در ادامه مقاله معرفی رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی در دانشگاه به شرح درآمد رشته تربیت بدنی در بازار کار و دروس این رشته میپردازیم. از گذشتههای دور ورزش در تمدنهای بشری وجود داشته و تاریخ دقیقی نمیتوان برای پیدایش ورزش تعیین کرد. در یونان چابکی و قدرت بدنی همیشه ارزش بوده است به همین دلیل برخی از نظریهپردازان ورزش را به یونان منتسب میکنند. اما بیایید بعد از توجه کافی به تاریخچه رشته های ورزشی بیشتر درباره رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی در دانشگاه های ایران با مشاور متخصص انتخاب رشته کنکور آکو صحبت کنیم. مرکز مشاوره تخصصی انتخاب رشته کنکور
فهرست مطالب
در ابتدا ورزش در یونان بسیار خشن بوده اما باگذشت زمان ورزشهای سبکتر مانند ژیمناستیک به روی کار آمد. ایران نیز از جمله تمدنهایی است که همیشه برای ورزش احترام و ارزش قائل بوده و حتی در نظام آموزشی خود جایگاه ویژهای برای ورزش قائل شده است. ورزش سوارکاری و تیراندازی برای ایرانیان باستان اهمیت داشته و معمولاً پسرها آن را از ۵ سالگی شروع میکردند.
از دیرباز در ایران ورزشهای مختلفی مثل شنا و کشتی وجود داشت اما بحث آموزش ورزش تحت عنوان رشتهٔ دانشگاهی از سال ۱۳۴۵ با تأسیس رشته تربیت بدنی در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی تهران آغاز شد. از سال ۱۳۷۶ دانشکده تربیت بدنی بهصورت مستقل شروع به کارکرد و رشتههای جدیدتری را به بخش آموزشی خود افزود. باگذشت زمان این رشته در ایران گسترش پیدا کرد و در دانشگاههای مختلف سراسر کشور ارائه میگردد.
معرفی رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی در دانشگاه
در ادامه به معرفی رشته علوم ورزشی می پردازیم. علوم ورزشی یکی از شاخههای علوم انسانی میباشد و از جهات مختلف با علوم پایه و علوم تندرستی پیوند خورده است. تأثیر این رشته و نقش آن دررابطهبا توانبخشی و بهسازی جسم و روح غیرقابلانکار میباشد و در ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است. بعضی از افراد بر این باورند که این رشته یکرشتهٔ سطحی است و فقط شامل ورزشکردن میباشد. اما این باور غلط است و رشته علوم ورزشی آموزش و پرورش افراد را در زمینههای بهداشت فردی و اجتماعی نیز شامل میشود. علوم ورزشی از دانش تجربی و انسانی تشکیل شده و مسائل فیزیولوژی بدن انسان و روشهای بهبود آن را بررسی میکند و بر مسائل تربیتی و پرورش افراد ناظر است و به علوم تربیتی بسیار نزدیک میباشد. رشته علوم ورزشی برخی از نارساییها و اختلالهای جسمی را نیز پیشگیری میکند. افراد در این رشته در حد یک پزشکیار با جسم انسان آشنا میشوند تا بتوانند بهعنوان یک مربی حرفهای در زمینهٔ مسائل ورزشی با افراد مختلف در ارتباط باشند.
مهارت های لازم برای رشته علوم ورزشی
در ادامه مقاله معرفی رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی در دانشگاه های ایران به شرح مهارت های لازم برای رشته علوم ورزشی میپردازیم. این رشته یکی از رشتههای مشترک بین گروههای آزمایشی مختلف کنکور میباشد و شرط اصلی برای موفقیت در این رشته علاقه است. زیرا بخش زیادی از این رشته عملی میباشد و افرادی که به ورزش علاقهمند نیستند نمیتوانند واحدهای درسی این رشته را بهخوبی بگذرانند. برای ورود به این رشته سلامت جسم و نداشتن معلولیت امر مهمی است.
از جمله وظایف افراد در این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آن ها میتوانند واحدهای تربیت بدنی دانشجویان را تدریس کنند.
- برنامهٔ تمرینهای مختلف ورزشی را به مراجعهکنندگان ارائه دهند و بر اجرای درست آن نظارت کنند.
- برای متقاضیان کلاسهای ورزشی برگزار کنند.
- از تجهیزات ورزشی مراقبت کنند.
- برای اجرای ورزشهای همگانی برنامهریزی کنند.
- مسابقات ورزشی مختلف را برای انتخاب نفرات برتر و اعزام به مسابقات کشوری و المپیادها برگزار کنند.
- برای تیمهای اعزامی به مسابقات، اردوهای مختلف تدارک ببینند.
- به مراجعهکنندگان مشاورههای ورزشی ارائه دهند.
دروس مهم کنکور برای رشته علوم ورزشی
رشته علوم ورزشی در زیرگروه ۵ علوم انسانی قرار دارد و ریاضی، علوم اجتماعی و روانشناسی مهمترین دروس برای قبولی این رشته هستند. ضرایب دروس اختصاصی در کنکور سراسری برای این رشته عبارتند از:
- ریاضی، روانشناسی و علوم اجتماعی: ضریب ۳
- اقتصاد، زبان، ادبیات اختصاصی و فلسفه و منطق: ضریب ۲
- زبان عربی، تاریخ و جغرافیا: ضریب ۱
دروس رشته علوم ورزشی
در ادامه مقاله علوم ورزشی به شرح دروس علوم ورزشی میپردازیم. دوره تحصیل رشته علوم ورزشی ۴ سال است که معادل ۸ ترم تحصیلی میباشد و دانشجویان باید ۱۳۰ واحد درسی را بگذرانند. واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته علوم ورزشی عبارتند از:
- دروس عمومی: ۲۰ واحد
- دروس پایه: ۲۶ واحد
- دروس تخصصی عملی و نظری: ۷۲ واحد
- دروس انتخابی عملی و نظری: ۱۲ واحد
دروس عمومی رشته علوم ورزشی: مبانی نظری اسلام، ادبیات فارسی، اخلاق اسلامی، زبان عمومی، انقلاب اسلامی، تاریخ تمدن اسلامی، آشنایی با منابع اسلامی
دروس پایه رشته علوم ورزشی: شیمی، فیزیک، آمار توصیفی، کمکهای اولیه، زیستشناسی، آناتومی انسانی، فیزیولوژی انسانی، روانشناسی عمومی، بهداشت و ورزش
دروس تخصصی عملی و نظری رشته علوم ورزشی در دانشگاه: اصول و مبانی تربیتبدنی و علوم ورزشی، تاریخ تربیتبدنی، روش آموزش تربیتبدنی، متون خارجی تخصصی 1،آشنایی با روش تحقیق، یادگیری و کنترل حرکتی، رشد و تکامل حرکتی، حرکات اصلاحی، حرکتشناسی، سنجش و اندازهگیری در تربیتبدنی، آسیبشناسی ورزشی، بیومکانیک ورزشی، تغذیه و ورزش، فیزیولوژی ورزشی 1،فعالیت بدنی و تندرستی، حقوق و اخلاق ورزشی، آمادگی جسمانی 1 و 2،دو و میدانی، شنا 1 و 2،فوتبال، ژیمناستیک، کشتی، بسکتبال، والیبال، هندبال، تنیسرویمیز، بدمینتون، آشنایی با نجاتغریق
دروس انتخابی عملی و نظری رشته علوم ورزشی: استعدادیابی در ورزش، روشهای آموزش در ورزش، مبانی اجتماعی فرهنگی ورزش، روانشناسی ورزشی، فیزیولوژی ورزشی 2،اصول و نظریههای مربیگری ورزشی، علم تمرین، ترکیب بدن و کنترل وزن، طراحی برنامههای ورزشی، تربیتبدنی و ورزش تطبیقی، مبانی فیزیولوژیکی حرکات انسان، تمرین درمانی و توانبخشی ورزشی، زن و ورزش، دارو و ورزش، آمادگی جسمانی 3،ورزش تخصصی 1 و 2، تنیس، هاکی، وزنهبرداری، ورزشهای رزمی، اسکی، اسکیت، ورزشهای تفریحی، شطرنج، دوچرخهسواری، واترپلو، شیرجه، اسبسواری، قایقرانی، ورزشهای بومی و سنتی، فعالیتهای موزون، حرکات نمایشی در جشنها و مراسم ورزشی
دانشجویان رشته علوم ورزشی در دانشگاه موظف هستند که ۴ درس از دروس انتخابی عملی و ۴ درس از دروس انتخابی نظری انتخاب کنند و بگذرانند.
گرایش های رشته علوم ورزشی در دانشگاه
در ادامه مقاله علوم ورزشی به شرح گرایش های این رشته می پردازیم. این رشته تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز امکان ادامه تحصیل دارد. دانشجویان علوم ورزشی بعد از فارغالتحصیلی در مقطع کارشناسی میتوانند در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کنند و در گرایشهای مختلفی مانند روانشناسی ورزشی، فیزیولوژی ورزشی، بیومکانیک ورزشی، رفتار حرکتی، آسیبشناسی و حرکات اصلاحی و مدیریت ورزشی به تحصیل خود ادامه دهند. هرکدام از گرایشهای این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای مختلفی هستند که بهصورت زیر میباشد.
گرایش های رشته فیزیولوژی ورزشی: فیزیولوژی فعالیت بدنی و تندرستی، فیزیولوژی ورزشی کاربردی، فیزیولوژی فعالیت بدنی محض، فیزیولوژی فعالیت بدنی بالینی، تغذیه ورزشی
گرایش های رشته بیومکانیک ورزشی: بیومکانیک پایه ورزشی، بیومکانیک عملکرد ورزشی، بیومکانیک بازتوانی ورزشی، بیومکانیک و مهندسی ورزشی
گرایش های رشته رفتار حرکتی: یادگیری و کنترل حرکتی، رشد حرکتی، آموزش تربیتبدنی
گرایش های رشته آسیب شناسی و حرکات اصلاحی: حرکات اصلاحی، امدادگر ورزشی، تربیتبدنی ویژه (معلولین)
گرایش های رشته مدیریت ورزشی: مدیریت بازاریابی در ورزش، مدیریت اماکن و تأسیسات ورزشی، مدیریت اوقات فراغت و ورزشهای تفریحی، مدیریت راهبردی در سازمانهای ورزشی، مدیریت رسانههای ورزشی، مدیریت رویدادهای ورزشی
تفاوت رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی
رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی شباهت زیادی به یکدیگر دارند. زیرا منشأ آن ها یک علم است. اما بااینحال تفاوتهای کوچکی بین آن ها وجود دارد. رشتهٔ تربیتبدنی فعالیتهای بدنی و جسمی را شامل میشود که بهصورت فیزیکی صورت میگیرد اما رشته علوم ورزشی علاوه بر بخشهای عملی و فعالیتهای فیزیکی، مطالب تئوری مربوط به ورزش و علم ورزش را نیز بررسی میکند. رشته علوم ورزشی نسبت به تربیتبدنی محتوای گستردهتری دارد به همین دلیل فارغالتحصیلان آن بازار کار بهتری خواهند داشت و میتوانند در حوزههای مشاورهای نیز فعالیت کنند.
بیشتر بخوانید: معرفی رشته تربیت بدنی
شرایط پذیرش در رشته علوم ورزشی
در ادامه مقاله علوم ورزشی به شرح شرایط پذیرش در این رشته میپردازیم.
- طول قد پسرها حداقل باید ۱۶۵ سانتیمتر و طول قد دخترها ۱۵۸ سانتی به بالا باشد.
- قهرمانان تیم ملی دربارهٔ موضوع قد مستثنی هستند.
- حداقل دید چشم باید ۱۰/۷(هفت دهم) باشد.
- دارابودن سلامت جسم و ارائهٔ گواهی تندرستی.
کارنامه قبولی رشته علوم ورزشی
کارنامه قبولی رشته علوم ورزشی در هر یک از دانشگاهها متفاوت است. جدول زیر نمونه کارنامه های قبولی این رشته در سال 99 است. با مشاهده این جدول می توانید به طور حدودی تخمین بزنید که در کدام دانشگاه ها میتوانید قبول شوید.
بازار کار رشته علوم ورزشی در دانشگاه
در ادامه مقاله رشته علوم ورزشی به شرح بازار کار رشته علوم ورزشی می پردازیم. این رشته از سایر رشتههای علوم انسانی بازار کار بهتری دارد و فارغالتحصیلان آن میتوانند باتوجهبه مهارت و تواناییهای خود وارد بازار کار شوند. فارغالتحصیلان رشته علوم ورزشی میتوانند در وزارت ورزش، وزارت آموزشوپرورش، وزارت بهداشت و سایر وزارتخانهها، دانشگاهها، مراکز ورزشی و درمانی جانبازان، توانبخشیها، فدراسیونهای مختلف ورزشی و سازمانهای مختلف دولتی تحت عنوان مربی ورزش یا کارشناس ورزش فعالیت کنند. علاوه بر شغلهای نامبرده شده، آن ها میتوانند در سالنهای ورزشی و باشگاهها نیز مشغول به کار شوند و به افراد آموزش دهند. اگر فارغالتحصیلان شرایط لازم و سرمایهٔ کافی داشته باشند میتوانند باشگاه ورزشی نیز تأسیس کنند.
تیم مشاوره انتخاب رشته تخصصی آکو درباره رشته علوم ورزشی میگوید
در مقاله معرفی بازار کار و دروس رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی در دانشگاه سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود.
ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.