رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها با جوندگان و بندپایان مرتبط هستند. جوندگان و بندپایان گروه بزرگی از جانوران هستند که نقش بسیار مهمی در زندگی انسانها دارند. در ایران تنوع اقلیمی و شرایط جغرافیایی باعث شده که انواع مختلفی از بندپایان و جوندگان از نظر دامپزشکی و بهداشتی در نقاط مختلف کشور وجود داشته باشند. عوامل مختلفی مانند گرمایش زمین، تغییر اقلیم، مقاومت بندپایان به سموم، مقاومت دارویی عوامل بیماریزا و تغییرات رفتاری موجودات باعث بروز مشکلات مختلف از سوی جانوران میشود. بیماریهای مختلفی مانند طاعون، لیشما نیوزها، تب دانگ، مالاریا، تب زرد و … از بیماری میباشد که حشرات و بندپایان باعث ایجاد آنها میشوند. بیماری سالک هرساله یک و نیممیلیون نفر را در جهان بیمار میکند و در ایران زخم فعال این بیماری بهوسیله نیش گونههایی از پشه خاکی انتقال مییابد. در سال ۲۰۱۵ تقریباً ۲۱۴ میلیون مالاریا که ۴۳۸ مورد آن به مرگ ختم شد گزارش شده است. این آمار بسیار خطرناک است و پیداکردن راهکارهایی برای جلوگیری از انتقال بیماریها از سوی جانوران بهشدت اهمیت دارد.
آنچه می خوانید:
معرفی رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها از رشتههای گروه علومتجربی میباشد و در زیرشاخه علوم بهداشتی قرار گرفته است. دانشجویان این رشته ۴ سال اطلاعات مختلفی دربارهٔ انواع بندپایان، جوندگان از نظر پزشکی، بهداشت و بیماریهایی که از سمت این جانوران منتقل میشود کسب میکنند. آنها پس از آگاهی کامل در این درباره باید توانایی علمی و عملی خود را برای مبارزه با جمعیت ناقلین و کاهش بیماریها بالا ببرند. دانشجویان رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها باید دلیل حضور و عوامل مؤثر بر حضور این جانوران را تشخیص دهند. آنها باید اطلاعات جامعی دربارهٔ انتشار این موجودات و انتقال بیماری از سوی آنها کسب کنند. هدف این کارشناسان این است که بتوانند سلامت جسمی، بهداشتی و روانی را در انسانها افزایش دهند و میزان آسیب به انسانها و سایر حیوانات را کاهش دهند.
توانایی های لازم برای رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
افراد برای ورود به رشته بیولوژی و کنترل ناقلین باید به عملیات صحرایی و حضور در طبیعت علاقه داشته باشند و بتوانند در این زمینه کار کنند. موارد زیر از توانایی های لازم برای تحصیل در این رشته است.
- آنها باید بتوانند شرایط سخت این مناطق را تحمل کنند.
- به تحقیق و مطالعه دربارهٔ بندپایان و حشرات علاقه داشته باشند.
- کارشناسان این رشته باید کنترل حشرات ناقل و روشهای مبارزه با آنها را با علاقه انجام دهند.
- افراد برای ورود به این رشته باید به کارکردن در آزمایشگاه علاقهمند باشند.
- داشتن صبر و حوصله ی بالا از دیگر ویژگی های کارشناسان این رشته می باشد.
دروس دانشگاهی رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
دروس عمومی رشته بیولوژی و ناقلین بیماریها: اندیشه اسلامی ۱، اندیشه اسلامی ۲، انقلاب اسلامی ایران، تاریخ تحلیلی صدر اسلام، تفسیر موضوعی قرآن، فارسی، زبان خارجه، تربیتبدنی ۱، تربیتبدنی ۲، وصیتنامه امام (ره)، دانش خانواده و جمعیت، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران
دروس پایه رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها: شیمی عمومی، شیمی آلی، شیمی تجزیه، زیستشناسی عمومی، ژنتیک پایه، جانورشناسی بیمهرگان، جانورشناسی مهرهداران، روشهای آماری، کامپیوتر، آشنایی با دستگاهها و لوازم، آزمایشگاهی، اکولوژی عمومی، اصول اپیدمیولوژی، پاتوبیولوژی، اصول مدیریت در خدمات بهداشتی، روش تحقیق مقدماتی، نوپدیدی و بازدیدی بیماریها، پاتوبیولوژی جغرافیایی ایران، کاربرد سیستمهای اطلاعات، جغرافیایی در بهداشت، سیستمهای اطلاعرسانی پزشکی، کمکهای اولیه، آموزش بهداشت و ارتباطات
دروس تخصصی رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها: زبان تخصصی، مرفولوژی و فیزیولوژی حشرات، طبقهبندی حشرات و نقش آنها، آزمایشگاه طبقهبندی حشرات و نقش آنها، کلیات حشرهشناسی پزشکی، آزمایشگاه کلیات حشرهشناسی پزشکی، مالاریا شناسی، آزمایشگاه مالاریا شناسی، کلیات لیشمانیوز، آزمایشگاه کلیات لیشمانیوز، جوندگان مهم از نظر پزشکی و مبارزه با آنها، کنه شناسی، رفتارشناسی بندپایان، اصول جمعآوری و نگهداری حشرات، شناسایی و مبارزه با جانوران مهرهدار سمی و زهرآگین، آفات شهری، حشرات مفید، اصول برنامهریزی عملیاتی مبارزه با بیماریهای منتقل شونده از سوی ناقلان در شرایط اضطراری، حلزونهای ناقل بیماری و روشهای مبارزه با آنها، آفتکشها و کاربرد آنها، اصول مبارزه با بندپایان، سمشناسی عمومی، اصول بهداشت محیط قوانین و مقررات محیطزیست، ایمنی کاربرد مواد شیمیایی و سموم، مدیریت محیط در مبارزه با بندپایان، پروژه، سمینار
کارنامه قبولی رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
در این قسمت به ارائه چند کارنامه از قبولی سالهای گذشته میپردازیم. شما میتوانید با استفاده از این کارنامهها بهصورت حدودی متوجه شوید برای قبولی در این رشته به چه رتبه و درصدهایی نیاز دارید.

بازار کار رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها
کارشناسان رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها در دوران تحصیل خود مهارتهای مختلفی کسب میکنند که برخی از آنها عبارتاند از:
- شناسایی کردن زیستگاههای ناقلین بیماریها و تعیین هویت و بررسی آزمایشگاهی ناقلان بیماری
- نگهداری و پرورش حشرات مختلف در آزمایشگاهها
- آموزش روشهای حفاظت و ایمنی برای مبارزه با سمهای حشرهکشها
فارغالتحصیلان این رشته در مراکز مختلفی میتوانند مشغول به کار شوند و در نقشهای اجرایی، آموزشی و پژوهشی فعالیت کنند که برخی از آنها عبارتاند از:
- درمان و آموزش پزشکی
- شهرداریها
- سازمان محیطزیست
- سازمان میراثفرهنگی
- بیمارستانهای دولتی و خصوصی
- مراکز بهداشتی روستایی و شهری
تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم
در مقاله معرفی رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها سعی کردیم دید جامع و کاملی از این رشته را ارائه دهیم. اگر قبولی در کنکور و بهترین دانشگاههای کشور هدف شماست و میخواهید با ورود به دانشگاهی معتبر و انتخاب رشتهای مناسب آینده شغلی خود را به بهترین شکل بسازید، تیم مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی آکو به مدیریت مهندس حاج کرم در کنار شما خواهد بود. ما به شما کمک میکنیم تا در مهمترین سال زندگیتان، بهترین خود را اجرا کنید و عالیترین نتیجه را بگیرید. شما میتوانید برای ارتباط با برترین مشاوران کشور با شماره 02633408944 ارتباط برقرار کنید. تیم مشاوره تحصیلی مهندس حاج کرم اینجا حضور دارند تا پاسخگوی سؤالات شما باشند. همچنین میتوانید سؤالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.