانش همگی قابل پذیرش هستند.

موسسات آموزش عالی علمی کاربردی از سال 1373 مشغول به کار شدند و در رشته های متنوع در شهرهای مختلف مشغول به فعالیت هستند. دانشگاه های علمی کاربردی بر خلاف سایر دانشگاه ها علاوه بر آموزش تئوری دروس، به آموزش عملی نیز می پردازد تا دانشجویان بتوانند بعد از گذراندن تمامی واحدهای درسی، مهارت های خود را در حوزه صنعت و بازار کار به کار بگیرند.

هرچند که دانشگاه آزاد یکی از معتبر ترین و گسترده ترین دانشگاه های کشور است اما مهمترین تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد نزدیکی دانشجو به بازار کار و درآمد زایی از طریق تحصیل در دانشگاه های علمی کاربردی بیشتر است.

 مجموعه دانشگاه های آزاد از سال 1361 تاسیس شده است و داوطلبان فقط  برای تحصیل در مقطع لیسانس (کارشناسی) در دانشگاه آزاد می توانند ثبت نام کنند. داوطلبان ثبت نام دانشگاه های آزاد از طریق سوابق تحصیلی (بدون کنکور) و شرکت در کنکور سراسری وارد دوره های تحصیلی میشوند.

برای ثبت نام در دانشگاه های آزاد اسلامی مقطع ارشد و دکترا ( به استثناء نخبگان و دانشجویان برتر هر دانشگاه) حتما باید پذیرش از طریق کنکور سراسری باشد.

در ارتباط با اعتبار این مدرک در داخل کشور باید گفت که بر اساس آیین نامه‌های وزارت علوم، اعتبار مدرک دانشگاه های شهریه پرداز با دانشگاه سراسری برابر بوده و از جهت ادامه تحصیل یا جذب در بازار کار میان این دانشجویان تفاوتی وجود ندارد.

هرچند در بازارکار مهارت و خلاقیت حرف اول را میزند اما شاید بتوان این موضوع را کمی شعار تبلیغاتی برای دانشگاه های آزاد در نظر گرفت چرا که بی شک در هنگام انتخاب کارمند در ارگان های دولتی و خصوصی، همیشه یک نگاه به مدرک دانشگاهی و محل تحصیل خواهد بود.

دانشگاه علمی کاربردی

دیگر تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزادرشته های ارائه شده در این دانشگاه ها است. در دانشگاه های علمی کاربردی بیش از 90 درصد رشته های ارائه شده فنی و عملی هستند و به صورت تخصصی روی زمینه خاصی فعالیت میکنند. مثلا رشته تعمیرات لوازم خانگی یا رشته مکانیک خودرو از نمونه این رشته های تخصصی است.

برخلاف دانشگاه های علمی کاربردی، دانشگاه های آزاد واحد های عملی زیادی را ارائه نمیدهند و تقریبا تمام رشته های ارائه شده در مقطع لیسانس میباشند. به علاوه در دانشگاه های آزاد رشته های پزشکی و پیراپزشکی نیز ارائه میشوند. این درحالی است که تنها رشته پیراپزشکی ارائه شده در دانشگاه علمی کاربردی کاردانی رشته فوریت های پزشکی است.

درباره تحصیل در رشته های پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علمی کاربردی بیشتر بخوانید.

تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد در ورود به بازار کار هم حس میشود و شرایط و محیط کار هدف هریک از این دانشگاه ها با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

دانشگاه آزاد و شرایط ثبت نام

شرایط استخدام فارغ التحصیلان دانشگاه علمی کاربردی و دانشگاه آزاد

شرایط استخدامی برای فارغ التحصیلان دانشگاه علمی کاربردی کمی متفاوت است چرا که برخی از ارگان ها به صورت تخصصی فقط فارغ التحصیلان با مدرک علمی کاربردی را برای استخدام پذیرش می کنند. این ارگان ها به داشتن تجربه عملی برای استخدام اهمیت میدهند، ارگان هایی مثل بخش عملیات ارتش، شرکت مخابرات، شرکت برق و یا شرکت های خصوصی اصناف تعمیراتی!

البته نباید فراموش کرد که تحصیل در رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد به شرط کسب علم تخصصی میتواند بسیار نتیجه بخش باشد. برخی از ارگان ها نیز برای استخدام، مدرک علمی کاربردی را قبول نمی کنند و داشتن مدرک دانشگاه های آزاد یا سراسری روزانه را جزو شرایط استخدام خود قرار میدهند.ارگان هایی مثل وزارت دادگستری، شرکت نفت یا بانکداری کشور از جمله ارگان های تئوری محور هستند.

اما گاهی اوقات ما به دلیلی تصمیم گرفته ایم در دانشگاه های علمی کاربردی تحصیل کنیم اما این تصمیم دیگر امروز برای ما سودمند نیست و ترجیح میدهیم وارد دانشگاه آزاد و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی شویم. در این صورت میتوان از قابلیت انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به آزاد استفاده کرد. هرچند شهریه دانشگاه علمی کاربردی و شهریه دانشگاه آزاد میتوانند خیلی متفاوت باشند که در ادامه درباره مبلغ شهریه ثبت نام در هر دو دانشگاه اطلاعات کافی را به شما خواهیم داد.

بررسی دروس و بازار کار رشته های دانشگاهی

شهریه دانشگاه علمی کاربردی در مقایسه با شهریه دانشگاه آزاد

شهریه ثابت مقطع کاردانی ناپیوسته (داوطلبان با دیپلم نظری که میخواهند در رشته های علمی کاربردی شرکت کنند و باید دروس پایه رشته های فنی یا علمی کاربردی را بگذرانند) در دانشگاه های علمی کاربردی برای سال تحصیلی 1401-1402 به شرح زیر است.

گروه آموزشی شهریه
صنعت 2 میلیون الی 3 میلیون تومان
کشاورزی 1 میلیون و 800 ای 3 میلیون تومان
مدیریت و خدمات اجتماعی 1 میلیون الی 2 میلیون تومان
فرهنگ و هنر 1 میلیون الی 2 میلیون 500 تومان

شهریه ثابت مقطع کارشناسی ناپیوسته (یعنی داوطلبانی که مدرک کاردانی (فوق دیپلم) دارند و میخواهند برای مدرک کارشناسی (لیسانس) اقدام نمایند.) در دانشگاه های علمی کاربردی متفاوت است. اما به طور کلی شهریه دانشگاه علمی کاربردی به نسبت شهریه دانشگاه آزاد کمتر است.

گروه آموزشی شهریه
صنعت 2500 الی 3500 میلیون تومان
کشاورزی 2500 الی 3800 میلیون تومان
مدیریت و خدمات اجتماعی 2 میلیون الی 2700 میلیون تومان
فرهنگ و هنر 2300 میلیون الی 2500 میلیون تومان

برخی از رشته های دانشگاه آزاد در مقطع کاردانی تدریس میشوند. هرچند این رشته ها را میتوان کمتر از  درصد رشته های دانشگاه آزاد در نظر گرفت اما به هرحال شهریه ثابت مقطع کاردانی پیوسته در دانشگاه آزاد اسلامی به شرح زیر است.( در دانشگاه های آزاد به علت ارائه دروس به صورت تئوری دوره های کاردانی به صورت ناپیوسته ارائه نمیشوند.)

گروه آموزشی شهریه
علوم پزشکی 6 میلیون و 500 الی 7 میلیون و 500 هزار تومان
علوم انسانی 2 میلیون و 200 الی 3 میلیون 200 هزار تومان
فنی و مهندسی 3 میلیون و 300 الی4 میلیون و 500 هزار تومان
علوم پایه 3 میلیون و 700 الی 4 میلیون و 200 هزار تومان
هنر 3 میلیون الی 3 میلیون و 600 هزار تومان

شهریه دانشگاه آزاد به دو بخش شهریه ثابت و شهریه متغیر تقسیم میشود. شهریه ثابت به شهریه ای گفته میشود که برای همه رشته های هر گروه درسی ثابت است و باتوجه به ورودی هر شخص فرق میکند. مثلا اگر در سال 94 شهریه ثابت 600 هزارتومان در مقطع کارشناسی ناپیوسته بوده است و داوطلب ورودی سال 94 دانشگاه است، شهریه دانشگاه آزاد تا پایان این مقطع به صورت ثابت 600 هزار تومان خواهد بود. شهریه متغیر براساس تعداد واحد های هر ترم و عملی و تئوری بودن واحد ها متفاوت خواهد بود.

گروه آموزشی شهریه
علوم پزشکی 6 میلیون و 800 الی 7 میلیون و 500 هزار تومان
علوم انسانی 2 میلیون و 700 الی 3 میلیون و 700 هزار تومان
فنی و مهندسی 3 میلیون و 500 الی 4 میلیون و 900 هزار تومان
علوم پایه 3 میلیون و 900 الی 5 میلیون و 1500 هزار تومان
هنر 3 میلیون و 700 الی 4 میلیون تومان

مقطع کارشناسی پیوسته پر طرفدار ترین مقطع درمیان رشته های ثبت نامی دانشگاه آزاد است و شهریه دانشگاه آزاد برای مقطع کارشناسی در سال تحصیلی 1400-1401 به تفکیک هر گروه علمی در جدول زیر ذکر شده ست.

گروه آموزشی شهریه
علوم پزشکی 7 میلیون و 800 الی 9 میلیون و 200 هزار تومان
علوم انسانی 4 میلیون الی 5 میلیون و 500 هزار تومان
فنی و مهندسی 4 میلیون و 200 الی 6 میلیون و 600 هزار تومان
علوم پایه 4 میلیون و 200 الی 5 میلیون و 600 هزار تومان
هنر 3 میلیون و 700 الی 4 میلیون و 500 هزار تومان

مدارک لازم برای ثبت نام علمی کاربردی و آزاد

بدون شک همه دانشگاه ها برای ثبت نام به یک سری مدارک هویتی و سوابق علمی نیاز دارند که برای دانشگاه علمی کاربردی شرایط و مدارک ثبت نام به و شیوه آنلاین و حضوری انجام میشود. برای ثبت نام آنلاین در دوره های علمی دانشگاه علمی کاربردی میبایست داوطلب به سایت هم آوا که سایت دانشگاه علمی کاربردی است مراجعه کند و در زمان مقرر اقدام به ثبت نام مجازی نماید.

به این منظر میبایست اطلاعات شناسنامه ای و فردی (نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، سال تولد و سریال شناسنامه، کد ملی، ملیت، مذهب)، اطلاعات وضعیت جسمانی، شماره تلفن ثابت و همراه، کد اتباع غیر ایرانی ، عکس سه در چهار، وضعیت نظام وظیفه (برای دانشجویان مرد) و مشخصات سوابق تحصیلی داوطلب (عنوان مدرک، معدل کتبی و تاریخ فارغ التحصیلی مقطع دیپلم یا کاردانی) را در اختیار داشته باشید.

بجز موارد گفت شده که برای ثبت نام اولیه مورد نیاز است جهت تکمیل ثبت نام در مقطع کاردانی(پیوسته و ناپیوسته) لیست مدارک زیر نیز مورد نیاز است.

گواهی نامه پایان تحصیلات متوسطه یا مدرک معتبر دیپلم

  • گواهی معدل دار برای افرادی که گواهی نامه پایان تحصیلات متوسطه آن ها فاقد معدل است.
  • فرم تایید معدل برای دانش آموختگانی که تاکنون گواهینامه پایان تحصیلات برای آنان صادر نشده است. (کاربرگ شماره 102)
  • فرم تکمیل شده استفاده از سهمیه شاغل برای متقاضیانی که شاغل بوده و از این سهمیه در رشته متناسب استفاده می نمایند.

برای ثبت نام در مقطع کارشناسی ناپیوسته دانشگاه های علمی کاربردی علاوه بر اطلاعات شناسنامه ای و شهروندی باید مدرک کاردانی (پیوسته یا ناپیوسته) مورد تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم، وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش، اصل کارت ملی و اصل شناسنامه به همراه یک سری کپی، 6 قطعه عکس تمام رخ 4×3 ،کارت پایان خدمت یا کارت یا برگه معافیت و فرم تاییدیه معدل برای دانش آموختگانی که تاکنون گواهینامه پایان تحصیلات برای آن ها صادر نشده است به همراه داشته باشید.

درصورتی که مشغول به کار هستید برای ثبت نام دانشگاه علمی کاربردی میبایست فرم های شماره 101 و 103 را نیز به همراه فیش حقوقی یا آخرین حکم کارگزینی به هنگام ثبت نام همراه داشته باشید.

  • کاربرگ شماره 101 :  فرم تکمیل شده استفاده از سهمیه شاغل برای متقاضیانی که شاغل بوده و از این سهمیه در رشته متناسب استفاده می نمایند.
  • کاربرگ شماره 103: گواهی اشتغال به کار با مهر و امضای بالاترین مقام مسئول

مدارک لازم برای ثبت نام آزاد نیز چندان با مدارک مورد نیاز دانشگاه علمی کاربدی متفاوت نیست اما برای ثبت نام اولیه رشته های بدون کنکور باید به سامانه آموزشیار یا همان سایت www.azmoon.iau.org مراجعه کنید و درخواست ثبت نام اولیه خود را برای تحصیل در این مراکز ارسال کنید. این مدارک عبارتند از:

  • اصل شناسنامه و2 سری تصویر ازتمام صفحات
  • اصل کارت ملی و2 سری تصویر
  • مدرک مقطع پایه و2 سری تصویر
  • مدرک نظام وظیفه (مخصوص برادران)

توجه داشته باشید که داوطلبان می توانند با مدرک فنی حرفه ای و نظری در هر دو دانشگاه آزاد و دانشگاه علمی کاربردی ثبت نام کنند.

انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به آزاد

هر دانشجویی که به هر دلیلی نمیتواند در دانشگاه های علمی کاربردی ادامه تحصیل دهد، می تواند از قابلیت انتقال علمی کاربردی به دانشگاه آزاد  استفاده کند. با داشتن شرایط زیر برای دریفت انتقالی میتوانید اقدام کنید.

البته این انتقال مراحلی طولانی و شرایط خاصی دارد که باید طی شود. . متقاضیان عزیز توجه داشته باشند در صورتی می‌توانند درخواست خود را به ثبت برسانند که دارای شرایط انتقالی دانشگاه علمی کاربردی باشند.  آئین نامه انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به دانشگاه آزاد در زمان مقرر در سامانه دانشگاه علمی کاربردی قرار خواهد گرفت. البته دانشگاه ها اکثرا باهم قراردادهایی دارند که میتوان از طریق آن تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد را نادیده گرفت و به ادامه تحصیل در دانشگاه های آزاد پرداخت.

انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به آزاد و شهریه مورد نظر

انتقالی دانشجویان متاهل از علمی کاربردی به آزاد

یکی از راه های انتقال به آزاد مخصوص افراد متاهل است.  اگر فردی ازدواج کرده باشد، می تواند با ارائه سند ازدواج، شناسنامه زوجین، و مدرک اشتغال به کار همسر یا سند یا اجاره نامه به نام همسر از محل سکونتی که دانشجو متقاضی انتقال یا میهمان شدن در آن است انتقالی بگیرد.

انتقالی علمی کاربردی به آزاد بیماران خاص

انتقالی مخصوص دانشجویان دارای بیماری های خاص یکی دیگر از شرایط ویژه ای است که میتوان از این طریق برای انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به دانشگاه آزاد اقدام کرد. به هنگام ثبت درخواست متقاضیان لازم است مدارک خود را مبنی بر صحت بیماری که به تائید پزشکان دانشگاه جامع علمی کاربردی رسیده است ارائه نمایند که در ادامه به تمامی آنان اشاره خواهیم نمود. از سری مدارک پزشکی که برای انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به آزاد نیاز است مثل:

  • سونوگرافی، اسکن یا اکو های نشان دهنده وجود بیماری یا ناراحتی که به تایید پزشک معتمد دانشگاه علمی کاربردی رسیده است.
  • آزمایش های مربوط به بیماری که تایید شده توسط پزشک معتمد موسسه باشد
  • گواهی پزشک معالج
  • گواهی پزشک مورد اعتماد دانشگاه
  • سوابق بستری و گزارش بیمارستان

انتقال از موسسات علمی کاربردی به دانشگاه های آزاد

بجز تاییدیه انتقالی که به واسطه خود دانشجو برای وی انجام میشود، داوطلبان جزو خانواده ایثارگران، شهدا یا جانبازان نیز میتوانند از شرایط انتقالی دانشگاه علمی کاربردی به آزاد بهره مند شوند. برای بهره مندی از شرایط مطلوب انتقال باید نکات زیر را هنگام ثبت درخواست در نظر بگیرید:

  • فرزند و یا همسر شهید با ارائه کارت یا معرفی نامه از بنیاد شهید یا جانبازان
  • جانبازان 50 درصد و بالاتر و آزادگان با ارائه کارت یا معرفی نامه از بنیاد شهید یا جانبازان
  • همسر و فرزندان جانبازان 50 درصد و بالاتر و آزدگان با ارائه کارت یا معرفی نامه از بنیاد شهید یا جانبازان
  • جانبازان 25 درصد الی 49 درصد با ارائه کارت یا معرفی نامه از بینیاد شهید یا جانبازان
  • تصاویر صفحات 1 و 2 شناسنامه حسب مورد برای هر چهار مورد بالا

سایر شرایط انتقالی دانشگاه های علمی کاربردی

کارکنان دانشگاه آزاد و کسانی که جز هیات علمی هستند نیز با ارائه یک سری مدرک می توانند در دانشگاه آزاد ثبت نام کنند حتی اگر مشغول به تحصیل در دانشگاه علمی کاربردی باشند. این قانون درست برعکس شرایط ثبت نام دانشگاه های فراگیر پیام نور است که ثبت نام برای کارکنان هر دانشگاه در واحد خود آن فرد غیرقانونی است. این قانون برای بستگان درجه یک کارمندان نیز اعمال میشود.

البته عموما در هر دانشگاهی ثبت نام به کمک آشناییت یکی از کارمندان با مسئو مربوطه ممکن است و فقط به عمق روابط و میزان تاثیر پارتی بازی در رفتار مسئولین آن موسسه خواهد داشت!

برای انتقال از دانشگاه علمی کاربردی به دانشگاه آزاد برای کارکنان دانشگاه مدارک زیر لازم است:

  • آخرین حکم کارگزینی
  • شناسنامه دانشجو و کارمند دانشگاه
  • ارائه معرفی نامه از محل کار با ذکر وضعیت استخدامی و شغلی و محل اشتغال
  • ارائه معرفی نامه از محل کار، مبنی بر تمام وقت و رسمی بودن یا پیمانی بودن

لازم به ذکر است که شرایط انتقالی دانشگاه علمی کاربردی به آزاد با توجه به شرایط تعیین شده امکان پذیر است هرچند شرط حد نساب معدل نیز از جمله شرایط تعیین شده برای کلیه دانشجویانی است که مایلند برای ثبت درخواست انتقالی از دانشگاه علمی کاربردی به آزاد اقدام نمایند.

مشاوره تحصیلی برای ثبت نام دانشگاه علمی کاربردی و آزاد

چه بسیارند دانشجویان نابغه‌ای که بدون توجه به تفاوت دانشگاه علمی کاربردی و آزاد  در این دانشگاه ها تحصیل کرده اند و به یکی از نخبه و موفق ترین متخصصان در زمینه کاری یا تحصیلی خود تبدیل شده ند. پس اینجا دیگر بحث کدام دانشگاه و شرایط ثبت نام نیست، بحث انتخاب شما است، که اگر بر اساس معیارها، علایق و استعداد و توانمندی‌هایتان صورت گیرد شما را به موفقیت نزدیک‌تر خواهد کرد.

با بررسی مراکز علمی در سطح کشور به راحتی می‌توان گفت ادامه‌ تحصیل برای هر دانش آموزی با هر موقعیت و شرایطی میسر و ممکن شده است و تحصیل در هر مرکز و دانشگاهی تفاوت چندانی ایجاد نمی‌کند، این شما هستید که تفاوت‌ها را با همت و پشتکار خویش می‌سازید.

گروه مشاوره تحصیلی آکو به تحلیل این موضوع  پرداخت تا شما با دید کامل و اطلاعات به روز نسبت به تصمیات خود اقدام نمایید. برای دریافت مشاوره تخصصی با شماره 02633408944 تماس بگیرید و یا از طریق کانال تلگرام مشاوره تحصیلی آکو با مشاوران ما به طور مستقیم در ارتباط باشید.

سوالات مشاوره ای خودتو از طریق سایت پرسش و پاسخ کنکوری آکو بپرس!

مهشید صالحی نژاد

مهشید صالحی نژاد مدیر تیم تولید محتوای سایت مشاوره تحصیلی هستم. سعی می کنم بهترین و با کیفیت ترین محتوای آموزشی را در اختیار شما قرار دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا