بومی گزینی چیست؟ در این مقاله صفر تا صد پذیرش بومی گزینی را بررسی می کنیم. بومی گزینی در کنکور به معنای اولویت داشتن داوطلبان ساکن در شهر همان دانشگاه برای انتخاب رشته است. یعنی یک درصدی از کل ظرفیت کد رشته محل ها به داوطلبان همان منطقه، استان یا بوم تعلق بگیرد.
فهرست مطالب
وقتی میدانیم که در انتخاب رشته کنکور ظرفیت بومی تاثیر دارد پس باید در اولویت بندی هایمان هم دقت کنیم. در دفترچه انتخاب رشته کنکور در مقابل هر کد رشته محل نوع پذیرش آن نوشته شده است. که به طور کلی بومی گزینی منطقه ای و بخش و شهر و استانی هستند. رشته های دانشگاه فرهنگیان معمولا دارای گزینش بومی شهری یا بخشی هستند که البته شرایط دانشگاه های خاص با شرایط دوره های عادی با گزینش بومی متفاوت است.
در ادامه همراه مشاوره تحصیلی آکو باشید و برای رزرو وقت مشاوره با شماره تلفن ۰۲۶۳۳۴۰۸۹۴۴ تماس بگیرید.
صفر تا صد بومی گزینی
محاسبه اینکه چند درصد از ظرفیت کد رشته محل به سهمیه بومی تعلق دارد به عهده ما نیست و سازمان سنجش صراحتا گفته است که دانستن نحوه محاسبه سهمیه و ظرفیت بومی برای داوطلبان لازم نیست! و بدانید و آگاه باشید که بیشتر رشته های کنکور ۱۴۰۳ دارای سهمیه بومی گزینی کشوری هستند مگر اینکه در جدول ابتدای انتخاب رشته یا در مقابل کد رشته محل مربوطه دردفترچه انتخاب رشته در توضیحات نوشته شده باشد گزینش بومی استانی یا …!
مثل رشته کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی یا کارشناسی پیوسته علوم و معارف اسلامی!
اما چیزی که میدانیم این است که هر رشته ای دو مدل سهمیه یا پذیرش کشوری دارد. که به معنی گزینش بدون محدودیت محل سکونت یا محل دریافت مدرک دیپلم است و بیشتر برای دانشگاه هایی با رتبه علمی بالا مثل دانشگاه شریف یا دانشگاه های تهران و شهید بهشتی و رشته های نایاب تر در دانشگاه ها مثل دکترای پیوسته بیوتکنولوژی یا انجام می شود.
در حالت دوم نیز پذیرش به صورت بومی است که خود سهمیه بومی به سه دسته استانی، ناحیه ای و قطبی تقسیم می شود. برای اطلاعات بیشتر درباره بومی گزینی در کنکور و شرایط انتخاب رشته با بومی گزینی و بعد از حذف بومی گزینی کنکور با ما همراه باشید.
- بومی استانی
- بومی ناحیه ای
- بومی قطبی
بومی گزینی استانی چیست؟
معمولا رشته هایی که در بیش تر استان ها ارائه می شوند و نیاز به یک متخصص بومی دارند به صورت بومی گزینی استانی پذیرش دارند. تقریبا می توان گفت 80 درصد ظرفیت به داوطلبان بومی و 20 درصد هم به داوطلبان غیر بومی تعلق می گیرد. برخی از رشته های دوره روزانه مثل پرستاری، مامایی، هوشبری و … بومی گزینی استانی دارند و تقریبا همه رشته های شبانه و نیمه حضوری هم به صورت بومی گزینی دانشجو می پذیرند.
بومی گزینی ناحیه ای چیست؟
اما بومی گزینی ناحیه ای چیست؟ معمولا رشته هایی که در همه استان ها ارائه نمی شوند اما در چند استان مجاور هم قابل دسترسی هستند به صورت بومی گزینی ناحیه ای پذیرش انجام می دهند. بطور مثال سه استان خوزستان و لرستان و ایلام یک ناحیه محسوب می شوند و چهار استان تهران، البرز، قم و قوزین نیز یک ناحیه هستند.
هر ناحیه می تواند بین 2 تا 7 استان را شامل شود و در حال حاضر 9 ناحیه در کل کشور وجود دارد. تقریبا تمام رشته های دانشگاه پیام نور و غیر انتفاعی پذیرش ناحیه ای دارند و برخی از رشته های دوره روزانه مثل حسابداری، پزشکی، داروسازی و … به صورت ناحیه ای پذیرش دانشجو را انجام می دهند.
بومی گزینی قطبی چیست؟
بومی گزینی قطبی به این صورت است که چند ناحیه یا استان به هم مرتبط جزو یک قطب محسوب می شوند. بطور مثال قطب شمال غرب می تواند شامل استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و اردبیل باشد. معمولا رشته هایی که در همه نواحی و حتی همه نواحی یک قطب ارائه نمی شوند بصورت بومی گزینی قطبی پذیرش انجام می دهند. این رشته ها شامل: زمین شناسی، مهندسی معدن، مهندسی منابع طبیعی، رشته های کشاورزی می باشد.
شرایط دقیق بومی گزینی چیست؟
اما شرایط و جزئیات بومی گزینی 1403 به چه شکل بوده است؟ در واقع می توان رشته هایی را که در بومی گزینی جا می گیرند را به سه دسته تقسیم کرد. دسته اول رشته هایی هستند که پذیرش در آن ها طبق سوابق تحصیلی انجام می شود و بطور کلی بومی گزینی در آن بی تاثیر است.
دسته دوم رشته هایی هستند که بر اساس سوابق تحصیلی و نمره کل آزمون سراسری انجام می شود و بومی گزینی در آن اعمال می شود. دسته سوم هم رشته هایی هستند که فقط طبق نمره کل آزمون سراسری انجام شده و بومی گزینی در آن رشته ها اعمال می شود.
استان بومی ما برای انتخاب رشته کنکور سراسری کجاست؟
ملاک تعیین استان بومی یک داوطلب به این شکل می باشد که اگر داوطلب چه نظام قدیم چه نظام جدید 3 سال آخر دوران تحصیل خود را، برای داوطلبان نظام جدید (دهم، یازدهم و دوازدهم) برای داوطلبان نظام قدیم (دوم دبیرستان، سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی) را در یک استان گذرانده باشد بومی آن استان در نظرگرفته می شود. و اگر داوطلب 3 سال دوران دبیرستان خود را در یک استان نگذرانده باشد استان بومی او محل تولد داوطلب محاسبه خواهد شد.
برای داوطلبانی که خارج از کشور به دنیا آمده و تحصیل کرده اند شهر بومی تهران است و برای داوطلبانی که متوسطه دوم خود را در ایران گذرانده باشند شهر اخذ مدرک دیپلمشان به عنوان تعیین کننده سهمیه بومی گزینی استانی وی در نظر گرفته میشود. میتوانید در جدول زیر استان محل بومی گزینی خود را پیدا کنید و باتوجه به آن در انتخاب رشته خود اولویت بندی انجام دهید.
بومی گزینی شهر یا بخش به بومی گزینی گفته میشود که داوطلب حتما باید بومی همان شهر یا همان بخش باشد و همانطور که رد شرایط دانشگاه فرهنگیان هم ذکر شده است، در صورت مغایرت شهر یا بخش با محل تحصیل و اثبات آن قبولی داوطلب به طور کلی لغو میشود.
ظرفیت های گزینش بومی دانشگاه ها چطور تعیین میشود؟
خب برای رشته های کشوری که مشخص است! بعد از کسر سهمیه های جانباز و ایثارگران و …. (به طور کلی سهمیه های انتخاب رشته کنکور) از کل ظرفیت هر کد رشته محل، مابقی ظرفیت بدون هیچ اولویت بومی گزینی و باتوجه به ترتیب رتبه علمی داوطلبان بین آنها تقسیم میشود.
تکلیف رشته های دارای بومی گزینی چیست؟ خب خیلی راحت است! بعد از کسر شدن ظرفیت مربوط به داوطلبان سهمیه دار، مابقی ظرفیت با نسبت مشخصی(همان شرایط بومی گزینی رشته که در دفترچه انتخاب رشته مشخص میشود) بین داوطلبان استانی، ناحیه ای و قطبی پخش میشود. اگر توضیحات بیشتری لازم داردی با یک مثال شرایط بومی گزینی کنکور را بیشتر توضیح خواهیم داد.
خب میدانیم که گزینش بومی شامل سهمیه بومی استانی، بومی حوزه ای و بومی قطبی میشود! بعد از اینکه 30 درصد(25%+5%) از ظرفیت رشته به داوطلبان سهمیه ای تعلق میگیرد، برای 70 درصد باقی مانده یک نسبت بسته میشود. این نسبت، درصد تعداد داوطلبان سهمیه مناطق(1 و 2 و 3) که در آن کد رشته محل شرکت کرده اند به روی کل تعداد داوطلبان همان منطقه در آن گروه آزمایشی.
مثال نحوه تاثیر گزینش بومی در انتخاب رشته
رشته پرستاری در همه دانشگاه های علوم پزشکی کشور گزینش ناحیه ای دارند. حالا اگر در رشته پزشکی در دانشگاه ایلام ظرفیت دوره روزانه نوبت اول 40 نفر است. در هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری 30% از این 40 نفر یعنی 12 نفر باید از سهمیه های جانبازان و شهدا و … باشد.
ایلام جزو ناحیه 7 در تقسیم بندی رشته های دانشگاهی در انتخاب رشته کنکور سراسری است در نتیجه مابقی ظرفیت یعنی 28 نفر باقی مانده به نسبت تعداد داوطللبان ناحیه مربوطه به کل تعداد داوطلبان گروه آزمایشی این منطقه ویژه داوطلبان بومی خواهد بود. و مابقی (که با توجه به تعداد داوطلبان کنکور 1402) حدود 20 درصد میماند برای داوطلبان آزاد(بدون در نظر گرفتن سهمیه و منطقه و بوم و … )خواهد بود.
در انتخاب رشته با شرایط بومی گزینی یک سری از رشته ها به عنوان استثناء شناخته شده اند که در ادامه میتوانید جدول رشته های استثناء در بومی گزینی کنکور را مشاهده کنید.
تکلیف رشته های استثناء در بومی گزینی چیست؟
برای رشته های پر طرفدار در هر گروه آزمایشی این قانون اجرا نمیشود و برای اجرای عدالت در پذیرش رشته های مشخص شده در همان ابتدا 40 درصد از تعداد کد ظرفیت کد رشته محل به داوطلبان آزاد(غیر مشمول برای سهمیه بومی) در نظر گرفته می شود و مابقی با قانون پذیرش بومی خواهد بود. رشته های پر طرفدار هر گروه آزمایشی به شرح زیر است:
گروه آزمایشی | رشته ها |
---|---|
گروه آزمایشی ریاضی | مهندسی برق – مهندسی مکانیک – مهندسی کامپیوتر – مهندسی عمران – مهندسی معماری – مهندسی صنایع |
گروه آزمایشی تجربی | پزشکی – دندانپزشکی – داروسازی – دامپزشکی |
گروه آزمایشی انسانی | حقوق – روانشناسی – حسابداری |
درباره شرایط تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری میتوانید
مشاوره تحصیلی آکو
گروه مشاوره تحصیلی آکو یکی از بهترین تیم های مشاوره ای است که به شما کمک می کند تا استعدادها و علایقتان را بهتر بشناسید، برای مطالعه برنامه داشته باشید، با جدیدترین تغییرات تحصیلی آشنا باشید و بطور خلاصه در این مسیر همراهتان می شود تا بهترین نتیجه را از تلاش هایتان بگیرید. شما می توانید با مطالعه بهترین تیم انتخاب رشته برای دریافت وقت مشاوره با ما در ارتباط باشید.
به تلگرام آکو بپیوندید تا جدیدترین اخبار تحصیلی را دنبال کرده و منابع تحصیلی را دانلود کنید.
تقسیم بندی رشته ها در کنکور سراسری به چند شکل است؟
رشته ها در کنکور سراسری به دسته های کشوری و بومی تقسیم میشوند. بومی خودش به سه دسته تقسیم میشود از جمله استانی، ناحیه ای و قطبی
در کشور چند ناحیه و چند قطب برای پذیرش در کنکور سراسری داریم؟
طبق تقسیم بندی های سازمان سنجش 5 قطب و 9 ناحیه در کشور داریم.
بومی گزینی چیست؟
بومی گزینی یعنی داوطلبانی که از نظر منطقه ای به کد رشته مححل انتخابی نزدیک تر باشند برای قبولی نهایی اولویت دارند.
برای همه رشته ها بومی گزینی انجام میشود؟
در دفترچه انتخاب رشته کنکور نحوه گزینش هر رشته را در انتخاب رشته کنکور سراسری مینویسند و برای رشته های پر طرفدار هر گروه آزمایشی نیز میزان تاثیر بومی گزینی کمتر است.