شیوه صحیح مطالعه
شیوه صحیح مطالعه
درس خواندن برای دانش آموزان و دانشجویان جزو سخت ترین و دشوارترین کارهایی است که باید انجام دهند از این جهت که هر درس را چگونه بخوانند و با چالش های آن چگونه مواجه شوند. درس خواندن در واقع هنری است که ظرافت ها و نکات بسیاری دارد که باید به آن ها توجه شود. افراد معمولا از روش های بسیار متفاوتی برای مطالعه استفاده می کنند، این روش ها برای دروس حفظی و دروس تحلیلی بسیار متفاوت است. برخی خود را در یک اتاق حبس می کنند و خود را از همه چیز دور نگه می دارند تا بتوانند مطالعه کنند. و یا بعضی خلاصه نویسی ها خود را بار ها و بار ها مرور می کنند. به هر حال روش های بسیار زیادی برای مطالعه و جود دارد که برای بسیاری از انسان ها امری شخصی و مختص خود آن هاست. در اینجا خلاصه ای کوتاه از روش های درست و صحیح مطالعه بیان می کنیم.
مهارت های مورد نیاز برای مطالعه کرد
ابتدا باید بدانیم که حواس ما در یادگیری تاثیر به سزایی دارند، گوش کردن، مشاهده کردن، تکرار کردن، لمس کردن می توانند در فرآیند یادگیری ما تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
در مرحله ی اول شنیدن با گوش کردن متفاوت است، شما صدا های بسیار زیادی می شنوید ولی به چیزی که توجه می کنید گوش می دهید. در سایر موارد نیز همین طور است.
برای مطالعه و یادگیر بهتر چه کاری انجام دهم؟
با توجه به شخصیت هر فرد، میزان حساسیت او در مطالعه و سایر ویژگی های فردی مانند هوش، استعداد، شرایط خانوادگی، محل مطالعه روش های متفاوتی مطرح است:
- خلاصه نویسی
- یادداشت برداری
- هایلایت کردن
- بازگویی مطالب
- قیدخوانی
- مطالعه چند سطحی
- مطالعه چند سطحی
این ها همه تکنیک هایی هستند که بسیاری از افراد با آن ها ارتباط برقرار کرده اند و بسیاری خیر!
نکات مهم مطالعاتی
برای شروع یک مطالعه در ابتدا باید یک برنامه داشته باشید. یک برنامه ای که در مرحله اول حجم مشخصی را برای شما تعیین کرده باشد. این حجم مشخص باید شامل:
- مبحث
- سرفصل
- گفتار
- درسنامه
و موضوعاتی این چنینی باشد، ساعت مطالعه و یا تعداد صفحات معیار درستی برای مطالعه نیست زیرا ممکن است در میانه یک مبحث مطالعه شما به اتمام برسد و یا زمانی که تعیین کرده اید بسیار بیشتر از پیشبینی هایتان باشد.
در مرحله دوم زمان را مشخص کنید،زمان همینطور و بدون بررسی پیش بینی نکنید از اطلاعات گذشته خود استفاده کنید. مثلا درس تحلیلی مانند ریاضی دارای مباحث متفاوتی است شما باید بر مبنای تسلط خود بر آن درس و یا تعداد سوالاتی که برای مطالعه تعیین کرده اید پیش بینی نمایید.
موضوع سوم اولویت بندی صحیح است، اولویت بندی به معنای انتخاب جایگاه درس مورد نظر است. از یک درس تخصصی شروع کنید بهتر است یا یک عمومی؟
یکی درمیان عمومی و تخصصی بخوانم؟
این ها همه به نوبه ی خود راه های خوبی هستند ولی باید حساسیت درس مورد نظر را با توجه به بازه ی زمانی در نظر گرفته و اولویت بندی را بر اساس آن ها انجام دهید.
سه راس مثلث مطالعه یعنی حجم، اولویت بندی، تعیین زمان از عتاصر بسیار موثر در یادگیری و فرآیند مطالعه هستند.
مجتبی سادات رسول – مشاور
درباره مجتبی سادات رسول
کتاب های زیادی خوانده ایم، افراد بسیاری دیده ایم و با بزرگان بسیاری هم کلام شده ایم. راه درست را نشانتان خواهیم داد
نوشته های بیشتر از مجتبی سادات رسول
دیدگاهتان را بنویسید