رشته های دانشگاهی تجربی

معرفی رشته منابع طبیعی

رشته مهندسی منابع

به این نوشته امتیاز دهید

رشته منابع طبیعی رشته ای است که فقط از کنکور رشتهٔ تجربی می توان وارد آن شد و در این مقاله قصد داریم تا به معرفی رشته منابع طبیعی، دروس، بازار کار و گرایش های این رشته بپردازیم. منابع طبیعی از رشته هایی است که شاید کم تر شناخته شده باشد اما اهمیت این رشته به خصوص در شرایط کنونی بیش از همیشه است.

مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی

آینده شغلی و شرایط قبولی مهندسی منابع طبیعی

رشته مهندسی منابع طبیعی

رشته مهندسی منابع طبیعی از رشته های است که به مطالعه، بررسی و مدیریت منابع طبیعی مانند آب، خاک، حفاظت از حیات وحش، مهندسی جنگل و محیط زیست می پردازد و هدف از ارائه این رشته، استفاده درست و پایدار از منابع طبیعی است. به این ترتیب به حفظ محیط زیست و توسعه پایدار کمک فراوانی می شود.

فار التحصیلان این رشته به عنوان مهندسان منابع طبیعی باید بتوانند به تحلیل و ارزیابی منابع طبیعی، برنامه ریزی و اجرای پروژه هایی که به حفظ منابع طبیعی کمک می کند بپردازند. و در نهایت این افراد می توانند در مشاغلی مانند سازمان های دولتی، شرکت های خصوصی، مشاور در موسسات تحقیقی، مدیر پروژه، محقق و … مشغول به کار شوند.

مهاجرت تحصیلی

علاقمندان به این رشته می توانند در گرایشات مختلف این رشته ادامه تحصیل داده و دروس تخصصی مربوط به رشته شان را مطاطعه کنند. امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی منابع طبیعی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد.

دانشگاه تهران

گرایشات رشته مهندسی منابع طبیعی

همانطور که گفتیم رشته مهندسی منابع طبیعی دارای 5 گرایش به ترتیب: گرایش شیلات، گرایش جنگل داری، گرایش علوم و صنایع چوب و کاغذ، گرایش مراتع و آبخیزداری است که در ادامه قصد داریم تا بطور خلاصه هریک از این گرایشات را شرح بدهیم.

گرایش شیلات: دانشجویان این گرایش به شناخت آبزیان آب شیرین و دریایی می پردازند و پرورش اصولی ماهی میگو و سایر جانوران آبزی را یاد می گیرند. بنابراین اگر علاقمند به تکثیر و پرورش ماهی ها و یا انجام تحقیقات در این حیطه دارید گرایش شیلات می تواند برایتان مناسب باشد.

گرایش جنگل داری: در گرایش جنگل داری دانشجویان به بهره برداری از درختان و جنگل ها می پردازند و این کار را با استفاده از روش های اصولی که به اکوسیستم مطبیعی آسیبی وارد نشود انجام می دهند. فارغ التحصیلان این رشته در زمینه های مختلفی مانند اندازه گیری و آمار برداری، جنگل شناسی و … می پردازند.

گرایش علوم و صنایع چوب: دانشجویان در گرایش علوم و صنایع چوب یاد می گیرند که چگونه کاغذ را به چوب تبدیل کرده و خواص شیمیایی و فیزیکی و مکانیکی چوب و کاغذ را یاد می گیرند. از دیگر مهارت هایی که دانشجویان این رشته بدست می آورند بدین صورت است: داد و ستد چوب، تولید چوب، بررسی ساختمان بندی، رویش چوب و … .

گرایش مراتع و آبخیزداری: دانشجویان این گرایش یاد می گیرند که با استفاده از اطلاعاتی که درباره نوع پوشش گیاهی، آب و خاک، اقلیم زمین شناسی و … دارند از مراتع مناسب بهره برداری کنند. خوب است بدانید که دروسی مانند فیزیک و ریاضی در این رشته اهمیت دارند.

مهندسی منابع طبیعی شیلات

هدف از مطالعه دروس رشته منابع طبیعی گرایش شیلات، تربیت کارشناسانی در این زمینه است که بتوانند با شناسایی دقیق آبزیان دریایی، روش های جدید تکثیر و پرورش آن‌ها، آشنایی کامل با ابزار و دستگاه‌های صید و صیادی و تحقیق و پژوهش در زمینه شیلات، روش‌های نوین و مقرون به صرفه اقتصادی را وارد چرخه پرورش آبزیان کند.

مهندسی منابع طبیعی گرایش شیلات

در کشور ما، صنعت شیلات نقش مهمی در ایجاد اشتغال به ویژه از لحاظ کیفی و در مناطق روستایی و سواحل صیادی دارد. بازار کار رشته مهندسی محیط زیست گرایش شیلات در سازمان شیلات، سازمان محیط زیست، بخش خصوصی پرورش و تکثیر ماهی و دیگر آبزیان و موسسات آموزش و پژوهش شیلات است. این مراکز از معدود محیط کارهایی هستند که دانش آموختگان این گرایش را جذب می‌کنند و درامد رشته مهندسی منابع طبیعی نیز در صورت فعالیت حرفه ای قابل ملاحظه خواهد بود.

مهندسی منابع طبیعی گرایش صنایع چوب و کاغذ

هدف مهندسی منابع طبیعی گرایش صنایع چوب و کاغذ ، تربیت کارشناسانی است که با کسب مهارت و دانش‌های لازم، با انواع چوب و خواص آن، ساختمان و درجه بندی چوب و کاغذ، اقتصاد چوب، کاربردهای آن در صنعت و نحوه نگهداری و حفاظت از آن آشنا می‌شوند و می-توانند معلومات و دانسته‌های خود را، در جهت بهبود بهره وری از منابع چوب و کاغذ یا برای راه اندازی کارخانجات قانونی تولید الوار های چوبی یا تولید کاغذ به کار گیرند.

رشته صنایع چوب از گرایش های مهندسی منابع طبیعی

بازار کار فارغ التحصیل گرایش چوب و کاغذ، همچنین می‌تواند در اجرای امور پژوهشی در صنایع چوب و کاغذ و قبول مسئولیت مدیر فنی در بخش دولتی و خصوصی مجتمع‌های چوب و کاغذ، با سازمان‌های مربوطه، مشارکت فعالی داشته باشد.

کارخانه‌های کاغذسازی و مقواسازی، وزارت صنایع و کارخانه‌های صنایع چوب و تولید مبلمان، میز و صندلی از دیگر مراکزی هستند که فارغ التحصیلان می‌توانند در آن جا مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان گرایش کاغذ و چوب ، در بازار کار همکار فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع چوب هستند.

گرایش مرتع و آبخیزداری از رشته مهندسی منابع طبیعی

در گرایش مرتع و آبخیزداری رشته مهندسی منابع طبیعی، هدف تربیت متخصصانی است که با شناخت دقیق اکولوژی و قوانین حاکم بر طبیعت مراتع، با عوامل تهدید کننده محیط زیست مبارزه کنند. همچنین در جهت حفظ و توسعه مراتع و مناطق آبخیز،  بهبود وضعیت پوشش گیاهی و تثبیت شن‌های روان، مهار آب‌های روان، سیلاب‌ها و رودخانه‌های فصلی و استفاده از آن‌ها در فصول خشک سال، گام بردارند.

فارغ التحصیل این رشته می‌تواند فرصت‌های شغلی مناسبی را در مراکزی چون وزارت جهاد کشاورزی،  وزارت نیرو،  موسسه تحقیقات مرتع و موسسه تحقیقات حفاظت آبخیزداری داشته باشد. وی، همچنین می‌تواند در امر آموزش به دانش آموزان و هنر آموزان هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای مشارکت داشته باشد. البته نمیتوان بازار کار و درامد مهندسی منابع طبیعی را در ایران و خارج باهم مقایسه کرد.

رشته مهندسی محیط زیست

هدف از تحصیل در رشته مهندسی منابع طبیعی گرایش محیط زیست،شناخت مسائل و مشکلات محیط زیست، ارتباط جانوران و گیاهان با محیط زیست، راه های حفظ و نگهداری محیط زیست، شکارگاه ها و حیات وحش است. درواقع یک فرغ التحصیل رشته مهندسی منابع طبیعی سعی می کند با ارائه دانش و آگاهی های لازم به حمایت و حفاظت از محیط زیست و حل مشکلات زیست محیطی بپردازد.

از آن جایی که این رشته آمیخته ای از علوم بیولوژی، اکولوژی، شیمی و آمار است. مهندس محیط زیست برای کسب درآمد به بررسی و مطالعه بیولوژیکی، تشخیص و شناسایی مجموعه های گیاهی و آمارگیری و چگونگی توزیع و گسترش جانوران در مناطق مختلف می پردازد.

 

رشته مهندسی منابع طبیعی گرایش محیط زیست

فارغ التحصیل محیط زیست می‌تواند در سازمان پارک‌ها و فضای سبز، مدیریت پارک‌های ملی و منطقه‌ای و سازمان حفاظت محیط زیست مشغول به کار شود. امکان همکاری رشته مهندسی منابع در بازار کار با سازمان‌های محیط زیست در زمینه شناخت منابع آلودگی در هوا، آب یا خاک و تشخیص میزان آلودگی‌های کمّی و کیفی نیز وجود دارد. وزارت کشور، وزارت نیرو، شهرداری و وزارت نفت از دیگر مراکز جذب دانش آموختگان رشته منابع طبیعی است.

توانایی های لازم برای مطالعه رشته مهندسی منابع طبیعی

یکی از مهم ترین شاخصه های لازم برای مطالعه رشته مهندسی منابع طبیعی علاقه به طبیعیت است. دانشجویان این رشته وقت زیادی را در طبیعت و بررسی آن صرف می کنند. به همین خاطر باید تحمل شرایط طبیعی را داشته باشند و به جمع آوری نمونه ها و داده های طبیعی علاقمند باشند.مسئولیت پذیری در مقابل محیط زیست و منابع طبیعی از ویژگی هایی است که محصلان و شاغلان در این رشته باید داشته باشند و به نسبت به فعالیت های زیستی که انجام می دهند با حساسیت رفتار کنند.

بازار کار رشته مهندسی منابع طبیعی

در بازار کار رشته مهندسی منابع طبیعی دانش آموخته جنگل داری می‌تواند در نقشه برداری از جنگل، مطالعه و بررسی طرح‌های جاده سازی و تأمین نیازهای نهالستان‌های جنگلی با سازمان‌ها و موسسات مربوطه همکاری فعالی داشته باشد. همچنین درامد مهندس منابع طبیعی می‌تواند از طریق فعالیت در شرکت‌های بهره برداری از جنگل‌ها، شهرداری،  سازمان مراتع و جنگل‌های کشور و سازمان پارک‌ها و فضای سبز کسب شود. در ادامه سایر مشاغل مربوط به این رشته را مشاهده می کنید:

    • اشتغال در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری

    • سازمان حفاظت محیط زیست

    • سازمان شیلات ایران

    • وزارت جهاد کشاورزی

    • وزارت نیرو

    • شهرداری

    • شرکت های مشاوره مهندسی در حیطه جنگل داری، محیط زیست و … .

    • شرکت های خصوصی فعال در حیطه پرورش و بهره برداری از آبزیان.

    • شرکت های مشاوره زیست محیطی و ارزیابی زیست محیطی.

    • شرکت های فعال در حیطه مدیریت منابع آب و خاک

    • تدریس در دانشگاه ها و موسسات.

    • اشتغال در سازمان های غیر انتفاعی مربوط به محیط زیست.

    • مراکز صنعتی و کشاورزی .

    • پروژه های عمرانی.

مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی در کرج

 

آکو، بهترین مرکز مشاوره انتخاب رشته کنکور تجربی در کرج، برای انتخاب عاقلانه و هوشمندانه تر بر اساس دروس و محیط شغلی رشته های کنکور تجربی را در وبسایت تخصصی خود توضیح داده است. به علاوه برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انتخاب رشته کنکور 1401 میتوانید با ما در اینستاگرام مشاوره کنکور آکو همراه باشید.

بیشتر بخوانید:

  •  

سهیل حاج کرم

برنامه ریزی و مشاور تحصیلی یک هنره! من سهیل حاج کرم همیشه و همه جام میگم و گفتم: که من یک مشاور تحصیلی ام نه یک مشاور جذب!!!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا