پایه های نهم (تیزهوشان)، دهم، یازدهم و دوازدهم جهت دریافت برنامه ی 2 هفته ای رایگان مشخصات خود را به شماره ی 09025646234 پیامک کنید.

مقالات آموزشی و مشاوره ایرشته های دانشگاهی انسانیمعرفی رشته

رشته حسابداری

تماس با ما مشاوره تحصیلی رایگان
به این نوشته امتیاز دهید

رشته حسابداری یکی از پرطرف‌دارترین رشته‌های تحصیلی است چرا که هم درآمد خوبی دارد و هم از بازار کار خوبی برخوردار است. در واقع رشته حسابداری زبان تجارت خوانده می‌شود. این رشته از طریق گزارش‌های مالی اطلاعات لازم را درباره واحدهای اقتصادی در اختیار اشخاص مربوطه قرار می‌دهد. باتوجه‌به شرایط مناسب شغلی در این رشته و نیاز جامعه امروزه به این رشته در این مقاله قصد معرفی کامل رشته حسابداری را داریم پس این مقاله از سایت آکو را از دست ندهید.

قدمت حسابداری به هزاران سال پیش برمی‌گردد و می‌توان پیشینه آن را در تمدن‌های باستان جست‌وجو کرد. شواهدی از اشکال اولیه دفترداری در ایران باستان و سیستم‌های حسابرسی اولیه توسط مصریان باستان و بابلی‌ها وجود دارد. حسابداری در قرن 19 شروع به تبدیل‌شدن به یک حرفه سازمان‌یافته کرد و نهادهای حرفه‌ای محلی در انگلیس باهم ادغام شدند و مؤسسه حسابداران رسمی در انگلیس و ولز در سال 1880 تشکیل شد.

در ایران تمدن این دانش به ایران باستان بازمی‌گردد اما این علم در دهه چهل به‌عنوان یک رشته دانشگاهی در دانشگاه‌های ایران شروع به تدریس شد. در سال 1336 نخستین دانشکده حسابداری و علوم مالی به همت شرکت ملی نفت تأسیس شد. در سال 1343 مؤسسه عالی حسابداری تأسیس شد و بعد از آن رشته حسابداری در دانشگاه تهران و بعد از آن دانشگاه‌های دیگر در سطح کشور گسترش یافت.

معرفی رشته حسابداری

حسابداری در کل به معنای ثبت و ذخیره اطلاعات مالی، ارائه تجزیه‌وتحلیل و نتایج بدست آمده از بررسی‌های حسابدار به مدیران سازمان یا شرکت است تا مدیران بتوانند تصمیم‌گیری درست و به موقعی نسبت به‌حساب و کتاب‌ها داشته باشند. در واقع حسابداری راهی برای کنترل سلامت مالی، ارزیابی دارایی‌های مالی، گردش‌های مالی در کسب‌وکار است.

شغل حسابداری یک فعالیت خدماتی است که وظیفه آن آماده‌کردن اطلاعات که دارای ماهیت مالی هستند در مورد واحد اقتصادی است. حسابداری یک فرایند منظم و سیستماتیک برای جمع‌آوری، طبقه‌بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات با ماهیت مالی است. رشته حسابداری برخلاف رشته‌های علوم‌انسانی، به‌جای اینکه بخش زیادی از آن نظری و تئوری باشد بیشتر جنبهٔ عملی دارد و حسابداران فن و مهارت این شغل را می‌آموزند تا در آینده برای آنها کارآمد باشد.

مهارت های لازم برای رشته حسابداری

این رشته یک‌رشته تحصیلی شناور است و شخصی که شغل حسابداری را انتخاب می‌کند باید توانایی ارائه گزارش‌های مناسب و جامع را داشته باشد. در نتیجه باید از مهارت نگارش خوبی برخوردار باشد و درس ادبیات فارسی او در سطح مطلوبی قرار داشته باشد. یکی دیگر از ویژگی‌های موردنیاز این است که فرد بتواند ساعات طولانی پشت سیستم و میز بنشیند و وقت زیادی را با ارقام و معادلات بگذراند. در نتیجه فرد باید در درس ریاضی قدرتمند باشد. نیاز است دانشجوی این رشته قدرت بدنی مناسب داشته باشد و خلاق و صبور باشد تا بتواند به‌خوبی از پس‌کارهای مربوطه برآید.

وظایف یک حسابدار

در ادامه به شرح وظایف یک حسابدار می‌پردازیم. آشنایی با این وظایف می‌تواند یک دید کلی نسبت به حسابداری به شما دهد.

  • صدور فاکتور به مشتری
  • دریافت فاکتور از تأمین‌کننده
  • صدور و یا پرداخت دستمزد کارمندان
  • تهیه گزارش‌های مالی نهاد موردنظر
  • ارائه مناسب گزارش‌ها به تیم مدیریتی ارگان
  • تهیه صورت‌های مالی
  • تهیه صورت سود، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد
  • همکاری در ثبت اطلاعات حضوروغیاب کارکنان جهت محاسبه حقوق
  • تحویل لیست بیمه به‌صورت ماهیانه
  • بررسی بودجه‌های درخواستی
  • اطلاعات را وارد نرم‌افزار کرده و پرونده‌سازی‌های دستی انجام دهد.

دروس رشته حسابداری

دوره کارشناسی حسابداری چهارساله است و 8 ترم تحصیلی را شامل می‌شود. دانشجویان موظف به گذراندن 132 واحد درسی طی این دوره هستند. واحدهای درسی به شکل زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

  • دروس عمومی: 22 واحد
  • دروس پایه: 50 واحد
  • دروس اصلی و اختصاصی: 60 واحد

دروس پایه رشته حسابداری:

روان‌شناسی عمومی، جامعه‌شناسی، اصول علم اقتصاد، ریاضیات پایه، ریاضیات کاربردی، آمار کاربردی، مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، پول و ارز بانکداری، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، مالیه عمومی، روش تحقیق.

دروس اصلی و اختصاصی رشته حسابداری:

راصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری مالیاتی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری.

دانشگاه های پذیرنده رشته حسابداری

رشته حسابداری جز رشته‌هایی است که در اکثر دانشگاه‌های علوم‌انسانی کشور ارائه می‌شود. همچنین در دانشگاه‌های غیردولتی، آزاد و پردیس خودگردان تدریس می‌شود.

دانشگاه‌های دولتی پذیرنده این رشته عبارت‌اند از: دانشگاه ارومیه، دانشگاه اصفهان، دانشگاه الزهرا، دانشگاه ایلام، دانشگاه بجنورد، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه بزرگمهر قائنات، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین، دانشگاه تهران، دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه سمنان، دانشگاه شهید باهنر، دانشگاه هرمزگان، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شهید چمران، دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه فردوسی، دانشگاه قم، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه ولایت ایرانشهر، دانشگاه کوثر بجنورد، دانشگاه کردستان، دانشگاه گنبد، دانشگاه لرستان، مجتمع آموزش عالی سراوان، دانشگاه گیلان، دانشگاه ولیعصر رفسنجان، دانشگاه مازندران، دانشگاه یزد، دانشکده فنی و حرفه‌ای دختران تهران، دانشکده علوم‌انسانی حضرت معصومه.

برخی از دانشگاه‌های غیردولتی پذیرنده رشته حسابداری:

دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ، دانشگاه غیرانتفاعی شمال – آمل، دانشگاه غیرانتفاعی امام رضا (ع)، دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر یزد، دانشگاه غیرانتفاعی خیام، دانشگاه غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی، دانشگاه غیرانتفاعی علامه محدث نوری، دانشگاه غیرانتفاعی خاتم، دانشگاه غیرانتفاعی البرز، دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی.

گرایش های رشته حسابداری در مقطع کارشناسی ارشد

دانشجویان فارغ‌­التحصیل در مقطع کارشناسی می‌توانند در یکی از گرایش‌های آمده در لیست زیر در مقطع ارشد به ادامه تحصیل بپردازند.

رشته حسابداری: از رشته‌های پرطرف‌داری که به بررسی اقتصاد و امور مالی سازمان‌های و شرکت‌ها می‌پردازد.

رشته حسابرسی: این رشته به بررسی و کنترل حساب‌های حسابداران می‌پردازد تا از درستی گزارش‌های مالی مطمئن شد.

رشته حسابداری مدیریتی: این رشته منجر به افزایش توانمندی مدیران مالی می‌شود و افرادی که در این رشته به تحصیل می‌پردازند می‌توانند به‌عنوان مدیرعامل، عضو هیئت‌مدیره و یا مشاورین مدیریت در کنار مدیران ارشد مشغول به کار شوند.

گرایش حسابداری عمومی: این گرایش به‌نوعی جدید است و به تربیت نیروی ماهر در قسمت‌های عمومی و دولتی می‌پردازد.

کارنامه قبولی رشته حسابداری

کارنامه قبولی رشته حسابداری در هر یک از دانشگاه‌ها متفاوت است. جدول زیر نمونه کارنامه های قبولی این رشته در سال 99 است. با مشاهده این جدول می توانید به طور حدودی تخمین بزنید که در کدام دانشگاه ها می‌توانید قبول شوید.

کارنامه رشته حسابداری
کارنامه قبولی رشته حسابداری سال 1399

گرایش های رشته حسابداری در مقطع دکتری

بعد از گذراندن مقطع ارشد می‌توان به تحصیل در یکی از گرایش‌های زیر در مقطع دکترا پرداخت.

حسابداری صنعتی: باتوجه‌به تحولات عظیمی که در صنعت به وجود آمده است حسابداری صنعتی به هزینه‌یابی توسعه‌یافته حرکت می‌کند تا هزینه‌ها و بهای تمام شده کالاهای آماده فروش به‌روشنی انتخاب شوند.

حسابداری مالی: حسابداری مالی همان حسابداری گزارشگری است. در واقع حسابدار مالی در تلاش است به نیازهای گوناگون استفاده‌کنندگان داخل سازمانی و خارج سازمانی پاسخ دهد.

حسابداری دولتی: این حسابداری بر اساس تربیت و پرورش حسابداران برای بودجه‌بندی درست در امور مختلف است.

حسابداری مدیریتی: در این نوع حسابداری حسابدار به مشاوره دادن به مدیران ارشد ارگان می‌پردازد.

حسابداری منابع انسانی: باتوجه‌به اینکه منابع انسانی بااهمیت‌ترین اموال تلقی می‌شوند در همین امتداد مدیرت منابع مالی مربوط به نیروهای انسانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

بازار کار رشته حسابداری

این رشته از بازار کار و درآمد خوبی برخوردار است و غالب دانشجویان بعد از اتمام تحصیل می‌توانند جذب شرکت‌ها و ارگان‌های مختلف شوند و به کار حسابداری و مالی بپردازند. نکته قابل‌توجه این است که بیکاران این رشته نسبت به رشته‌های دیگر علوم‌انسانی کمتر است.

میزان درآمد یک حسابدار به مهارت و تجربه و محل کار حسابدار است ولی بازار کار آن چندان متنوع نیست و در کل با پول و حساب و کتاب سروکار دارد. فارغ­­‌التحصیلان این رشته در نهایت جذب شرکت‌ها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی، کلیه واحدهای صنعتی و کارخانه‌ها و مجموعه‌های تولیدی و سازمان‌ها و ادارات دولتی می‌شوند.

تحصیل رشته حسابداری در خارج از کشور

رشته حسابداری یکی از رشته‌های پرطرف‌دار و محبوب در خارج از کشور است و دانشگاه‌های زیادی برای تحصیل در خارج از کشور وجود دارند. باتوجه‌به آخرین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، دانشگاه‌های زیر در اولویت قرار دارند:

دانشگاه تگزاس در آستین، دانشگاه میشیگان، دانشگاه ایندیانا بلومینگتون، دانشگاه نوتردام، دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه ایلینوی در اربانا – شمپین

همچنین کانادا از کشورهای پذیرنده حسابداران است و تسهیلات خوب و مناسبی را به دانشجویان می‌دهد. دانشگاه تورنتو و بریتیش کلمبیا در بین 40 دانشگاه برتر جهان قرار دارد.

تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم

در مقاله معرفی رشته حسابداری سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاه‌های کشور هدف شماست و می‌خواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشته‌ای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما به شما کمک می‌کنیم تا در مهم‌ترین سال زندگی‌تان، بهترین خود را اجرا کنید و عالی‌ترین نتیجه را بگیرید. شما می‌توانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین می‌توانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

سهیل حاج کرم

برنامه ریزی و مشاور تحصیلی یک هنره! من سهیل حاج کرم همیشه و همه جام میگم و گفتم: که من یک مشاور تحصیلی ام نه یک مشاور جذب!!!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا