تحلیل روانشناختی و فیزیولوژیکی تاثیر پریود در یادگیری
قاعدگی و پریود همیشه جزو مطالب و موضوعات مهمی بوده است که از نظر علمی مورد بررسی های زیادی هم قرار گرفته. در این مقاله قصد داریم تا به تحلیل روانشناختی و فیزیولوژیکی تاثیر پریود در یادگیری بپردازیم. در مقاله قبلی درمورد کنکور و عادت ماهانه (قاعدگی) صحبت کردیم و تاثیراتی که این امر در روند مطالعه می گذارد را گفتیم.
فهرست مطالب
در ادامه همراه مشاوره تحصیلی آکو باشید تا به تحلیل روانشناختی قاعدگی بپردازیم. شما می توانید با شماره گیری تلفن ۰۲۶۳۳۴۰۸۹۴۴ با مشاوران تیم آکو در ارتباط باشید.
تحلیل روانشناختی و فیزیولوژیکی تاثیر پریود در یادگیری
این موضوع به تحلیل عمیق تر تاثیر پریود در فرایند یادگیری می پردازد و در واقع دو جنبه فیزیولوژیکی و روانشناختی را بطور گسترده بررسی می کند. در جنبه فیزیولوژیکی تاثیرات هورمونی مورد بررسی قرار می گیرد و علائم آن هم دردهای قاعدگی و کمبود انرژی و خستگی است. در جنبه روانشناختی تاثیرات افسردگی و تغییرات خلق و خو مورد بررسی قرار می گیرد و نقش این عوامل در انگیزه و عملکرد تحصیلی.
در ادامه هر دو این جنبه را بطور دقیق تر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تاثیر قاعدگی از نظر روانشناختی در روند یادگیری
اولین موردی که می خواهیم بررسی کنیم نوسانات در خلق و خو است. در طول چرخه قاعدگی هورمون های استروژن و پروژسترون باعث نوسانات در خلق فرد می شوند و در این دوره فرد می تواند استرس بیش تری را تحمل کند و توانایی کم تری در حل مسئله و تمرکز داشته باشد.
مورد دوم کاهش تمرکز است. قاعدگی می تواند در بعضی از افراد باعث شود تا به صورت موقت دچار افت عملکردی شود و با ایجاد اضطراب و درد فیزیکی که به همراه دارد مانع یادگیری شود و حافظه کوتاه مدت فرد برای مدتی دچار اختلال شود.
مورد سوم که بسیاری از خانم ها آن را به کرات تجربه کرده اند احساس خستگی روانی است. بی حوصلگی و عدم اشتیاق و انگیزه از بیش ترین علائم دوره قاعدگی است و در این دوره خانم ها از نظر ذهنی دچار کاهش انرژی می شوند و ممکن است نتوانند زمان مطالعه مفید زیادی داشته باشند.
مورد سوم نیز اضطراب است. خانم ها در دوره قاعدگی سطح اضطرابشان زیاد شده و این موضوع به طور کلی در روند یادگیریشان تاثیر می گذارد. همچنین نیاز به خواب در این دوره بیش تر حس می شود و زمان کم تری را افراد می توانند به مطالعه خود اختصاص بدهند.
تاثیر فیزیولوژیکی قاعدگی در روند یادگیری
تاثیرات فیزیولوژیکی قاعدگی در روند یادگیری شامل تغییرات عصبی و هورمونی می شود. چرخه قاعدگی دو فاز اصلی دارد که فاز اول آن پیش از تخمک گذاری است و در این مرحله سطح استروژن به بیش ترین حالت خودش می رسد. با زیاد شدن این هورمون در بدن فرد تمرکز بیش تر می شود.
اما در فاز دوم که بعد از تخمک گذاری است سطح پروژسترون بیش ترین حالت خودش می رسد و استروژن کم می شود. افزایش هورمون پروژسترون باعث افت تمرکز می شود و در سطح هوشیاری و افزیش خواب آلودگی فرد تاثیر می گذارد.
از دیگر تغییرات جنبه فیزیولوژیکی نیاز بیش تر مغز به انرژی است زیرا در این دوره گلوکز که منبع اصلی انر/زی است کم میشود و با کاهش آن انرژی فرد کم می شود. به همین دلیل خانم ها در این دوره نیاز بیش تری به مصرف شیرینی پیدا می کنند. از طرفی با توجه به این که افراد خون از دست می دهند با مشکل کمبود آهن مواجه می شوند که کمبود آهن بطور مستقیم در حافظه تاثیر می گذارد. در ادمه سایر عوامل مهم را بررسی کرده این:
- درد قاعدگی از دیگر عوامل فیزیولوژیکی است که باعث کاهش تمرکز و اختلال در حافظه می شود. همچنین باتوجه به این که سطح استروژن بدن بسیار پایین است و ایجاد تغییراتی در سروتونین می تواند منجر به بی خوابی شود. این نکته نیز قابل توجه است که در دوره قاعدگی سطح بعضی از نشانگرهای التهابی مثل پروستاگلاندین ها زیاد شود. پروستاگلاندین ها می توانند به طور مستقیم در سیستم عصبی تاثیر بگذارنند و باعث خستگی شوند.
- تغییرات عصبی در قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ از دیگر عوامل بسیار مهم است. باید گفت که استروژن هورمونی است که می تواند هیپوکامپ را تحریک کرده و باعث تقویت حافظه شود. با توجه به این که سطح استروژن در این دوره کم است پس می توان نتیجه گرفت که یادگیری فرد دچار اختلال می شود.
درس خواندن در پریود
در ادامه مقاله به شرح موضوع درس خواندن در دوران پریود میپردازیم. دوره قاعدگی علائمی دارد که اگر دختران سندروم پیش از قاعدگی داشته باشند این علائم یک هفته قبل از قاعدگی شروع میشود. سندروم پیش از قاعدگی چیست؟ سندروم قبل از قاعدگی یا PMS علائمی دارد که قبل دوره یا در طول آن رخ میدهد.
این علائم عبارتند از: احساس خستگی، بی حالی، کلافگی،غم، اضطراب و … . تمام این عوامل میتواند تمرکز فرد را برای درس خواندن مختل کند. اما چون این دوره ماهانه است و به طور میانگین ۷ الی ۱۰ روز زمان میبرد نمیتوان تمام فعالیتهارا تعطیل کرد. پس بهتر است برای مقابله با این شرایط دنبال راهکارهایی بود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
استراحت کافی در دوران قاعدگی
در ادامه مقاله تاثیر پریود بر مطالعه به شرح موضوع استراحت کافی در دوران قاعدگی میپردازیم. از مزیت های عادت ماهانه در دختران این است که در تاریخ مشخصی شروع میشود. به همین دلیل میتوان یه برنامه ریزی حدودی داشت و با برنامه ریزی در روزهای قاعدگی بیشتر استراحت کرد.
مخصوصا روز های اول آن که درد به اوج خود میرسد. در این دوران بهتر است درس های سادهتر مطالعه شود. به دلیل شرایط سخت دوره قاعدگی مانند بدن درد، خستگی، بی حوصلگی و شرایط روحی نامناسب مطالعه دروس سخت دشوار است. زیرا دانش آموزان تمرکز کافی ندارند پس مطالعه دروس آسانتر و یا دروسی که جذابیت بیشتری دارند در این دوران پیشنهاد میشود.
تغذیه مناسب در پریود
در ادامه مقاله تاثیر پریود بر روند مطالعه به شرح موضوع تغذیه مناسب در دوران پریود میپردازیم. در دوران قاعدگی مصرف مواد مقوی مانند مغز آجیل، کاچی، نوشیدنی های گرم و غذاهای سالم پیشنهاد میشود. نوشیدن آب در دوران پریودی خیلی اهمیت دارد. نوشیدن آب باعث کاهش سر درد در این دوران میشود. موز نیز باعث برطرف کردن اسهال و اختلال در علمکرد رودهها میشود. خوردن غذاهای فستفودی و سرخکردنی، نمک، غذاهای تند و آبنبات و تنقلات به شدت در این ایام مضر است. اگر این موارد به درستی رعایت شود شرایط جسمانی خیلی سریعتر به حالت طبیعی برمیگردد. طب سنتی نیز در پریود کاربرد دارد. پزشکان سنتی براین باورند که خوراکیهای سرد باعث تشدید علائم دوران قاعدگی میشوند. پس بهتر است ک مواد خوراکی با طبع گرم مصرف شود ک ازجمله آنها میتوان به دمنوش دارچین و زنجبیل، عسل و سیاهدانه اشاره کرد. این مواد گیاهی میتوانند انرژی زیادی به همراه داشته باشند و دردهای قاعدگی را کاهش دهند.
مصرف مسکن های مناسب در پریود
به دلیل دردهای شدید جسمانی مانند پا درد، سردرد و دلدرد مصرف مسکن های مناسب در این دوره پیشنهاد میشود. ایبوپروفن (بروفن یا ژلوفن)، ناپروکسن، آسپیرین، مفنامیک اسید و سلکوکسیب از جمله داروهایی هستند که برای تکسین درد مناسب میباشند. بعضی از داروهای هورمونی که در قالب قرص برای تنظیم قاعدگی یا کنترل بارداری استفاده میشوند، در کاهش شدت درد پریود مؤثر هستند.
زیرا از تخمکگذاری جلوگیری میکنند که میتواند گرفتگیهای قاعدگی را کنترل کند. پزشک در صورت لزوم، این داروها را برای شما تجویز خواهد کرد. خوابیدن مداوم و فکر کردن به حال بد هیچ چیزی را تغییر نمیدهد. پس انجام فعالیتهای سبک مانند پیادهروی و نرمش پیشنهاد میشود. پیادهروی کردن و نرمشهای خیلی سبک تاثیرات سندروم پیش از قاعدگی را نیز کاهش میدهد و باعث ایجاد حال بهتر میشود.
مراجعه به پزشک
اکثر دختران تاریخ قاعدگی منظمی دارند و همین امر باعث میشود یک برنامه ریزی مناسب داشتهباشند. اگر تاریخ قاعدگی منطم نباشد میتوان به پزشک مراجعه کرد و با مصرف داروهای هورمونی تاریخ پریود را تنظیم نمود. پس با تنظیم شدن تاریخ پریود، علاوه بر برنامه ریزی مناسب عوارض ناخواسته در این دوران کاهش مییابد. اکثر خانم ها در دوران قاعدگی خود عصبی و پرخاشگر میشوند که دلیل آن بر هم خوردن هورمون ها میباشد. در این دوران باید از مشاجرههای لفظی و کلامی پرهیز کرد و در محیطی آرام و بدون استرس استراحت کرد.
مشاوره تحصیلی آکو
باید توجه داشت که این دوران یک دورهی طبیعی برای همهی بانوان است. پس اگر الان دانش آموز هستید و در سال های آینده دانشجو و یا شاغل خواهید شد باید مشکلات این دوران را بپذیرید و برای مقابله با دردهای آن برنامه داشته باشید و از راهکار های بالا برای تسکین درد خود و مقابله با این دوران بهره بگیرید.
اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود.
از طریق اینستاگرام آکو با ما در ارتباط باشید.