"دو هفته خدمات برنامه ریزی و مشاوره تحصیلی رایگان برای تمام پایه ها از هفتم تا کنکور" تنها کافی ست عدد  2 را به 09025646234 ارسال کنید.

اطلاعات بیشتر
معرفی رشتهرشته های دانشگاهی تجربی

معرفی رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

به این نوشته امتیاز دهید

یکی از قدیمی ترین روش هایی که انسان ها از گذشته تا به الان از آن برای درمان انواع بیماری ها استفاده کرده اند، استفاده از گیاهانی است که خاصیت دارویی دارند. اهمیتی که گیاهان در طول زندگی انسان ها داشته اند و تاثیراتی که در جهت بهبود  و کشف راه های درمان گذاشته اند غیر قابل چشم پوشی است و هرچند که با پیشرفت علم و تکنولوژی روش های جدیدتری برای درمان و دارو روانه بازار شد اما اهمیت گیاهان دارویی همچنان به قدری است که همچنان انسان از آن استفاده می کند و به دنبال بهره برداری و کشف گیاهان با خاصیت های دارویی بیش تر است.

از دلایل مهمی که باعث شده تا انسان ها به دنبال بهره برداری از گیاهان باشند تاثیر بیش تر آن ها در درمان، بدون آسیب رساندن و اثرات جانبی دیگر است. در این مقاله رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر را همراه با تمام اطلاعات لازم درباره آن معرفی خواهیم کرد. بنابراین تا انتهای مطلب همراه مشاوره تحصیلی آکو باشید.

رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر یکی از رشته های زیر شاخه گروه تجربی است که هر ساله تعداد محدودی از علاقمندان به این رشته می توانند شروع به تحصیل کنند. دلیل آن هم محدود بودن تعداد دانشگاه هایی است که رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر را ارائه می دهند.

برای تحصیل در رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر می توانید هم از طریق شرکت در کنکور تجربی و هم بدون کنکور اقدام کنید. در حال حاضر امکان تحصیل در رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر در مقطع کاردانی انجام می شود و برای ادامه علاقمندان می توانند رشته های تخصصی تر را در مقاطع بالاتر انتخاب کنند.

گیاهان دارویی و معطرcopy
معرفی رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر 4

بسیاری از کشورهای در حال توسعه در جهان به دنبال افزایش استفاده از گیاهانی هستند که خواص دارویی دارند و بهره بردای بیش تر از گیاهان از اهداف آن ها می باشد. کشوری مانند ایران که بیش از 8 هزار گونه گیاهی را در خود جا داده و آب و هوای متنوعی که در نواحی مختلف آن وجود دارد می تواند کمک زیادی به شناسایی و شناخت انواع گیاهانی کند که در پروسه درمان و موارد دارویی قابل استفاده هستند. بنابراین تحصیل و کمک به پیشرفت در تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر می تواند کمک بسیار بزرگی به آینده انسان ها و جامعه کند.

تاریخچه رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر در ایران

راه اندازی رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر به سال 1380 برمی گردد که در دانشگاه فردوسی مشهد و در مقطع کاردانی ارائه شد. بعد از دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی دومین دانشگاهی بود که در سال 1394 این رشته را ارائه داد و بسیاری از فارغ التحصیلان آن توانستند در مراکز تخصصی بهره برداری گیاهان دارویی مشغول به کار شوند.

شرایط تحصیل در رشته کاردانی ناپیوسته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

برای تحصیل در این رشته لازم است تا مدرک دیپلم متوسطه در رشته های منابع طبیعی و امور زراعی و باغی و کشاورزی عمومی را داشته باشند. همچنین به شرایط دیگری مانند موفقیت در آزمون ورودی و داشتن شرایط عمومی نیز برای تحصیل لازم است.

محصلان در رشته کاردانی ناپیوسته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر بین 2 تا 3 سال مشغول به تحصیل هستند و دروس عملی و نظری به صورت واحدی ارائه می شود. به این صورت که هر واحد نظری شامل 17 ساعت درسی، هر واحد آزمایشگاهی شامل 34 ساعت درسی و هر واحد کارگاهی 51 ساعت درسی را شامل می شود. واحدهای کارآموزی نیز 120 ساعت درسی محاسبه می شود.

دروس رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

دروس این رشته در مقطع کاردانی شامل دروس  پایه، دروس تخصصی، دروس عمومی و دروس اصلی می شود. شناخت درس های یک رشته باعث می شود تا با اطلاعات بیش تری بتوانید رشته انتخابیتان را بشناسید و با قاطعیت بیش تر هم متوجه شوید که آیا این رشته مناسب شما هست یا خیر. در ابتدا تعداد واحدهای هر بخش را مشاهده کرده و در ادامه می توانید دروس هر بخش را به تفکیک مشاهده کنید.

  • دروس تخصصی: 30 واحد.
  • دروس اصلی: 30 واحد.
  • دروس عمومی: 12 واحد
دروس عمومی
اندیشه اسلامی
فارسی
تربیت بدنی
اخلاق اسلامی  
تنظیم خانواده
زبان خارجی
زبان خارجی پیش دانشگاهی
دروس پایه
شیمی عمومی
مبانی گیاه شناسی
اصول آمار

دروس اصلی
مبانی اکولوژی
شیمی آلی
حفاظت و حمایت گیاهان دارویی و معطر
رابطه آب و خاک و گیاه
کارتوگرافی گیاهی
مبانی فیزیولوژی گیاهی
اصول زراعت گیاهان دارویی و معطر
هوا و اقلیم شناسی
دروس تخصصی
آماده سازی و عمل آوردن گیاهان دارویی و معطر
شناخت گیاهان دارویی و معطر
زراعت خصوصی گیاهان دارویی و معطر
روش های تکثیر و پرورش گیاهان دارویی و معطر
اشنایی با ماشین آلات و تجهیزات استحصال مواد موثر  
روش های بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر جنگلی
روش های بهره برداری از گیاهان دارویی ومعطر مرتعی
اقتصاد گیاهان دارویی و معطر
اکولوژی گیاهان دارویی و معطر
درختان و درختچه های دارویی و معطر

دانشگاه های دارای رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

در این بخش دانشگاه هایی را که رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر را ارائه می دهند بررسی می کنیم. توجه داشته باشید که هم با شرکت در کنکور تجربی و هم بدون کنکور می توانید در این رشته مشغول به تحصیل شوید.

نام دانشگاهنام استان
موسسه غیر انتفاعی سنامازندران
موسسه غیر انتفاعی آفاقاصفهان
دانشگاه اراکاستان مرکزی
دانشگاه تربت حیدریهاستان خراسان رضوی
موسسه غیرانتفاعی قدراستان گیلان

تحصیل در رشته گیاهان دارویی در مقاطع تحصیلی بالاتر

همانطور که در متن به آن اشاره کردیم، امکان تحصیل در رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر تا مقطع کاردانی امکان پذیر است. اما اگر علاقه به ادامه تحصیل در رشته ای مانند گیاهان دارویی دارید می توانید در یکی از رشته هایی که در ادامه معرفی می کنیم اقدام به تحصیل کنید.

25
معرفی رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر 5

رشته شیمی دارویی: در این رشته هدف سنتز و طراحی داروهای جدیدی است که به تازگی کشف می شوند، صنایع دارویی و تولید داروهای ملی شناخته شده، آموزش و تربیت نیروی انسانی حرفه ای و متخصص، خالص سازی صنعتی و آنالیز مواد با هدف گسترش و توسعه صنایع داروسازی، شناخت و استخراج منابع طبیعی ای که خاصیت های بیولوژیکی مناسبی دارند.

رشته فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی: این رشته با هدف تربیت افرادی است که بطور حرفه ای و تخصصی به کشت و تولید، اصلاح و فرآوری اولیه و بهره برداری از گیاهان دارویی که با استانداردهای جهانی منطبق است بپردازند. علاوه بر آن این متخصصان می توانند به انجام امور تحقیقاتی و آموزشی پرداخته و نیاز کشور را برای تولید و استفاده از گیاهان دارویی برآورده کنند.

رشته فیتوشیمی: این رشته با این هدف که کشور از جهات تحقیقات و صنعتی وابستگی نداشه باشد و کمبود هیات علمی دانشگاه ها برای تربیت مربیان و محققان حرفه ای که بتوانند در موسسات تحقیقاتی مشغول به کار شوند را جبران کند ارائه می شود.

 چه توانایی هایی در رشته بهره برداری از گیاهان دارویی ومعطر بدست می آورید؟

قبل از انتخاب هر رشته ای باید علاقه و استعدادتان را در آن زمینه بسنجید و با شناخت کافی انتخاب رشته کنید. زیرا درصد زیادی از دانشجویان هستند که از انتخاب رشته خود ناراضی اند و در طول دوره تحصیل به دنبال تغییر رشته هستند. توانایی هایی که درطول تحصیل در یک رشته بدست می آورید هم اهمیت زیادی دارد. بطور مثال دانشجویان در رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر یاد می گیرند که چگونه به تکثیر گیاهان دارویی بپردازند و یا بر واحدهای تولیدی نظارت و مدیریت داشته باشند. در ادامه سایر توانایی هایی را که در طول تحصیل در رشته بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر بدست می آورید را بررسی می کنیم:

  • کاشت، داشت و برداشت گیاهانی که خاصیت دارویی دارند.
  • انجام تحقیقات در زمینه گیاهان دارویی و معطر.
  • فعالیت های مربوط به کار در آزمایشگاه ها.
  • روش های نگهداری از گیاهان دارویی و پرورش آن ها.
  • ایجاد بانک بذر گیاهانی که خاصیت دارویی دارند.
  • روش های خشک کردن و نگهداری از گیاهان دارویی.
  • برنامه ریزی برای تولیدات گیاهان.
  • تدریس در دانشگاه ها.
  • توانایی برعهده گرفتن سرپرستی مزارع و واحدهای تولیدی.

بازار کار رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر

در سال های ابتدایی که رشته تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر ارائه می شد بازار کار این رشته به شناخت و پیشرفتی که در حال حاضر به آن رسیده دست نیافته بود. و از آن جایی که بازار کار رشته ای که انتخاب می کنید می تواند تاثیر زیادی در میزان رضایتتان از انتخاب رشته بگذارد بهتر است تا اطلاعاتی از مشاغلی که در پایان تحصیل می توانید به آن دست پیدا کنید را بدانید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از مشاغلی را که می توانید در آن مشغول به تحصیل شوید نام می بریم:

  • فعالیت به عنوان کمک ناظر در واحدهای تولیدی.
  • فعالیت به عنوان کاردان گیاهان دارویی و معطر.
  • فعالیت به عنوان کاردان کشت و پرورش گیاهان دارویی و معطر.
  • فعالیت به عنوان کمک کارشناس تحقیقات گیاهان دارویی.
  • فعالیت به عنوان مدرس.
  • فعالیت در مراکز کشت و پرورش گیاهان دارویی و معطر.
  • فعالیت در صنایع فرآوری گیاهان دارویی مانند تولید عصاره ها، عرقیجات گیاهی، عرق های مرکب و … .
  • فعالیت به عنوان مشاور طب سنتی.
  • برگزاری دوره های آموزشی گیاهان دارویی.
  • فعالیت در کارخانه ها.
  • فعالیت در داروخانه های گیاهی.
  • فعالیت در کارخانه هایی که به داروسازی گیاهی مشغول هستند.

رومینا

رومینا ابوالحسنی هستم عضو تیم تولید محتوای سایت آکو، امیدوار هستم که همیشه بتونم جواب سوالاتتون رو به بهترین شیوه ممکن بدم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا