انتخاب رشته هدایت تحصیلی یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر فرد در زندگی خود میگیرد. با انتخاب رشته تحصیلی درست و اصولی هر فرد قدم در مسیری زیبا به جهت رسیدن به اهداف خود میگذارد و بعدها میتواند در زمینه رشته تحصیلی خود وارد بازار کار شود و در همان زمینه فعالیت کند.
فهرست مطالب
رشته فتوگرافیک در هنرستان یکی از رشتههایی است که علاقهمندان زیادی را به سمت خود جذب میکند و برای علاقه مندان به این رشته منجر به کسب درآمد های بالا میشود. اما از طرفی برخی افراد با انتخاب اشتباه این رشته وارد مسیری میشوند که هیچ سودی برایشان نداشته و تنها از سر اجبار به ادامهدادن در این مسیر میپردازند.
درصورتیکه هنگام انتخاب رشته فرد از آگاهی و اطلاعات کافی برخوردار باشد امکان تصمیمگیری اشتباه کاهش میابد به همین جهت در این مقاله به پاسخ سوال “رشته فتوگرافیک چیست” میپردازیم تا علاقهمندان به طور دقیق با این رشته تحصیلی آشنا شوند و درصورت تمایل به ادامه تحصیل در رشته فتوگرافیک دانشگاه مسیر رسیدن به درآمد از طریق رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای را بدانند.
رشته فتوگرافیک در هنرستان های فنی حرفه ای چگونه است
بهترین توصیف و کوتاهترین توصیفی که میتوان از رشته فتوگرافیک داشت تلفیق هنر و عکاسی است. در واقع این رشته توانایی های یک هنرمند و عکاس را به هم پیوند میزند.
در جهان امروز باتوجه به پیشرفتهشدن تکنولوژی و آگاهتر شدن مخاطب نیاز است تا بسیاری از خدمات و یا صنایع از تبلیغات گسترده و هوشمندانهای برای ارائه عمومی محصولاتشان استفاده کنند. از سوی دیگر برای تأثیربخشی بیشتر به کارهای تبلیغاتی میتوان از تصاویر و عکسها بهره گرفت و با ساماندهی آنها در قالبهای مختلف گرافیکی تأثیرگذاری آن را به حداکثر رساند.
در حال حاضر ادغام این دو رشته یکی از نیازهای جامعه به شمار میآید و افراد میتوانند با استفاده از خلاقیت ذهنی خود گامهای بزرگ و مؤثری در این زمینه بردارند. رشته فتوگرافیک در هنرستان آموزش این پروسه و ابزار های مورد نیاز آن را به عهده دارد. اما دروس و روش مطالعه رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای چیست؟
چطور رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای را انتخاب کنیم؟
شاخه هنر فنی و حرفهای در مقطع متوسطه دوم دارای 12 زیرشاخه تحصیلی میباشد که مثلا در هریک از هنرستان های کرج گروهی از این رشته ها باتوجه به امکانات فراهم شده و دبیر های فعال در مجموعه ارائه میشود. این رشته ها را در جدول زیر مشاهده میکنید.
گرافیک | فتوگرافیک | نقشهکشی معماری |
معماری داخلی | طراحی و دوخت | سینما |
نمایش | نقاشی | موسیقی |
صنایعدستی | انیمیشن | تولید برنامههای تلویزیون |
در هنگام انتخاب رشته نهم به دهم، باتوجه به تاثیر معدل پایه نهم و نظر مشاور متخصص میتوانید در دبیرستان ها برای رشته های نظری و یا در هنرستان برای رشته های فنی حرفه ای ثبت نام کنید. اما شرایط انتخاب رشته فتوگرافیک چیست؟
در واقع رشته فتوگرافیک زیرشاخه گروه هنر فنی حرفه ای است و از سال تحصیلی 95-96 به رشتههای فنی حرفهای اضافه گردید. همانطور که پیشتر اشاره شد این رشته تلفیقی از هنر و عکاسی است و فرد با دردستداشتن عکسهای خود و استفاده از ابزار های دیجیتال مانند فتوشاپ یا سایر ابزار های ویرایش تصویر بهصورت دیجیتال میتواند در زمینه تبلیغات، ویدئو های مناسبتی و حتی فیلم ها و انیمیشن های سینمایی فعالیت کند.
در نگاه اول این رشته میتواند مشابه با گرافیک به نظر برسد؛ اما باید بدانید برخی از دروس رشته فتوگرافیک با گرافیک متفاوت است هرچند دروس مشابه را نیز در این دو رشته فنی حرفه ای نمیتوان نادیده گرفت. در ابتدا به معرفی دروس رشته فتوگرافیک میپردازیم.
تفاوت رشته گرافیک و فتوگرافیک چیست؟
اولین تفاوت موجود بین دو رشته گرافیک و فتوگرافیک در هنرستان این است که هنرجو در رشته فتوگرافیک بیشتر فعالیتهای خود را از طریق کامپیوتر انجام میدهند و این افراد تبحر بیشتری در عکاسی پیدا میکنند تا نقاشی و طراحی های هنری.
درحالیکه هنرجویان رشته گرافیک تمرکز بیشتری روی طراحی های عملی و قابل لمس مثل نقاشی دارند. همینطور از آنجاییکه رشته فتوگرافیک در هنرستان تلفیق دو رشته هنر و صنعت عکاسی است بازار کار و زمینههای شغلی بیشتری را شامل میشود. چرا که علاوه بر کارهای گرافیکی و طراحی بنر های تبلیغاتی ، فارغالتحصیلان رشته فتوگرافیک دانشگاه میتوانند در زمینههای مختلف عکاسی نیز به صورت حرفه ای فعالیت کنند.
دروس رشته فتوگرافیک چیست؟
دروس رشته فتوگرافیک در سه سال دوره متوسطه دوم در هنرستان به چند بخش تقسیم میشود. بخش اول مربوط به دروس عمومی است. دروس عمومی رشته فتوگرافیک درست مثل رشته های نظری است. که البته از سال 1401-1402 طبق آخرین تغییرات کنکور و حذف دروس عمومی از آزمون های سراسری داشتن نمره امتحان نهایی برای این دروس اهمیت دارد:
دروس عمومی رشته فتوگرافیک در هنرستان به تفکیک سه پایه عبارتند از تعلیمات دینی ۱ و ۲ و ۳، عربی ۱ و ۲ و ۳، ادبیات فارسی ۱ و ۲ و ۳ و زبان انگلیسی ۱ و ۲
بخش بعدی دروس رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای که البته ارتباط مستقیمی با تخصص رشته ندارند دروس مربوط به مطالعات اجتماعی است که برای معدل نهایی و قبولی در کنکور نیز اهمیت چندانی ندارند. گروه مطالعات اجتماعی رشته فتوگرافیک در هنرستان شامل درسهای زیر میشود:
- جغرافیای عمومی
- استانشناسی
- علوم اجتماعی
- تاریخ معاصر
دروس مربوط به بخش انسان،سلامت و مهارت های زندگی در رشته رشته گرافیک عکاسی فنی حرفه ای نیز شامل دروس مشترک همه رشته ها میشود. این رشته ها به ترتیب شامل تربیتبدنی ۱ و ۲ و ۳، انسان و محیطزیست، سلامت و بهداشت، مدیریت خانواده و سبک زندگی میباشد.
دروس تخصصی رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای شامل دو بخش دروس شایستگیهای غیرفنی و شایستگی های فنی میشوند. که شایستگی های غیرفنی تقریبا برای همه رشته های فنی حرفه ای یکسان هستند. این دروس شامل الزامات محیط کار، کارگاه نوآوری و کارآفرینی، درس انتخابی و اخلاق حرفهای هستند. دروس تخصصی رشته فتوگرافیک در هنرستان که برای کنکور هنر و فنی نیز اهمیت دارند عبارتند از:
- شایستگی های فنی پایه : ریاضی ۱ و ۲، شیمی ، فیزیک
- دروس شایستگیهای فنی: عکاسی پرسنلی و ویرایش حروف و تصویر، تصویرسازی آموزشی و تایپوگرافی، دانش فنی پایه، طراحی و زبان بصری، عکاسی آتلیه و مراسم، تصویرگری کتاب کودک و نظارت بر چاپ، عکاسی طبیعت و گزارشی، گرافیک نشر و عکاسی مطبوعاتی، دانش فنی تخصصی
تقریبا همه رشته های فنی حرفه ای داراری واحد کار آموزی هستند که به صورت ساعت مشخص باید در شرکت های خصوصی گذرانده شود. هدف از این کار تجربه عملی داوطلبان براساس دروس تئوری است که حقیقتا برای ورود به بازار کار میتواند بسیار موثر باشد.
برای دانلود کتاب های رشته فتوگرافیک پایه دوازدهم هنرستان کلیک کنید
تواناییهای لازم برای تحصیل در این رشته
برای ورود به بازار کار رشته هنر عکاسی نیاز است تا فرد از لحاظ جسمی سالم باشد و مهمتر اینکه دست سالم و چشم های ریزبین و قوی داشته باشد. چراکه در این رشته هنرمند از دستان و چشمان خود (چه برای عکاسی و چه برای ویرایش دیجیتال) بیشترین استفاده را دارد. درآمد یک فتوگرافیست با استفاده از دست ها و چشمان است که باید کارهای ظریفی را انجام دهد.
داشتن خلاقیت یکی دیگر از مهمترین فاکتورهایی است که فرد باید داشته باشد تا بتواند طرحهای جدید خلق کند و از طرفی فرد باید علاقهمند به کارهای فنی و هنری و سناریونویسی برای تبلیغات و ویدئو های مناسبتی باشد و بتواند با عشق این مسیر را طی کند.
از طرفی هنرجوی رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای در طول دوران تحصیل خود برای تمرین عملی و فعالیت حرفه ای در بازار کار رشته هنر عکاسی نیازمند وسایلی میشود که باید آنها را تهیه کند. از جمله ابزارهای موردنیاز عبارتاند از:
- دوربین عکاسی دیجیتال
- لنز دوربین عکاسی
- پایه دوربین عکاسی
- لپتاپ یا کامپیوتر مناسب برای کارهای گرافیکی
مسیر شغلی رشته فتوگرافیک دانشگاه
در حال حاضر این رشته جایگاه خوبی در جامعه دارد و جزو بهترین رشته های کنکور هنر است.افراد علاقهمند به رشته گرافیک عکاسی با اندکی خلاقیت و پشتکار فراوان میتوانند به جایگاه شغلی و درآمدی خوبی از این طریق برسند.
فارغالتحصیلان رشته فتوگرافیک دانشگاه میتوانند در زمینه پوسترسازی، طراحی لوگو، صفحهآرایی و غرفهآرایی، آموزش هنر، تصویرسازی برای کتاب یا مجلات و روزنامهها و ایجاد طرحهای گرافیکی کار کنند. هرچند این بازار کار بسیار محدودی در میان تمام فرصت های شغلی رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای است.
زمینههای شغلی مختلفی برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد و این افراد میتوانند بهصورت مستقل و با سرمایه خود برای عکاسی های شخصی مجالس یا مناسبتی کار کنند یا اصلا وارد حوزه دیجیتال شوند و با یادگیری طراحی سایت و روش بنر سازی موثر تبلیغات آنلاین در زمینه وبسایت، اینستاگرام و یا بنر های تبلیغاتی آنلاین کار کنند.
دیگر بازار کار فعال رشته فتوگرافیک چیست؟ یکی دیگر از بازار کارهای فعال برای رشته فتوگرافیک در هنرستان مشغول شدن در مراکز هنری مانند آتلیهها و یا تیم های تخصصی فیلمبرداری و تدوین است. به عنوان یک شغل دولتی میتوانید در تیم پشتیبانی و طراحی سایت ارگان های دولتی مشغول شوید یا در وزارت فرهنگ و ارشاد بهعنوان عکاس فتوگراف یک ارگان دولتی مشغول به کار شوند.
انتخاب رشته نهم فنی حرفه ای
انتخاب رشته فنی حرفه ای باید واقعا با آگاهی کامل صورت بگیرد. چون شرکت در کنکور های نظری بعد از انتخاب رشته های فنی حرفه ای به سختی امکان پذیر است. و شروع به کار در بازار کار رشته های فنی حرفه ای نیز مستلزم داشتن تجربه عملی زیاد و البته علاقه است. تست های شخصیت شناسی میتواند در داشتن یک انتخاب درست تاثیر بسزایی داشته باشند. برای ارائه تحلیل های تست شخصیت شناسی تحصیلی آکو میتوانید با شماره 02691690517 تماس بگیرید و اولین وقت مشاوره هدایت تحصیلی خود را انتخاب کنید و یا از طریق کانال تلگرام تیم مشاوره تحصیلی آکو با مشاوران ما در تماس باشید.
تفاوت رشته فتوگرافیک و گرافیک در هنرستان چیست؟
رشته فتوگرافیک فعالیت عملی بیشتری در زمینه طراحی و ویرایش عکس ها با برنامه های گرافیکی دارد ولی رشته گرافیک به فعالیت در زمینه های فیزیکی هنر مثل نقاشی و طراحی میپردازد.
بازار کار و درآمد رشته فتوگرافیک چطور است؟
رشته فتوگرافیک فنی حرفه ای نسبت به سایر رشته های فنی حرفه ای بازار کار گسترده تری برای فعالیت شخصی یا سازمانی دارد. طراحی بنر ها، کارت ویزیت یا لوگو های تبلیغاتی برای شرکت ها و موسسات از دم دستی ترین بازار کار رشته فتوگرافیک است.
انتخاب رشته فتوگرافیک در هدایت تحصیلی نهم به دهم چگونه است؟
از اولین قدم یعنی خودشناسی به وسیله تست های شخصیت شناسی تحصیلی باید شروع شود و در نهایت با شرکت در جلسات مشاوره انتخاب رشته نهم به دهم همراه با برگه هدایت تحصیلی و گرایش شخصی و خانوادگی میتوانید برای انتخاب رشته فتوگرافیک در هنرستان تصمیم بگیرید.