
ما در این مقاله به بررسی درآمد و بازارکار رشته شیمی کاربردی و معرفی دروس این رشته در ایران می بپردازیم. در دوران باستان علم شیمی وجود نداشته است و افراد زیادی به کیمیاگری مشغول بودند و به آن اعتقاد داشتند. در مقابل افرادی نیز به مطالعه میپرداختند.
مانند زکریای رازی که توانست گوگرد و الکل را کشف کند. در اوایل قرن هیجدهم شیمی به تدریج به عنوان یک علم شناخته شد. اولین کسی که با آموخته های خرافی شیمی در گذشته مخالفت کرد، رابرت بویل انگلیسی بود. از آن دوره به بعد به تدریج دانشمندان گوناگون به کشف مواد شیمیایی پرداختند و علم شیمی را توسعه داده اند. در ایران آموزش علم شیمی در دوران جنگ های ایران و روسیه آغاز شد و اولین آموزشگاه رشته شیمی مدرسه دارالفنون بود.
معرفی رشته شیمی کاربردی در ایران
شیمی کاربردی یکی از گرایش های علم شیمی است. همانطور که از نام این رشته مشخص است، نگاهی کاربردی به شیمی دارد. در رشته شیمی کاربردی تمایل دارند از علم شیمی در صنایع استفاده کنند.
- بخش علم شیمی: به عنوان یکی از علوم پایه در موارد مختلفی مانند بیولوژی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، بیوتکنولوژی و برخی از رشته های مهندسی مورد استفاده قرار میگیرد.
- بخش صنایع شیمی: به عنوان علمی پرکاربرد برای تولید محصولات با استفاده از تغییر یا ترکیب مواد اولیه مورد استفاده قرار میگیرد.
دروس رشته شیمی کاربردی
رشته شیمی کاربردی زیرگروه 2 رشته تجربی است. تعداد واحد های درسی این رشته 137 واحد است که به شرح زیر میباشد:
- دروس :
- عمومی: 22 واحد
- پایه: 22 تا 26 واحد
- اصلی: 59 واحد
- تخصصی: 17 واحد
- اختیاری: 13 تا 15 واحد
دروس پایه رشته شیمی کاربردی در دانشگاه های ایران:
شیمی عمومی ۱، آزمایشگاه شیمی عمومی ۱، شیمی عمومی ۲، آزمایشگاه شیمی عمومی ۲، ریاضی عمومی ۱، ریاضی عمومی ۲، فیزیک عمومی ۱، آزمایشگاه فیزیک عمومی ۱، فیزیک عمومی ۲، آزمایشگاه فیزیک عمومی ۲.
دروس اصلی رشته شیمی کاربردی:
ایمنی در آزمایشگاه، معادلات دیفرانسیل، شیمی آلی ۱، آزمایشگاه شیمی آلی ۱، شیمی آلی ۲، آزمایشگاه شیمی آلی ۲، شیمی آلی ۳، شیمی تجزیه ۱، آزمایشگاه شیمی تجزیه ۱، شیمی تجزیه ۲، آزمایشگاه شیمی تجزیه ۲، شیمی تجزیه دستگاهی، آزمایشگاه شیمی تجزیه دستگاهی، شیمی فیزیک ۱، آزمایشگاه شیمی فیزیک ۱، شیمی فیزیک ۲، آزمایشگاه شیمی فیزیک ۲، شیمی معدنی ۱، آزمایشگاه شیمی معدنی ۱، شیمی معدنی ۲، آزمایشگاه شیمی معدنی ۲، زبان تخصصی شیمی، مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی، کاربرد طیف سنجی در شیمی آلی، روش استفاده از متون علمی شیمی.
دروس تخصصی رشته شیمی کاربردی:
متون علمی شیمی، متون علمی شیمی، کارگاه یا شیشه گری، اصول محاسبات شیمی صنعتی، شیمی صنعتی ۱، شیمی صنعتی ۲، اصول تصفیه آب و پساب های صنعتی، گرافیک و نقشه خوانی، آزمایشگاه شیمی صنعتی، خوردگی فلزات، کارآموزی.
گرایش های رشته شیمی کاربردی
در ادامه مقاله معرفی رشته شیمی کاربردی به شرح گرایش های این رشته را میپردازیم. رشته شیمی کاربردی نیازمند افرادی با تجربه و با مهارت است. دانشجویان میتوانند در مقطع ارشد و دکتری در رشته شیمی کاربردی ادامه تحصیل دهند. شاخه های مختلف این رشته در مقطع کارشناسی ارشد عبارتند از:
گرایش شیمی فیزیک، شیمی آلی، شیمی معدنی و شیمی تجزیه، شیمی کاربردی، فیتوشیمی، نانو شیمی، آموزش شیمی، پیشرانه ها، شیمی گرایش شیمی پلیمر، علوم و تکنولوژی پلیمر، شیمی گرایش شیمی دریا، شیمی دارویی، شیمی کاتالیست.
گرایشهای شیمی کاربردی در مقطع دکتری عبارتند از:
- گرایش شیمی فیزیک
- شیمی آلی شیمی تجزیه
- شیمی معدنی
- فیتو شیمی
- نانو شیمی
دانشگاه های ارائه دهنده رشته شیمی کاربردی
برخی از دانشگاه های سراسری پذیرنده رشته شیمی کاربردی عبارتند از:
- دانشگاه اراک
- صنعتی اصفهان
- الزهرا/تهران
- سراسری بین الملل امام خمینی/قزوین
- دانشگاه تبریز
- شهید بهشتی/تهران
- زنجان
- صنعتی شریف/تهران
- دانشگاه مازندران/بابلسر
- دانشگاه تهران
بازارکار و درآمد رشته شیمی کاربردی
در ادامه مقاله به شرح بازارکار و درآمد فارغ التحصیلان رشته شیمی کاربردی میپردازیم. شیمی کاربردی از جمله رشته هایی است که فارغ التحصیلان آن به سرعت جذب بازارکار میشوند. زیرا شیمی علمی کاربردی در صنایع مختلف است. برخی از فعالیت هایی که دانش اموختگان رشته شیمی کاربردی میتوانند در ان مشغول به کار شوند عبارتند از:
- ارائه خدمات در ازمایشگاه ها
- خدمات اموزشی در مدارس، دانشگاه ها و سایر موسسات اموزشی
- ارائه خدمات در پتروشیمی و کارخانجات پلاستیک، رنگ و زرین، صنایع دارویی و بهداشتی
- ارائه خدمات به ازمایشگاه های سنتزی مواد
- انجام کارهای پژوهشی و شرکت کردن در پروژه های پژوهشی
- ارائه خدمات به شرکت های نوبنیاد و حل مشکلات و چالش های ان
- کارافرینی
- تاثیر سوابق تحصیلی کنکور 1403 چگونه خواهد بود؟ پشت کنکور بمانیم یا نه؟
- اخبار جدید درباره قوانین کنکور 1403 حقیقت ندارد
- لغو مصوبه مجلس کنکور 1403
- عدالت آموزشی با تاثیر سوابق تحصیلی رتبه های برتر در شهرستان ها
- تحلیل شیمی کنکور 1402 رشته های ریاضی و تجربی
بازارکار رشته شیمی کاربردی در خارج از کشور
هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان علاقه مند به تحصیل رشته شیمی کاربردی در خارج از کشور هستند. افراد میتوانند در تمام مقاطع در این رشته تحصیل کنند. از محبوب ترین کشور ها برای تحصیل رشته شیمی می توان کشورهای زیر را نام برد.
- امریکا
- کانادا
- آلمان
مشهور ترین دانشگاه ها برای تحصیل در رشته شیمی کاربردی خارج از کشور دانشگاه کالیفرنیا برکلی و هاروارد است.
مهارت های لازم برای موفقیت در رشته شیمیکاربردی
- افرادی دارای روحیه کنجکاو و جستجوگر
- افرادی دارای مهارت های ذهنی لازم و حافظه قوی
- تسلط و قدرت تحلیل دروس شیمی، فیزیک و ریاضی
- توانایی کار کردن با مواد شیمیایی خطرناک
- افراد صبور با پشتکار
- دارای روحیه خلاق
- مهارت و دانش زبان انگلیسی
تیم مشاوره تحصیلی درباره شیمی کاربردی میگوید
در مقاله رشته شیمی کاربردی سعی می کنیم دید جامع و کاملی از این مطلب را ارائه کنیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما در مرکز مشاوره تخصصی کنکور و انتخاب رشته آکو به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 تماس بگیرید.
تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سؤالات شما باشند. همچنین میتوانید سؤالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
تفاوت رشته شیمی محض و شیمی کاربردی چیست؟
تفاوت این دو رشته در تعدادی از دروس تخصصی است. دانشجویان رشته شیمی کاربردی بیشتر دروس خود را در آزمایشگاه ها و به صورت عملی میگذرانند. این در حالیست که دانشجویان رشته شیمی محض بیشتر مطالب را به صورت تئوری میگذرانند.
مزایا و معایب رشته شیمی کاربردی چیست؟
از مزایای رشته شیمی کاربردی میتوان به آؤام بودن محیط کار اشاره کرد، زیرا بیشتر در محیط های بسته مثل آژمایشگاه ها وقت میگذرانید.
از معایب این رشته به کار کردن با مواد شیمیایی خطرناک میتوان اشاره کرد.