از گذشتههای دور همیشه انسانها برای شناخت جانوران و حیوانات گوناگون زندگی آن ها را مطالعه میکردند. ارسطو که از دانشمندان مشهور یونان باستان بود، مشاهدات و مطالعات خود را دربارۀ جانوران مختلف در قالب کتابهایی یادداشت میکرد و همین نوشتههای او یک راهنما برای خیلی از دانشمندان شد. در قرن شانزدهم و هفدهم دانشگاههای بسیاری تاسیس شدند که فقط بر مطالعات جانور شناسی تمرکز میکردند و دانشجویان در رشته زیست شناسی جانوری و جانور شناسی در این دانشگاهها به تحصیل میپرداختند.
میکروسکوپ در قرن نوزدهم میلادی از رایج ترین ابزار در مطالعات زیستی بود و دریچه ای تازه برای شناخت موجودات زنده به وجود آورده بود زیرا با وجود میکروسکوپ ها سلول های جانوری قابل مشاهده بودند. زمانی که چارلز داروین طبیعیت شناس انگلیسی نظریه تکامل جانوران را مطرح کرد دومین انقلاب در جانور شناسی رخ داد. این تئوری تحول بزرگی را در جانورشناسی ایجاد کرد. پس از آن در سال ۱۹۵۳ دو دانشمند انگلیسی به نام های جیمز واتسون و فرانسیس کریک به بررسی ساختار DNA پرداختند و دریچه جدیدی برای تحقیقات دربارۀ ارتباطات تکاملی بین حیوانات به وجود آمد.
معرفی رشته زیست شناسی جانوری
رشته زیست شناسی جانوری یکی از شاخه های زیست شناسی می باشد. در این رشته به مطالعه زندگی و تولید مثل جانوران پرداخته میشود. این رشته در گروه آزمایشی تجربی قرار دارد و در دانشگاه های دولتی روزانه، شبانه، آزاد و غیرانتفاعی ارائه میشود.
زیست شناسی جانوری همه جوانب علمی درباره شناخت جانوران مانند رشد و تکامل جنین های جانوری، روندهای تکاملی، رفتار، توزیع اکولوژی و … را شامل میشود. رشته زیست شناسی جانوری بسیار گسترده است و شاخه های مختلفی دارد. داوطلبان میتوانند بر اساس علاقهای که دارند تحصیلات خود را ادامه دهند.

دروس رشته زیست شناسی جانوری
تحصیل در رشته زیست شناسی جانوری هم با کنکور و هم بدون کنکور امکان پذیر است. دوره ی کارشناسی این رشته ۴ سال میباشد.
برخی از دروس دانشگاهی رشته زیست شناسی جانوری عبارتند از: ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست سلولی و مولکولی، میکروبیولوژی، شیمی آلی، بیوشیمی، ژنتیک، اکولوژی، تکامل موجودات زنده، تالوفیتها، فیزیولوژی جانوری، بافت شناسی، جنین شناسی، تشریح و مرفولوژی گیاهی، ریخت زایی و اندام زایی در گیاهان، سیستماتیک گیاهی، فیزیولوژی گیاهی، رشد و نمو گیاهی، بیوفیزیک، ویروس شناسی، زیست شناسی پرتوی، آمار زیستی، اکولوژی عملی، زیست انگل ها، فیزیولوژی مقایسهای، جانورشناسی، رفتارشناسی، حشره شناسی و بسیاری از واحد های آزمایشگاهی.
گرایش های رشته زیست شناسی جانوری
امکان ادامه تحصیل رشته زیست شناسی جانوری در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد. امکان ادامه تحصیل این رشته در دانشگاه های معتبر خارج از کشور نیز وجود دارد.
گرایش های رشته زیست شناسی جانوری عبارتند از:
جغرافیای حیوانی:
جغرافیای جانوری که در واقع جانور شناسی توصیفی نامیده می شود، شاخه ای از جانور شناسی است که جانوارن و زیستگاه های آن هارا بررسی می کند.
آناتومی مقایسه ای:
آناتومی مقایسه ای شباهت و تفاوتهای موجود در آناتومی های گونه های مختلف جانوری را بررسی میکند. مثلا استخوان بال در حالت کلی خیلی بلند است و این استخوانهای باریک مانند استخوانهای انگشتان در انسانها میباشند.
فیزیولوژی جانوری:
در فیزیولوژی جانوری فرآیندهای گوناگون بدن جانواران و هرچیزی که در بدن آنها اتفاق میافتد بررسی میشود تا هومئوستازی جانوران حفظ شود و به بقای آنها کمک گردد.
رفتار شناسی جانوری:
در رفتار شناسی جانوری رفتار حیوانات در محیط طبیعی که حضور دارند بررسی میشود. این علم ریشه در کار داروین دارد.
بوم شناسی رفتاری:
این علم مطالعه ای از تکامل را شامل میشود که به عنوان پایهای برای رفتار حیوانات به دلیل فشار های زیست محیطی در نظر گرفته میشود. و این فشار ها دارای محدودیتهایی بر جانوران توسط محیط زیست آنها میباشد.
کارنامه قبولی رشته زیست شناسی جانوری
کارنامه قبولی رشته زیست شناسی جانوری در هر یک از دانشگاهها متفاوت است. جدول زیر نمونه کارنامه های قبولی این رشته در سال 99 است. با مشاهده این جدول می توانید به طور حدودی تخمین بزنید که در کدام دانشگاه ها میتوانید قبول شوید.

گروه بندی رشته زیست شناسی جانوری
در ادامه به شرح گروه های مختلف زیست شناسی جانوری میپردازیم.
- پستاندار شناسی: در این قسمت از جانورشناسی به مطالعه زندگی پستانداران میپردازنند. نخستی شناسی درباره نحوه زندگی و رفتار نخستی ها مطالعه میکند و از مهمترین بخشهای پستاندار شناسی میباشد.
- پرنده شناسی: در این شاخه زندگی پرندگان بررسی میشود.
- خزنده شناسی: در این شاخه زندگی خزندگان یا دوزیستان بررسی میشود.
- آبزی شناسی: در این شاخه زندگی جانوران دریایی مانند ماهی و میگو بررسی میشود.
- حشره شناسی: در این شاخه زندگی حشرات مختلف بررسی میشود و به دلیل تنوع بالای حشرات، حشره شناسی گروههای متعددی را شامل میشود که برخی از آن ها عبارتند از: پروانه شناسی، مورشناسی، سوسک شناسی.
بازار کار رشته زیست شناسی جانوری
متاسفانه تعداد زیادی از فارغ التحصیلان زیست شناسی جانوری نمیتوانند در بازار کار مرتبط با آن فعالیت کنند. اما دانشجویانی که در طول تحصیل خود فعال بوده اند و نمرات دانشگاهی بالایی کسب کرده اند میتوانند در سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمانهای وابسته به آن مشغول به کار شوند.
بسیاری از جانورشناسان در آزمایشگاه ها و یا در مزرعه درباره حیوانات مختلف مطالعه میکنند. برای تاسیس یک آزمایشگاه تحقیقاتی زیست شناسی جانوری، داشتن مدرک دکتری الزامی است. جانور شناسان بر گونههای در حال انقراض مطالعه میکنند و با راه حلهای حفاظتی و باوری های قابل کنترل از انقراض گونه ها جلوگیری میکنند. آنها میتوانند در باغ وحش ها و محل نگهداری حیوانات به عنوان مربی حیوانات یا محقق بر رفتار و زندگی آنها مشغول به کار شوند.
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شدهاند میتوانند در آزمایشگاه های تحقیقاتی مانند متابولیسم، انستیتوپاستور و … مشغول به کار شوند. آنها میتوانند به عنوان مدرس در دانشگاه ها و مدارس نیز تدریس کنند.
درآمد افراد در رشته زیست شناسی جانوری به محل کار، مهارت و تجربه کاری آنها بستگی دارد. همکاری در طرح های تحقیقی و برعهده گرفتن مسئولیت اجرایی این طرحها میتواند درآمد خوبی برای آن ها داشته باشد.
تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم
در مقاله معرفی رشته زیست شناسی جانوری سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.