رشته علوم و مهندسی شیلات کنکور تجربی
معرفی رشته علوم و مهندسی شیلات
به منظور معرفی رشته علوم و مهندسی شیلات کنکور تجربی لازم است اشاره کنیم که این رشته جزو گرایش های کارشناسی رشته مهندسی منابع طبیعی به شمار میرود که داوطلبان برای تحصیل در آن باید از طریق شرکت در کنکور سراسری علوم تجربی اقدام نمایند.
فهرست مطالب
از آنجا که رشته علوم و مهندسی شیلات در زمینه اکولوژی دریایی است، بازار کار مهندسی شیلات نیز در اماکن مربوط به دریا یافت میشود. افرادی که به محیط دریا و اکولوژی دریایی علاقه مند هستند، میتوانند اقدام به انتخاب این رشته و تحصیل در آن نمایند. درآمد مهندسی شیلات کاملا وابسته به شرایط شغلی شخص و تلاش اوست. در این مقاله به بررسی همه جوانب رشته علوم و مهندسی شیلات، بازار کار، درآمد و آینده شغلی آن میپردازیم.
مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی
علوم و مهندسی شیلات
رشته علوم و مهندسی شیلات زیر مجموعه علوم کشاورزی است و دانشجویان در این رشته به بررسی موضوعاتی مانند حفاظت و مدیریت منابع آبزیان و سایر موجودات دریایی می پردازند. مباحثی که در این رشته مورد مطالعه قرار می گیرد شامل: تکثیر و پرورش ماهی، بیماری های آبزیان، اکولوژی آبزیان، آبزی پروری، مدیریت و حفظ محیط زیست، حفظ محیط زیست دریایی و … می باشد.
دروس رشته علوم و مهندسی شیلات
لازم است پیش از توضیح درباره رشته مهندسی شیلات، درباره دروس رشته علوم و مهندسی شیلات صحبت کنیم. این رشته به طور کلی مثل همه رشته های مقطع کارشناسی دارای ۱۳۵ واحد درسی است که به صورت زیر تقسیم بندی شده است:
- ۲۰ واحد شامل دروس عمومی
- ۳۸ تا ۴۴ واحد شامل دروس علوم پایه
- ۲۱ تا ۲۹ واحد شامل دروس اصلی
- ۳۵ تا ۴۲ واحد شامل دروس تخصصی
- ۱۱ واحد شامل دروس انتخابی
برخی از مهمترین و تخصصی ترین دروس رشته علوم و مهندسی شیلات که در گرایش های ارشد بسیار مهم هستند، از قرار زیر هستند:
- ماهیشناسی عمومی
- لیمنولوژی
- بهداشت و بیماریهای آبزیان
- ماهیشناسی سیستماتیک
- طراحی استخرها
- اصول فرآوری محصولات شیلاتی
- اکولوژی دریاها
- اصول روشهای صید آبزیان
- اصول تغذیه آبزیان
- کارورزی
گرایشهای ارشد در رشته علوم و مهندسی شیلات
در معرفی رشته علوم و مهندسی شیلات کنکور تجربی باید اشاره کنیم که دوره کارشناسی رشته علوم و مهندسی شیلات ۴ سال است که در این مدت دانشجو با بسیاری از مفاهیم تخصصی آشنایی پیدا میکند. افرادی که به این رشته علاقمند هستند، میتوانند در مقاطع بالاتر نیز آن را انتخاب کنند و ادامه تحصیل دهند. گرایش هایی که در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی شیلات ارائه میشود از این قرارند:
- مهندسی فرآوری محصولات شیلاتی
- مهندسی صید و بهرهبرداری آبزیان
- مهندسی بومشناسی آبزیان شیلاتی
همچنین گرایشهای مقطع دکتری نیز در دانشگاه ها ارائه مشوند که البته دانشگاه های دارای رشته مهندسی شیلات در مقاطع دکتری و ارشد محدود تر از مقطع کارشناسی هستند. گراییش های دکتری رشته مهندسی شیلات به شرح زیر است:
- بومشناسی آبزیان
- تکثیر و پرورش آبزیان
- تولید و بهرهبرداری
- عملآوری فرآوردههای شیلات
دانشگاه های دارای رشته علوم و مهندسی شیلات
هر ساله تعداد قابل توجهی از دانشگاهها اقدام به پذیرش دانشجویان رشته علوم و مهندسی شیلات میکنند. اما به طور کلی چند دانشگاه مطرح و شناختهشده در کشور این رشته را ارائه میکنند. یکی از معروفترین دانشگاهها، دانشگاه تهران است.
علاوهبراین دانشگاه تربیت مدرس نیز در این رشته بسیار شناختهشده است. به طوری که این دانشگاه در مقطع دکتری هر ساله تعدادی از دانشجویان را به خارج از کشور بورسیه میکند. البته مزایا و معایب دانشگاه های فرهنگیان قابل بررسی پیش از مشاوره انتخاب رشته دانشگاه است. همچنین دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه رشت، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه شیراز و برخی شهرهای دیگر امکان تحصیل در رشته علوم و مهندسی شیلات را برای دانشجویان فراهم نمودهاند.
بازار کار رشته علوم و مهندسی شیلات در ایران و سایر کشورها
حال که میخواهید برای انتخاب رشته کنکورتان به رشته علوم و مهندسی شیلات فکر کنید، لازم است اشاره کنیم که بازار کار مهندسی شیلات اغلب در استانهایی است که دریا نزدیکی آن قرار دارد. این استانها شامل گیلان، مازندران، هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان هستند.
امکان اشتغال برای فارغالتحصیلان رشته علوم و مهندسی شیلات در ادارات و ارگانهای متفاوتی وجود دارد. اما اغلب آنها ترجیح میدهند به صورت خوداشتغالی و با کارآفرینی وارد بازار کار شوند و تا درامد مهندسی شیلات بیشتر باشد. بازار کار مهندسی شیلات به این صورت است که فرد میتواند استخرهای پرورش ماهی و آبزیان را راهاندازی کنند و با فروش ماهی از این طریق به درآمدزایی بپردازند.
در کشورهای خارجی که میزان مصرف غذاهای دریایی بالا است، بازار کار مهندسی شیلات پررونق تر و درامد مهندسی شیلات جزو درآمد های بالای جامعه است. درامد مهندسی شیلات براساس حجم کار و میزان تخصص آنها مشخص میشود.
درامد رشته علوم و مهندسی شیلات در ایران و سایر کشورها
معرفی رشته علوم و مهندسی شیلات کنکور تجربی بدون ذکر درامد مهندسی شیلات، کفایت نمیکند. در ایران درآمد فارغالتحصیلان این رشته با توجه به محل کار آنها تعیین میشود. افرادی که در مشاغل دولتی از قبیل سازمان شیلات و سازمان محیط زیست مشغول به فعالیت میشوند، حقوق مشخص و مطابق با وزارت کار دارند.
در شرکتهای خصوصی نیز بر اساس مهارت، تخصص و سابقه فرد، حقوق او را پرداخت میکنند. در سایر کشورها افرادی که در مراکز خصوصی مشغول به کار هستند، امکان شرکت در پروژههای علمی را نیز دارند که برای آنها میتواند درآمد های نجومی در پی داشته باشد.
کسب درآمد های نجومی از رشته علوم و مهندسی شیلات
به طور کلی بازار کار پرورش آبزیان را به عنوان کاری پرسود به شمار میآورند. افرادی که در حوزه رشته علوم و مهندسی شیلات دارای تخصص و مهارت کافی هستند، میتوانند با تکثیر و پرورش آبزیانی ازجمله ماهی و میگو، نسبت به صادرات آنها اقدام نمایند و علاوهبر ارزآوری به کشور، درآمد بالایی نیز برای خود کسب کنند.
از اینرو تاسیس استخرهای پرورش ماهی و آبزیان یکی از راههای کسب درامد نجومی برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی شیلات است. از آنجا که مراکز پرورش ماهی و آبزیان خصوصی محسوب میشوند، درآمد حاصل از کار، به صورت مستقیم برای مالکان این مراکز است.
همچنین فارغالتحصیلانی که در مقاطع بالاتر از جمله ارشد و دکتری تحصیل کردهاند، میتوانند در دانشگاهها و مراکز علمی به تدریس مشغول شوند و درآمد بسیار خوبی به دست آورند.
مشاوره تخصصی انتخاب رشته کنکور
با وجود اینکه شرکت در کنکور سراسری و مجاز شدن در آن پروسهای مهم و زمانبر است، اما اهمیت انتخاب رشته کنکور نیز کمتر از آن نیست. به ویژه در سال ۱۴۰۱ که داوطلبان به علت چالش های حضوری و آنلاین شدن کلاس ها نتوانسته اند آنطور که باید برای کنکور خود برنامه ریزی کنند. به همین منظور داوطلبان کنکور سراسری لازم است خود را از راهنماییهای مشاوران تخصصی در این امر دریغ نکنند.
مشاوره انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۱
کمک گرفتن از مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی به داوطلبان کمک میکند بتوانند به دور از جوسازی های افراطی کنکور نسبت به علائق و انگیزههای خود آگاهی پیدا کنند و متناسب با آن برای انتخاب رشته اقدام نمایند. همچنین کسب اطلاعات از ظرفیت پذیرش دانشگاههای کشور و چگونگی تاثیر سهمیهها در انتخاب رشته کنکور توسط مشاوران زبده انجام میشود.
نمونه کارنامه قبولی رشته علوم و مهندسی شیلات در سال ۱۴۰۰
در کنکور سراسری سال ۱۴۰۰ برخی از داوطلبان رشته تجربی تمایل داشتند که در رشته علوم و مهندسی شیلات پذیرفته شوند. در ادامه این بخش به میانگین درصدها و رتبه قبولی رشته علوم مهندسی شیلات در دانشگاه های سراسری نیاز است، اشاره میکنیم.
- ادبیات فارسی ۳۰ درصد
- عربی ۴۰ درصد
- دین و زندگی ۵۵ درصد
- زبان انگلیسی ۲۰ درصد
- زمینشناسی ۲۰ درصد
- ریاضی ۲۰ درصد
- زیستشناسی ۶۵ درصد
- فیزیک ۲۰ درصد
- شیمی ۲۰ درصد
به این ترتیب ضریب درس زمینشناسی برای رشته علوم و مهندسی شیلات ۴ و ضریب درس ریاضی ۳ در نظر گرفته شده است. همچنین دروس شیمی و فیزیک و زیست شناسی نیز از ضریب ۲ برخوردارند. لازم به ذکر است که در دوره کارشناسی گرایشی برای این رشته وجود ندارد.
مشاوره انتخاب رشته دانشگاه برای کنکور تجربی
در مقاله معرفی رشته علوم و مهندسی شیلات دریافتیم که انتخاب رشته دانشگاهی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مراحل زندگی هر فرد به شمار میرود. بنابراین لازم است داوطلبان قبل از انتخاب رشته نسبت به آن تحقیق کنند و البته با کمک مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی و بعد از انجام تست های شخصیت شناسی تحصیلی، با آگاهی کامل اقدام به انتخاب رشته نمایند تا بعدها پشیمان نشوند.
در این امر مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی، آکو یکی از مراکز معتبری است که به داوطلبان در انتخاب رشته، مزایا و معایب هر رشته، بازار کار رشتهها، ظرفیت پذیرش دانشگاهها و غیره کمک میکند. متقاضیان میتوانند به صورت آنلاین با متخصصانی که در این مرکز فعالیت میکنند در ارتباط باشند تا در انتخاب رشته خود موفق شوند.
مشاوره انتخاب رشته کنکور آنلاین در اینستاگرام
سوالات متداول
- آیا تحصیل در رشته علوم و مهندسی شیلات برای خانمها محدودیت دارد؟
خیر، تحصیل در رشته علوم و مهندسی شیلات برای خانمها و آقایان امکانپذیر است و از نظر عملکرد تفاوتی بین خانمها و آقایان در این رشته وجود ندارد.
- آیا با مدرک کارشناسی علوم و مهندسی شیلات یافتن شغل دولتی امکانپذیر است؟
بله، با مدرک کارشناسی علوم و مهندسی شیلات میتوان در سازمانها و ارگانهای مختلفی مشغول به فعالیت شد.
- آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقاطع بالاتر وجود دارد؟
بله، افرادی که مایل هستند ادامه تحصیل دهند، میتوانند تا مقطع دکتری این رشته را ادامه دهند.